X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


I never promised you a rose garden - Hannah Green

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van bloe4561 bloe4561 Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van bloe4561
Datum: 20-01-2010
Auteur: Bloe4561
I never promised you a rose garden, is een engels boek. Dit is een nederlands boekverslag over het engelse boek: I never promised you a rose garden. Dit boek wordt veel gelezen voor engelse boekverslagen op de middelbare scholen.


Samenvatting.
Het boek verteld over Deborah Blau, dochter van Jacob en Esther Blau. Deborah maakt deel uit van een immigranten familie. De vader van Esther Blau was een boer in Letland en heeft met veel pijn en moeite een fortuin verdient. Hij heeft dan ook op elke denkbare manier geprobeerd om in de gratie bij de oudere welvarende te komen, maar hij blijft, samen met z'n familie, een buitenstaander waar men de neus voor ophaalt. Hij vindt Jacob eigenlijk niet goed genoeg voor zijn dochter en staat erop om voor een goed leven voor z'n dochter en gezin te zorgen. Dat betekent ook een groot huis in de rijke buurt van Chicago als Esther en Jacob in financiŽle moeilijkheden komen. Deborah geeft hem hoop, zij kan bereiken wat hij niet heeft. Daarom spoort hij haar aan om d'r hersens te gebruiken en te vechten voor sociale erkenning en om aan de top te komen. Dit versterkt haar gedachten dat ze anders is als de rest , welke haar tegenstanders en vijanden zijn.
Als Deborah 5 is, wordt ze geopereerd aan een tumor in haar urinebuis. Dit laat de nodige trauma's achter. Vooral de ongevoeligheid van de dokters maakt dat Deborah de mens nog meer als vijand ziet. Kort na de operatie wordt er een zusje geboren en Deborah is niet langer meer de belangrijkste in huis. Haar jaloezie jegens haar zusje wordt zo groot dat ze fantaseert hoe ze haar zusje uit het raam gooit.
Op school en tijdens de zomer kampen lijdt Deborah onder het antisemitisme wat Amerika overweldigde net voor het uitbreken van WO II, wanneer Hitler zijn uitroeiingscampagne van Joden voerde en sommige Amerikanen het met hem eens waren. Veel van Deborah's schoolvriendinnen, en ook enkele docenten waren ineens tegen haar, tengevolge van Hitler's ideeŽn. Deborah wordt hiermee gediscrimineerd en laat haar denken dat ze een vijand van de Amerikaanse samenleving is. Als Amerika in oorlog is met Japan,fantaseert ze dat ze een Japanse soldat is, de Vijand.
Als resultaat van haar eenzaamheid en vervreemding zoekt ze haar toevlucht in haar eigen,veilige wereldje, het koninkrijk van Yr. In het begin maakt Yr haar gelukkig, maar Yr verandert langzaam in een wereld van onderdrukking en verbittering, ook al zijn er soms wel gelukkige momenten en Yr gaat door met het geven van de troost van een thuis.
Deborah's situatie wordt zo erg dat ze, in een vlaag van wanhoop, een half gemeende zelfmoordpoging doet, die eigelijk een geluidloze schreeuw om hulp is. Ze is dan 16 jaar. Jacob weigert te geloven dat zij dochter krankzinnig is, en wil haar thuis houden. Esther is het daar niet mee eens en praat hem om om Deborah naar een psychiatrische inrichting te doen voor een behandeling.
Deborah wordt daar op de B-afdeling gezet, de afdeling voor de minder erge gevallen, omdat haar gedrag niet geweldadig is. Ze gaat elke dag naar Dr Fried, de psychiater van de inrichting, voor een uur behandeling waarin haar gedachten en herinneringen uitgebreid en zorgvuldig besproken en geanalyseerd worden. De confrontatie met haar gevoelens zijn zo schokkend voor Deborah, dat haar uiterlijke symptomen ernstiger worden. Ze wordt dan ook naar de D(isturbed)-afdeling overgeplaatst, wat haar ouders erg schokt. Dr Fried stelt hun gerust door te zeggen dat Deborah wel vooruitgang boekt maar dat ze, na een heel leven emotieloos geleefd te hebben, eindelijk begint te voelen.
Deborah vind de D-afdeling vreemd genoeg geruststellend; medegevangenen en staf noemt haar gewoon bij haar voormaan, zonder ineen te krimpen bij de feiten van krankzinnigheid of hen met liefde te bedekken, zoals op de B-afdeling. Ze maakt ook contacten met enige van de andere vrouwen op de afdeling, zoals Miss Coral, Lee, Helene, en speciaal met Carla, wie ze al ontmoet had op de B-afdeling. Deborah had lange tijd het gevoel dat menselijk cotact onmogelijk voor haar was, maar nu hoorde ze ergens bij en kon ze de mensen bereiken op haar eigen terrein. Het deel uitmaken van een groep geeft haar een gevoel van veiligheid, en er komt een moment dat ze verbaast is dat ze in staat is om vriendschap te voelen.
Gedurende de drie jaar dat Deborah in de inrichting zit, praat ze een hoop met Dr Fried, voorzichtig haar zelfkennis opbouwend en stukje bij beetje erachterkomend wat er allemaal gebeurt is wat haar 'ziekte' veroorzaakt heeft, zodat Deborah uiteindelijk instaat is om, door zelfbewust te zijn, Yr aan de kant kan zetten. Deborah's langzame vooruitgang wordt vaak onderbroken door terugvallen, zoals de gewelddadige terugval aangezet door Dr Royson, ddie Dr Fried vervangt in haar afwezigheid en er in mislukt om Deborah's vertrouwen voor zich te winnen.
Na veel up's en down's is dan toch het moment gekomen dat Deborah op zich zelf mag gaan wonen als een externe patient. Daar pakt ze haar studie weer op die ze drie jaar geleden afgebroken had, en na hard studeren haalt ze haar diploma. Deze triomf wordt gelijk gevolgd door een gewelddadige emotionele reactie van wanhoop. Ze wordt overweldigd door de hopeloze overtuiging dat ze nooit zoals alle andere mensen kan zijn, wie niet zo'n grote inspanning hoeven te leveren slechts om te leven, dat niemand haar ooit zal begrijpen, en dat ze nooit iemand zal hebben die van haar houdt en van wie zij houdt. Nagejaagd door de spottende schreeuwen uit Yr struikelt ze terug naar de inrichting waar ze, zoals al vele keren eerder, in een koud lakenpak wordt gedaan.
Tot rust komend realiseert Deborah dat Yr haar dwingt een beslissende keuze te maken. Ze moet of heel Yr loslaten en volledig meegaan met de echte wereld, of ze moet zich tevreden stellen met Yr en daar voorgoed blijven. Nu, zeker van zichzelf, maakt ze de sterke keuze deel uit te gaan maken van de echte wereld en vaarwel te zeggen tegen Yr.

Titelverklaring.

De titel verwijst naar Dr Fried's woorden aan Deborah aan het eind van hoofdstuk 13. Ze bedoelt dat Deborah de werkelijke wereld niet makkelijk zal vinden om in te leven. Het is geen perfecte plaats waar iedereen gelukkig, vriendelijk en behulpzaam is. Het enige wat Dr Fried Deborah biedt is een uitdaging; De vrijheid om te vechten voor geluk. Ze weet dat Deborah enorm gevoelig is voor liegen, en vermijdt daarom alles wat op een leugen lijkt. Ze moet en zal daarom geen rooskleurige afbeelding van de wereld voorschilderen.

Opdracht.
Aan mijn moeders

Personages.

Deborah:
Een meisje dat in haar beleving een bedreiging voor de wereld is en de mens als vijanden ziet. Hierdoor trekt ze zich steeds verder terug in haar eigen wereldje; Yr. Daar is ze eerst gelukkig maar het wordt steeds meer een verschrikking. Na het besluit van haar ouders om haar op te laten nemen in een psychiatrische inrichting, gaat het,met vallen en opstaan beter met haar. Dit mede dankzij Dr Fried. In de echte wereld is Deborah een intelligente, gevoelige, creatieve en artistieke meid met een grote behoefte aan eerlijkheid en oprechtheid. Ze wil graag dicht bij andere mensen staan, maar ze heeft vele mislukkingen in het in stand houden van goede vriendschappen achter de rug. Deborah's 'ziekte' komt voort uit eenzaamheid. De oorzaak van deborah's eenzaamheid ligt bij de operatie aan haar urinebuis op 5-jarige leeftijd. De ongevoelige manier waarop ze bejegend werd door de dokters, vooral toen ze verdoofd was, liet een trauma achter. Bovendien had de operatie haar het gevoel van onwaardig en vernield gegeven omdat haar geheime vrouwelijke delen geweld aan waren gedaan. Kort na de operatie fantaseert Deborah dat ze haar net geboren zusje probeert te vermoorden. En jaren laten klaagt ze tegen Dr Fried er van zeker van te zijn dat ze haar zusje krankzinnig maakt door haar kwade invloeden. haar vervreemding werd verder ontwikkeld door de druk van haar opa die een constante druk van moeten presteren op haar uitoefende en door de anti-semitistische aanvallen die ze moest ondergaan omdat ze een Joodse was.

Dr Fried:
Ook een joodse, ontvlucht aan Hitler's Duitsland. Ze is een zeldzame combinatie van een uitstekend brein en een goed instinct over mensen, gevoeligheid en een sterk karakter. Ze is niet allen goed in haar werk maar ook een wijze, meelevende vrouw. Ze begeleidt Deborah met oneindig geduld en toewijding, maar toch met grote vastberadenheid richting de genezing. De vele tegenvallers en zware opofferingen tijdens de behandelingen vindt ze niet erg. Langzamerhand wint ze het vertrouwen en later ook de affectie van Deborah.

Deborah's ouders:
Joodse immigranten. Esther en Jacob contrasteren met elkaar; Esther is een sterke kordate vrouw. Ze probeert met een objectieve mening naar haar dochter te kijken en door zoveel mogelijk medewerking te verlenen, haar dochter te helpen met haar genezing. Jacob wordt gedomineerd door Esther, maar hij vindt het niet erg dat Esther alle beslissingen maakt, ook al is hij soms wat rebellerend. Esther en Jacob leven voortdurend in de schaduw van Esther's miljonaire vader. Die beÔnvloed Deborah waarschijnlijk op de meest erge manier; Hij wil dat Deborah alle krijgt wat hij nooit gehad heeft en laat haar denken dat ze anders is als de rest.
De vrouwen die Deborah ontmoet op de D-afdeling: Deze spelen allemaal een rol in het genezings proces van Deborah. Sommige laten zelfs zien dat het best mogelijk is om krankzinnig te zijn en toch een menswaardig leven te kunnen hebben. Juffrouw Coral leert haar Grieks en Latijn, poŽzie en toneelstukken. En Carla helpt haar, haar angsten voor de buiten wereld te overwinnen en maakt in Deborah het gevoel van vriendschap los.

Pop:
Pop is de opa van Deborah, en verwacht heel erg veel van Deborah. Misschien wel te veel. Hij is miljonair. Hij wil dat Deborah alles krijgt wat hij nooit gehad heeft en laat haar denken dat ze anders is als de rest.

Esther Blau:

Esther is de moeder van Deborah. Is een joodse immigrant. Is een sterke koppige vrouw. Zij was er mee eens dat Deborah in een psychiatrische inrichting ging. Zij wil haar helpen met de genezing van haar íziekteí.

Jacob Blau:

Jacob is de vader van Deborah.Is ook een joodse immigrant. Hij was het er niet mee eens dat Deborah naar een psychiatrische inrichting ging.

Suzy:
Suzy is het zusje van Deborah, waarover Deborah fantaseerde dat ze haar wilde vermoorden.

Miss. Coral:
Miss. Coral is een vriendin van Deborah op de D-afdeling. Van haar leert Deborah Grieks en Latijn, poŽzie en toneelstukken.

Carla:

Carla is ook een vriendin van de D-afdeling. Zij helpt Deborah haar angsten voor de buitenwereld te overwinnen en maakt in Deborah het gevoel van vriendschap los.

Dr. Royson:
Dr. Royson is een psychiater die Fried vervangt als zij op vakantie is. Doordat hij Fried
verving kreeg Deborah weer een enorme terugval.

Thematiek en motieven.
De hoofd thema's zijn 'krankzinnigheid' en 'normaliteit' en hun onderlinge relatie. En wat in de meeste van Greene's boeken als thema voor komt:'de buitenstaander in de maatschappij'. Terugkerende motieven zijn: Het joods zijn en daarom 'minder', vertrouwen, de terug vallen en vooruitgangen van Deborah's toestand, onzekerheid, haat, frustratie, zelfmoord(pogingen), en hoop.

Vertelwijze.

De tekst bestaat uit 29 hoofdstukken. De tekst is niet-chronologisch opgebouwd. Er zijn wel veel flashbacks. Er worden eigenlijk twee werelden vertelt: de echte wereld waarin Deborah leeft en de fantasie of te wel de droomwereld die Deborah zelf heeft gefantaseerd. Aan beiden wordt aandacht geschonken.
Het verhaal is verteld in de derde persoon, auctoriaal perspectief dus, met een alwetende verteller die de lezer regelmatig in het hoofd van Deborah meeneemt. Daardoor krijg je als lezer de mogelijkheid om met Deborah 'mee' te denken. Soms word er verteld vanuit de beleving van Dr Fried, Esther, Jacob of een andere persoon, maar de meeste tijd zit je toch 'in' Deborah's hoofd.

Tijdsverloop.

Het verhaal gaat van 1948-51 net na het eind van WO II. Dit is in deborah's 16de tot 19de jaar. In het verhaal zijn er steeds teugblikken naar gebeurtenissen die effect hebben gehad op Deborah's 'ziekte'. Deze terugblikken zijn vaak echt gebeurd, maar het komt ook veel voor dat het echt is gebeurd in Deborah's fantasie. De tijd in de inrichting gaat voorbij met lange sprongen in de tijd maar er wordt wel steeds uitvoerig stil gestaan bij de dingen die er gebeuren.

Ruimte.

Het belangrijkste deel van het verhaal speelt zich af in een psychiatrische inrichting in Amerika.Een klein deel speelt zich af thuis.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl