X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Boekverslag (Renate Dorrestein - Een hart van steen)

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van tazza tazza Auteur op infoyo sinds
08 Oktober 2008


Bekijk het profiel van tazza
Datum: 03-11-2008
Auteur: Tazza
Dit is een boekbeschrijving van het boek Een hart van steen, het is geschreven door Renate Dorrestein. Er staat in wat ik van het boek vind, en of het een aanrader is.

Beschrijving en persoonlijke reactie

Beschrijving en persoonlijke reactie Een complete titelbeschrijving:
Renate Dorrestein, Een hart van steen, Amsterdam, 1998

Een motivatie van je boekkeuze:
Het leek me het leukste boek van de literatuurlijst waaruit me moesten kiezen. Deze titel sprak mij het meeste aan omdat, ik dit de normaalste titel vond. Veel andere titels vond ik maar vaag, zoals de Kleine blonde dood. De kleine blonde dood klinkt ook niet echt vrolijk.

Een korte samenvatting van de inhoud:
Ellen van Bemmel is het derde kind in het gezin van Bemmelen. Ze gelooft dat iemands diepste wezen besloten ligt in een nam. Noem je het kleine zusje van wie je moeder kort zwanger is, Ida, dan weet je zeker dat het met het wicht niet goed kan aflopen. Wat een schrik als Ellens vader zo ingenomen is met haar voorstel dat het nieuwe kind inderdaad Ida gaat heten! Vanaf dat moment voelt de twaalfjarige heldin zich medeverantwoordelijk voor de ellende die na de geboorte van de jongste van Bemmel over het gezin wordt uitgestort. Tenslotte heeft ze de taak toebedeeld gekregen, het cement te zijn, het bindmiddel waarmee het zevenkoppige gezin tot een eenheid wordt .
Ze probeert nog het tij te keren door het ongelukskind om te dopen tot Sophie, maar dan is de geest niet meer in de fles te krijgen: moeder van Bemmel is behekst door de gedachte dat ze een satanskind heeft gebaard en onderwerpt Ida aan een reeks hardhandige bezweringen.
Ze bewerkt de baby met naalden, heet water, steekt nog net geen mes in het weke halsje, prevelt zelfverzonnen formules en gaat zich God voelen. Tenslotte jaagt ze drie van haar vijf kinderen naar de andere wereld, ook haar moegestreden echtgenoot met haar meeslepend in de dood. Alleen Ellen en haar broertje Carlos overleven de kindermoord en belanden in een weeshuis.
Pas jaren later waagt ellen het om terug te komen naar de Offerplaats. Met het bloedgeld van de ouderlijke erfenis koopt ze het grote huis waar ze haar tragisch verlopen jeugd heeft doorgebracht. In het souterrain zit ze haar eerste zwangerschap uit, bijgestaan door een ex-werknemer van haar vaders knipselbureau, een vrouw op de vlucht voor haar gewelddadige echtgenoot en een vaderlijke huisarts.

Bron:
http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/2447988/

Een eerste persoonlijke reactie:
Soms is de tekst schokkend, want de moeder van het gezin heeft postnatale depressie en het is onbegrijpelijk hoe ze haar kinderen behandeld. Ze mishandeld haar eigen kinderen. Dan is ze heel vrolijk en het volgende moment heel somber.
Het is een indrukwekkend boek omdat, er veel erge dingen in gebeuren. De moeder van de hoofdpersoon breekt de benen van haar eigen kinderen en snijd haar eigen kinderen.
Soms is het te ingewikkeld omdat het verleden en heden door elkaar lopen.

Verwachtingen

Verwachtingen Welke verwachtingen had je voor je het boek ging lezen en waardoor werden die verwachtingen gewekt?
Ik dacht dat het een heel spannend boek zou zijn, omdat op de achterkant van het boek iets stond over schimmen. Dus ik dacht dat het boek over geesten of iets dergelijks zou gaan. Daardoor dacht ik dat het een best leuk boek zou zijn.

Welke verwachtingen zijn uitgekomen en welke niet?
Het was wel een spannend boek want, het ging wel over schimmen. Maar, over heel andere schimmen als ik had verwacht. Het ging over schimmen in Ellen haar hoofd. Ik dacht schimmen van geesten. Het was wel een spannend boek maar, op een andere manier dan ik dacht.

Vind je het slot van het boek bevredigend?
Het is een open eind, je kunt er zelf iets op bedenken.

Had je het einde verwacht?
Nee, ik dacht dat alles goed zou aflopen. Dat was dus niet zo. De moeder van Ellen heeft haar eigen man en kinderen vermoord. Daarna heeft ze zelfmoord gepleegd.
Het is een open eind, je kunt er een beetje zelf iets op bedenken. Ellen is zwanger maar, je weet niet of het kind gezond geboren wordt. Ook weet je niet of Ellen trouwt met haar vriend, en of ze er gelukkig mee wordt.

In hoeverre beantwoordt dit boek aan de criteria van soort boeken die je graag leest?
Helemaal niet, ik vond het geen leuk boek. Het is een ontroerend boek, terwijl ik meer van vrolijke boeken houd, met een goed einde. Dat had dit boek helemaal niet.

Eindoordeel over het boek:
Ik zou dit boek afraden aan een klasgenoot, het is een erg ingewikkeld boek. Ook is het een erg treurig boek. Het is ook best ouderwets geschreven.

Reacties op dit artikel
Harry, 2009-03-18
( +1 )

Oh ik ben 't er helemaal niet mee eens..
ik vind het een prachtverhaal!
enorm droevig, dat wel.
maar oh zo mooi geschreven.
w√°t een meesterwerk van renate
chapeau!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl