X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


GeorgiŽ sinds 1991

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van sraf sraf Auteur op infoyo sinds
08 Oktober 2008


Bekijk het profiel van sraf
Datum: 10-10-2008
Auteur: Sraf
GeorgiŽ. Dit verslag gaat vooral over de oorlog in Zuid-OssetiŽ en is geschreven door een leerling uit 3 VWO. Dus er staan niet al te veel politieke details in.

Wat is de geschiedenis van GeorgiŽ sinds de onafhankelijkheid begin jaren 90?


Nadat de Sovjet-Unie uiteen is gevallen in 1991 is de huidige republiek GeorgiŽ ontstaan.
GeorgiŽ werd lid van de GOS en is daar ook weer uitgestapt op 12 augustus 2008.
Dat kwam door het conflict met Rusland over Zuid-OssetiŽ.
In 2003 waren er verkiezingen. De partij van zittend president Edoeard Sjevardnadze kreeg 2/3 van de stemmen. De OVSE constateerde onregelmatigheden. En op 22 november werd Sjevardnadze verdreven. En op de 23e nam hij ontslag. Deze revolutie werd geleid door Saakasjvili en werd de Rozenrevolutie genoemd. Saakasjvili werd op 4 januari 2004 gekozen tot president. In 2004 wist hij een akkoord te sluiten met AdzjariŽ. Daardoor staat dit gebied weer onder controle van GeorgiŽ. Saakasjvili deed veel beloften, op zowel democratisch als economisch vlak. Maar de veranderingen gaan langzamer dan het volk had gehoopt. Daardoor, en door het voortdurende conflict met AbchaziŽ, de ontevredenheid over de werkloosheid, pensioenen, armoede en corruptie, daalde de populariteit van Saakasjvili erg.

Hoe is het jongste conflict ontstaan? (de oorlog met Rusland)

Augustus 2008. De oorlog in Zuid-OssetiŽ begon. Op 7 augustus trokken Georgische troepen de Georgische regio Zuid-OssetiŽ binnen. Daarbij werd erg zwaar gebombadeerd door de GeorgiŽrs. De volgende dag, 8 augustus trokken Russische troepen over de Russisch-Georgische grens. Rusland gaf als reden dat ze Osseten in bezit van een Russisch paspoort wilden beschermen. Want ze werden door Rusland beschouwd als Russische burgers. Michail Saakasjvilli, de op dat moment Georgische president Michail Saakasjvili verklaarde na de inval van zijn leger, dat zijn land zich moet verdedigen tegen de Russische agressie en dat Russische troepen de Georgische burgerbevolking bombarderen. En de Russische premier Poetin verklaarde dat Rusland zijn eigen bevolking in Zuid-OssetiŽ wil beschermen. GeorgiŽ zou zich schuldig gemaakt hebben aan ďetnische schoonmaakĒen genocide.
Saakasjcili zocht steun bij het Westen en meent dat het Poetin een doorn in het oog is dat GeorgiŽ aansluiting zoekt bij Europa, een democratie nastreeft en zich wil aansluiten bij de NAVO. Op 8 augustus kwam ook de afvallige Georgische streek AbchaziŽ bij de strijd, en zij kozen de kant van Zuid-OssetiŽ en Rusland. Op 10 augustus 2008 verklaarde het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken dat Rusland 6.000 soldaten naar Zuid-OssetiŽ had gebracht en 4.000 naar AbchaziŽ. Ze zouden zich klaarmaken om een aanval op GeorgiŽ voor te bereiden. Op 12 Augustus ging het staakt-het-vuren in.

Hoe denken de volgende partijen erover?

A) GeorgiŽ: De President van GeorgiŽ sprak op 12 Augustus uit dat Rusland het conflict was begonnen met de inval van GeorgiŽ. Rusland zou in elk conflict uit het verleden hebben gezegd dat de tegenpartij de agressor (de partij die agressie en irritatie oproept) was, en niet Rusland zelf. Ook zou Rusland alle vredesvoorstellen tot nu toe hebben geweigerd, in tegenstelling tot GeorgiŽ. GeorgiŽ had namelijk het Europese vredesverslag getekend. GeorgiŽ zal zich echter niet overgeven aan Rusland. President Saaskasjvili: "GeorgiŽ heeft niet de militaire kracht die Rusland heeft, maar GeorgiŽ heeft eenheid en democratie". Ook zouden de Russen volgens hem de aanval van tevoren hebben gepland. Anders zouden ze namelijk nooit de militaire kracht die ze bij de inval hadden, kunnen hebben. Saaskasjvili riep de internationale gemeenschap op om in te grijpen: ďZe moeten stoppen met praten en handelenĒ, aldus Saaskasjvili
b) Rusland: Rusland had als excuus om GeorgiŽ binnen te vallen dat ze de Osseten in bezit van een Russisch paspoort wilden beschermen. Want ze werden door Rusland beschouwd als Russische burgers.
c) EU: De President van Frankrijk sprak op 9 Augustus uit dat Frankrijk wil bemiddelen tussen GeorgiŽ en Rusland.
d) V.S.: George W. Bush deed op 9 Augustus de uitspraak dat de V.S geen partij koos, maar wel de 'integriteit van Georgisch grondgebied' te willen handhaven. En hij pleitte voor onderhandelingen.

Welke oplossingen hebben deze partijen bedacht?

Een Stappenplan, waar Rusland en GeorgiŽ het over eens waren geworden op 13 Augustus.
Dit hield het stappenplan in:
-Beide legers moeten zich terugtrekken naar de positie die ze voor het conflict hadden.
-er moeten gesprekken komen over de toekomst van de regio's AbchaziŽ en Zuid-OssetiŽ.
-er moet een akkoord komen over dat er geen geweld meer gebruikt mag worden.

Hoe denk jij er zelf over?

Ik vind dat Rusland ongelijk heeft, dat ze GeorgiŽ binnen zijn gevallen. Ik vind het excuus van Rusland om GeorgiŽ binnen te vallen, dat ze de Osseten in bezit van een Russisch paspoort wilden beschermen, een beetje zwak, en geen oorlog waard.

Reacties op dit artikel
Fock of, 2009-11-06
( 0 )

Rocky, 2014-01-09
( 0 )

Rocky, 2014-01-09
( -1 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl