X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wie was Venus en uit welke cultuur en welk geloof stamt zij?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+7
  Goed artikel ( +16 )
  Slecht artikel ( -9 )
RSS van LoveAngel LoveAngel Auteur op infoyo sinds
07 Oktober 2008


Bekijk het profiel van LoveAngel
Datum: 08-10-2008
Auteur: LoveAngel
Venus is de Romeinse godin van de liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid. In de voormiddeleeuwse tijd was zij het vrouwelijke ideaalbeeld. Een rond maar slank lichaam, met ronde borsten, slanke benen en een flinke taille. In de Griekse mythologie wordt zij Aphrodite genoemd, later is zij door de Romeinen overgenomen. Wat betreft de Romeinen waren de leiders Julius Caesar en Augustus helemaal gek op haar. Zij gingen zelfs zo ver door hun geslacht, het geslacht Julia, terug te laten gaan tot de zoon van Venus, Aeneas. Hij zou zijn voortgekomen uit de affaire die Venus had met Anchises.

Haar oorsprong

Haar Griekse naam betekent echter letterlijk ‘uit de zee opstijgend’, wat op haar geboorte slaat. Rondom Venus zijn een hele hoop, van oorsprong Griekse, mythes bekend, maar de bekendste is wel die van haar geboorte. Er zijn verschillende theorieën over wie nu eigenlijk haar ouders zijn. Venus zou een dochter zijn van de oppergod Zeus en Dione, een oceanide. Een oceanide is een nimf die een bepaald water op aarde beschermt, er zouden 3000 oceaniden bestaan op deze aarde.Ook was er een theorie over dat Venus de dochter zou zijn van Uranus en Hesiodus. Maar ongeacht al deze twijfel over wie haar ouders zouden zijn, is er toch een wijdverspreide theorie over hóé ze is geboren. Uranus werd door een machtsstrijd tussen hem en zijn zoon Kronos ontmant met een diamanten sikkel. Vervolgens vielen het bloed en de nu nutteloze geslachtsdelen in het water van de zee, en toen werd uit het zilveren schuim Venus geboren. Zij spoelde aan op het strand van Cyprus als de mooiste vrouw ter wereld. Niemand kon haar schoonheid evenaren. Maar zij was niet alleen wat betreft schoonheid het ideaal, maar ook wat betreft lieftalligheid en karakter. Hiermee werd het ‘ideaal’ geboren. Venus staat in verbinding met drie delen van het heelal. Haar oorsprong bevindt zich in de hemel, zij is geboren uit de zee en op aarde is zij aangespoeld na haar geboorte. Dit is weer een teken van volmaaktheid, zij heeft al deze elementen in zich en is dus compleet.  Ontelbare mythes zijn bekend rondom Venus, allen hebben echter te maken met de liefde, want zij is immers de godin van de liefde. Ontelbare mannen, goden en halfgoden heeft zij bemind, en met haar nakomelingen zou je een klein land kunnen bevolken. De volgende mythe is een relatief bekende…

Venus is getrouwd met Hephaistos, de kreupele god van het vuur. Venus schaamde zich echter voor zijn kreupelheid, en ging al gauw vreemd met Ares, de god van de oorlog. Toen Hephaistos hier echter achter kwam was hij niet van plan het hierbij te laten zitten. Hij vervaardigde een net, welhaast onzichtbaar, zo kunstig was het vervaardigd. Toen Ares en Venus dacht dat zij elkander ongestoord konden beminnen, hadden zij het mis. Hephaistos lag op de loer en het net sloot zich om de twee geliefden heen. Zij konden er met geen mogelijkheid uitkomen, maar het ergste kwam nog. Hephaistos riep alle goden bij zich, en met z’n allen lachten zij smadelijk om de genante situatie.

Dat belette Venus en Ares echter niet om vijf kinderen voort te brengen. Harmonia, Deimos, Phobos, Eros en Anteros.


Het ideaal


Venus is in dit werkstuk de benaming voor het ultieme schoonheidsideaal in een bepaalde tijd. Dit is de perfecte benaming omdat het met Venus allemaal is begonnen, zij was het eerste duidelijke ideaalbeeld waarnaar men bewust ging streven als vrouw zijnde. En waarnaar men als man zijnde ging verlangen. Het eerste ideaalbeeld was dat wel van de Venus van Willendorf, die in 1908 werd gevonden door Josef Szombathy in het dorpje Willendorf. Hieronder staat een afbeelding van het slechts elf centimer hoge beeldje. Het dateert van ongeveer 22.000 tot 24.000 voor Christus. Toen was het ideaalbeeld blijkbaar geheel en al op het lichamelijk voort kunnen brengen van kinderen gericht. Grote borsten, brede heupen en een behoorlijke vetlaag. Op het beeldje is het vrouwelijk geslachtsdeel ook duidelijk te onderscheiden.
Blijkbaar was er zelfs toen al een soort van Venus bekend, ze is alleen later verder uitgewerkt door de Grieken en Romeinen. Maar met de Venusbeeldjes, waarvan er over heel Europa ongeveer 150 verspreid zijn gevonden vormen het primitieve begin van het ideaalbeeld. Het ideaal wat betreft de vrouw is telkens in beweging, het staat nooit stil, je hebt tijden dat het inderdaad overeen komt met die oude beelden uit de oudheid, je hebt ook tijden dat het totaal niet overeen komt. Neem bijvoorbeeld de jaren twintig in de 20e eeuw, het verschil met de vrouwelijke Venus uit de oudheid had niet groter kunnen zijn. Of neem het verschil tussen de welhaast vadsige rondingen van de vrouwen van Rembrandt en de slanke welvingen van die Venus uit de oudheid. Er is geen simpel iets waar eeuw in eeuw uit het ideaal op wordt gebaseerd. Het is juist telkens in beweging, het is dynamisch. Mensen hebben geen zin om eeuwenlang tegen hetzelfde aan te kijken, en dus brengen ze variatie aan in vanalles en nog wat. Het enige constante wat je erin zou kunnen vinden is de symmetrie die ons telkens aantrekt. De regelmatigheid en de vlekkeloosheid van een huid. Maar een vrouw moest bovenal intrigeren, een gevoel dat je heel duidelijk krijgt bij de Venus van Urbino. Je hebt het gevoel dat ze nog een hele hoop verrassingen en geheimen voor je in petto heeft, en dat je ze eigenlijk nooit allemaal te zien zult krijgen. Ditzelfde gevoel krijg je bij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Ook hier is weer dezelfde symmetrie aanwezig, de volle mond en rechte neus. Sierlijkheid was de norm. 

Reacties op dit artikel
Batski, 2009-12-16
( -11 )

slecht
Esther, 2010-01-20
( -3 )

Goed, ik moet een werkstuk over Venus maken en dit heeft erg geholpen ;p
x
Wij, 2010-01-29
( -6 )

Ik gebuik het voor mijn werkstuk
Marijn, 2010-02-07
( +1 )

bedankt heel hangig
Venus, 2010-02-16
( -6 )

Ik vind het echt een goed werkstuk maar ik mag geen plagiaat plegen dan krijg ik een 1
Milou, 2010-02-28
( -6 )

Bedankt
Anoniem, 2010-03-16
( -4 )

Jeeeh had ik hard nodig voor geschiedenis
Dat weeet je toch well?, 2010-03-20
( -8 )

Ik snapte het hellemaal niet wat was het oowk al weer?
Imana, 2010-05-26
( +3 )

Joepie nu hoef ik lekker bijna niks meer doen
Frxre, 2010-06-01
( -6 )

Just me, 2010-10-29
( -4 )

Mijn favoriete Griekse mytho- verhaal. Don't you just love Venus

thank y'all
Hoi, 2011-12-12
( -5 )

Eq23654 87234rweqdckzslfa, 2011-12-14
( -7 )

Ik zoek planeet venus
Anoniempje!!!!!, 2012-01-24
( -2 )

jippie dat had ik nodig hahahah
Jos, 2012-03-06
( -3 )

Ik vind het super :
Anoniem, 2012-03-18
( -4 )

Dankje vr ak de nuttige informatie xx
Robin , 2012-10-14
( -1 )

er zijn te veel site's maar op deze staat alles
Jorden, 2013-02-14
( -2 )

Cool en leuk
Rickyross, 2013-11-05
( +1 )

Van wie is Venus de dochter nou?
Hans, 2014-01-23
( -2 )

saai
Ignorant, 2014-01-26
( -3 )

Beetje jammer dat je een zo overduidelijke link tussen de Venus van Willendorf en de godin Venus legt. Deze is er namelijk niet, behalve de naam. er is nagenoegd niks bekend over de Venus van Willendorf, alles wat hierover is geschreven zijn gissingen. het is dus ook niet bekend of dit een ideaalbeeld is of niet. doe voortaan daadwerkelijk onderzoek voordat je iets schrijft.
Sexy girl, 2014-02-13
( +1 )

er staan te moeilijke woorden in
Jejejere, 2014-02-24
( 0 )

Keihandiiiiiiig !!!!!!!!!!!!!
alleen wat jammer dat er niet veel over de uiterlek van de meeste goden werd vertelt
Jejejere, 2014-02-24
( -2 )

Keihandiiiiiiig !!!!!!!!!!!!!
alleen wat jammer dat er niet veel over de uiterlek van de meeste goden werd vertelt
Jejejere, 2014-02-24
( -3 )

Keihandiiiiiiig !!!!!!!!!!!!!
alleen wat jammer dat er niet veel over de uiterlek van de meeste goden werd vertelt
Lisan, 2015-02-18
( 0 )

Er staan te moeilijke woorden in
Lisan, 2015-02-18
( 0 )

Er staan te moeilijke woorden in
Riet, 2015-05-10
( 0 )

Wie zal het weten. misschien was er in de beginnen leven op venus, toen de zon nog niet zo heet was. lees eens het boek menselijke evolutie
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl