X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Boekverslag: 'Het Hemelse Gerecht'

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van bloe4561 bloe4561 Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van bloe4561
Datum: 18-01-2010
Auteur: Bloe4561
Het Hemelse gerecht is een heel apart boek om te lezen. Er zitten verschillende verhaallijnen in. De zusjes houden veel van Gilles, maar haten hem ook. Dit zorgt voor veel problemen, die erg uit de hand lopen...

Boekverslag: Het Hemelse Gerecht


Samenvatting:

Het verhaal gaat over 2 zussen: Ange en Irthe en zij hebben samen een restaurant. ‘Het Hemelse Gerecht’ is de naam van het restaurant. Ange heeft een man, maar hij is ook de minnaar van Irthe. Gilles heet hij en hij is in dienst bij 2 zusjes.

Gilles vertelt de zusjes dat hij niks meer voor hun voelt, alleen als broer en zusjes. Ange en Irthe worden razend, omdat zij niet willen dat hij weg gaat. Daarom sluiten ze Gilles op de zolder van het restaurant op. Vanaf toen moesten ze al het werk met z’n tweeën doen, dat zorgde voor een druk en spanning in het restaurant. Ze bleven het werk ook met zijn tweeën doen, want ze wilden er niet meer personeel bij hebben. Het weer werd steeds slechter. Er viel veel regen waardoor het museum van Irthe overstroomde. In het museum worden oude verpakkingen bewaard waar bereidingswijzen op staan.
Vlak na de hevige overstromingen kwam er een hitte golf. Gilles kreeg te weinig eten en drinken tijdens de hitte golf. Als sommige gasten vroegen waar Gilles was, vertelde de zusjes dat hij een paar dagen op vakantie was.
Op een dag komt er een meisje van ong. 6 jaar het restaurant binnen. Het blijkt de dochter van Gilles te zijn, hij heeft haar uit een andere relatie. Haar moeder is op vakantie en wilde de dochter er niet bij hebben, daarom werd ze bij het restaurant achtergelaten. Ondanks dat de zusjes het veel te druk hadden met het restaurant besloten ze toch voor Dixie te zorgen. Dixie slaapt in de kelder, dat is het verst bij haar vader vandaan. Maar ze heeft wel door dat Irthe soms drinken mee naar de zolder neemt. Als Dixie de volgende dag haar knuffel kwijt is zoekt ze overal, behalve op zolder want daar mocht ze niet komen. Ze wil toch graag haar knuffel terug dus sluipt ze stiekem naar de zolder. Op zolder stinkt het enorm, ze ziet een man tussen hopen poep liggen. De man is dood… Snel rent ze naar beneden en ze doet alsof ze zich niet lekker voelt, maar dit kwam omdat ze geschrokken was van wat ze op zolder heeft gezien. Na deze gebeurtenissen begint het hevig te onweren. De bliksem slaat in, op het museum.
Irthe regelt Henri voor haar. Henri is de dokter en controleert Dixie. Er is niks met haar aan de hand. Dixie vertelt tegen Henri dat er een man op zolder lag. Henri vraagt aan Ange waarom er in hemelsnaam een man op zolder ligt. Ange ontkent het: ‘’Ze heeft het vast gedroomd.”
Maar Henri wil het zekere voor het onzekere en sluipt later ook naar de zolder. Ange komt erachter dat Henri op zolder is en Gilles heeft gevonden. Ze duwt Henri bij Gilles en sluit hem erbij op.
Een paar weken heerst er een griep epidemie in het drop en Henri zou uitzoeken waar de oorzaak zou liggen. De dorpsbewoners verdenken de zusjes ervan, omdat het museum vol rotzooi en oude verpakkingen lag en er een behoorlijke stank van afkwam.
Ange neemt Dixie mee naar beneden. Ange ziet dat de dropsbewoners in volle vaart het restaurant naderen. Ange neemt Dixie mee een bootje in en ze vluchten. Irthe kon nog net op tijd ontsnappen en sprong snel het water in en zwom naar het bootje.

De dorpsbewoners staken uit wraak ‘Het Hemelse Gerecht’ in brand. Henri werd levend verbrand.
Waar Ange, Irthe en Dixie naartoe vluchten word niet verteld, maar wel dat ze er zeker van zijn dat ze het gaan redden met z’n drieën.

Thema:

Het boek gaat over 2 zussen die een restaurant hebben en ze proberen hun werk zo goed mogelijk te doen. In de loop van het verhaal wordt de strijd tussen de dorpelingen en de 2 zussen groter. Bij de zusjes heerst een enorme spanning. De dorpelingen nemen wraak op hun, omdat zij volgens hen voor de oorzaak van de griep epidemie hebben gezorgd. Er zit dus een strijd tussen goed en kwaad in het boek.
Ook komt er liefde in het boek voor. Namelijk de liefde die vooral in het begin een rol speelt tussen de zusjes en Gilles. Gilles is de man van Ange en de minnaar van Irthe. Totdat Gilles verteld dat hij geen gevoelens meer voor hun heeft en hij verteld dat hij wil vertrekken. De zusjes willen dit absoluut niet. Daarna is het geen liefde meer, maar een beetje haat. De relatie gaat kapot, en de zusjes straffen hem op een gruwelijke manier. Ze sluiten hem op, op de zolder van het restaurant.
Daar krijgt Gilles te kort aan eten en drinken, waardoor hij overlijd. De dood speelt dus ook een rol in het verhaal.
Niet alleen bij Gilles, maar ook bij Henri. Henri krijgt van Dixie te horen dat er een man boven ligt, dus hij neemt een kijkje. Ange merkt dit en sluit Henri bij Gilles op. Henri wordt per ongeluk levend verbrand, omdat de dorpelingen het restaurant in brand staken uit wraak op de zusjes.
Kortom komt er dus in voor: een strijd tussen goed en kwaad, liefde, haat en de dood.

Motieven:

Het belangrijkste terugkerende motief is, de onvoorspelbare gebeurtenissen. Het weer is waardeloos, er is constant regen die zorgt voor overstromingen.
Zodra Gilles is opgesloten, begint de ellende voor hem en voor de zusjes. Dan komt er plotseling een hitte golf, waardoor Gilles een te kort komt aan eten en drinken. Hij overlijdt. De spanning en druk bij de zusjes neemt tegelijkertijd ook toe. Deze gebeurtenissen worden afgesloten met een enorme onweersbui. Tot slot slaat de bliksem toe in het museum.
De weersverwachtingen zijn erg onvoorspelbaar, en wisselen vaak. Telkens wordt er weer verteld over het weer, het komt telkens terug.

Personen:

De hoofdpersonen zijn Ange en Irthe:

Round character

Ange: Ange is een bazige vrouw, ze is daarom ook de directeur van het hemelse gerecht. Ze is ong. 38 jaar en ze is een zus van Irthe. Ange is erg snel geïrriteerd, en ze wil dat het werk goed word uitgevoerd. Er word verder niks verteld over het uiterlijk. Ik vond het daarom erg moeilijk om een beeld te krijgen van haar. Gilles is haar man. Ange kan erg goed met Gilles optrekken in het begin, maar later haat ze hem. In het begin hebben ze namelijk nog een relatie, zodra Gilles vertelt dat hij niks meer voor de zusjes voelt haat Ange hem en sluit ze hem op samen met Irthe. Ange is dus wel een heel pittige tante. Ook is ze onvoorspelbaar en erg overheersend, omdat ze heel erg de baas is over het restaurant.
Ange is niet erg aardig tegen Dixie. Ze vond het niet leuk dat zij voor het kind moesten zorgen, omdat ze wel wat beters te doen had. Ange gedraagt zich een beetje naar Dixie alsof ze in de weg loopt.


Irthe: Irthe is het zusje van Ange en is ong. 2 jaar jonger. Ze zou dan ong. 36 jaar zijn. Ze is heel anders dan haar zusje, ze is niet bazig en word niet snel boos. Gilles is haar minnaar. Irthe is ook de eigenaar van het hemelse gerecht, maar niet de baas erover. Ange geeft Irthe en Gilles (die ook in dienst is) opdrachten.
Irthe kan erg goed met Dixie opschieten, zij had minder moeite met het verzorgen voor haar. Dit komt omdat Irthe zelf altijd graag kinderen wilde, daarom vertroeteld ze Dixie. Verder draagt ze vaak T-shirts met aparte teksten erop.

Bijpersonen:

Flat character

Gilles: Gilles is de man van Ange en de minnaar van Irthe. Zijn leeftijd wordt niet verteld, maar als hij de man is van Ange dan zou hij ook wel rond de 38 jaar zijn. Gilles is in dienst bij het restaurant, hij probeert hard te werken, maar in de ogen van Ange zou hij een stuk harder moeten werken. Hij is dus best een lui persoon. Gilles kan in het begin goed met de zusjes opschieten, later word hij als tegenstander gezien en hij ziet dan ook de zusjes als tegenstander. Hoe Gilles er verder uitziet wordt niet verteld.

Dixie: Dixie is de 6 jarige dochter van Gilles. Ze komt uit een vorige relatie van Gilles, de moeder is onbekend. Dixie wordt verzorgd door de zusjes. Het meest door Irthe, omdat Irthe Dixie graag mag. Maar juist omdat Irthe zoveel aan haar zit, vind ze dat niet fijn en trekt ze liever met Ange op. Maar Dixie krijgt niet veel aandacht van Ange. Dixie is vrij klein, maar hoe ze er verder uitziet wordt niet verteld.

Henri: Henri is een dokter. Je komt bijna niks over hem te weten. Het uiterlijk, karakter, leeftijd enz. wordt niet van hem verteld.

De dorpelingen: Dit zijn ook de tegenstanders van Ange en Irthe. Zij verdenken hun van de oorzaak van de griep epidemie. Het zijn woeste/boze mensen, want ze steken het restaurant in brand als wraak.

Verder komen er nog heel onbelangrijke mensen in voor die heel even een rol spelen in het verhaal, maar daar word verder niks over verteld zoals:

Moeder van Dixie: Over haar wordt alleen verteld dat ze met haar nieuwe man op vakantie gaat en dat ze Dixie laat verzorgen door de 2 zusjes.

De postbode: Hij verteld dat de zoon van de timmerman erg ziek is geworden

Gasten: Mensen die in het restaurant komen eten, waaronder een oude man. Hij praat even met Irthe over het weer.

Perspectief en Verteller:

Het is een auctoriaal perspectief. Heel veel zinnen in het boek gaan als volgt:
Ange houd van dit moment van de middag, nu er nog rust en orde heerst in haar keuken en alle handelingen de aandacht kunnen krijgen die ze verdienen. Dit wordt door de verteller verteld. De verteller weet dit dus al, daarom is het een auctoriaal perspectief.

Tijd:

A. Ik denk dat het verhaal niet nu afspeelt, maar vele jaren geleden. Het komt een beetje over alsof het vroeger is gebeurt. De zusjes vluchten met een bootje, maar waarom niet met een auto? Ook werd het restaurant door de dorpelingen in brand gestoken met fakkels, waarom niet met benzine en een aansteker?
B. Het verhaal is chronologisch verteld, omdat alles in logische volgorde gebeurt. Heel af en toe hebben ze zusjes het over vroeger (een kleine flashback), maar de gebeurtenissen lopen logisch in elkaar over.
C. In het verhaal komen heel weinig flashbacks voor. Een enkele terugblik op het verleden van de zusjes, hun jeugd. Dat hun moeder zich heeft opgehangen vroeger bijvoorbeeld. Verder komen er helemaal geen vooruitblikken invoor.
D. In het begin was er wel sprake van tijdverdichting vind ik. Dat is het stuk dat er een oude man in het restaurant zit, en met één van de zusjes over het weer begint te praten. Dit is helemaal niet echt belangrijk, maar er werd meer dan een bladzijde over verteld. Ook welke gerechten er werden gemaakt door Ange, in de gedachte van Irthe las je dan hoe gespecialiseerd Ange daarin was. Hierover werd ook uitgebreid verteld.
Er is geen sprake van tijdvertraging in het boek.
E. Ik denk dat de schrijver ong. een paar dagen heeft verteld over dit verhaal. Het verhaal zonder bijzaken al best lang is, denk ik dat je daar een paar uur voor moet rekenen, maar met de bijzaken die heel erg langdradig zijn verteld en alle gebeurtenissen die uitgelegd moeten worden denk ik dat je daarvoor een paar dagen nodig hebt.

F.

Het verhaal begint in het voorjaar, in maart om precies te zijn want dan hebben ze een tuinfeest van de buurt:

Op de dag van het tuinfeest is het niet zoals andere jaren voorjaarsachtig zacht van temperatuur.

Vanaf dat Gilles is opgesloten begint de hittegolf. Op de 29e dag van de hittegolf vindt Dixie een dode man op zolder (Gilles). Hij heeft dus 29 dagen levend vastgezeten. De stortbuien die deze gebeurtenis afsluiten duren anderhalve week en het slechte weer voor de hittegolf ook:

Irthe kan de regen niets meer schelen, na anderhalve week van onafgebroken stortbuien.

De hittegolf duurt sowieso 30 dagen:

Op de 30e dag van de hittegolf staat Ange net als anders om 9 uur op, ze poetst haar tanden, ze neemt een douche en kleed zich aan.

Plus nog wat dagen van de inleiding: toen er werd verteld hoe het in het restaurant verloopt, de dag dat de dorpelingen wraak namen enz.

De totaal vertelde tijd in het verhaal is ong.: 50 dagen denk ik.

Ruimte:

De meeste gebeurtenissen komen in het restaurant voor namelijk: Hoe Irthe en Ange hun werk verrichten, de liefde tussen Gilles en de zusjes wat later haat is, het opsluiten van Gilles, de aankomst van Dixie, het overlijden van Gilles, de opsluiting van Henri en de wraak van de dorpelingen.
In het restaurant zelf verschillen de plaatsen wel. Dixie verblijft namelijk in de kelder, Gilles en Henri op zolder, Ange en Irthe in het restaurant en in de keuken.
Later het vluchten van de zusjes en Dixie gebeurt over een rivier.

Ik vind dat de schrijver weinig plaatsen heeft gebruikt. Misschien was het leuker geweest als er overal wat gebeurde, maar misschien ook niet. De manier waarop het in dit verhaal is gebracht is ook wel spannend, want de spanning is allemaal bij elkaar. De zusjes proberen Gilles namelijk verborgen te houden. Maar ondertussen komen er zoveel mensen bij, dat het steeds moeilijker word.

Spanning:


Zoals ik in mijn mening ook vertel, vond ik het begin erg langdradig. Het ging vooral over onbelangrijke bijzaken die helemaal niet spannend waren. Hierdoor had ik veel moeite om verder te lezen. Er was bovendien nog niks gebeurt waarvan ik zou willen weten hoe het verder zou gaan. Na 40 blz. begint de eerste spanning te komen. Dit is het stuk dat Gilles verteld dat hij wil weggaan, vanwege het verlies van zijn gevoelens voor de zusjes. Hij wordt door de zusjes opgesloten. Vanaf toen wilde ik graag verder lezen, want ik was benieuwd hoe dit zou aflopen. De gebeurtenis speelde zich af in het restaurant. De zusjes probeerde Gilles verborgen te houden, maar dit hielden ze niet lang vol. Ik denk dat ik het juist spannend vond omdat er maar één plaats was waar alle spanning ook was.
In het verhaal komen weinig flashbacks voor, de terugblikken die er in voor kwamen waren niet spannend vond ik.
Waar de meeste spanning in zat waren de onverwachte handelingen van de zusjes en de onvoorspelbare gebeurtenissen. Je verwacht bijvoorbeeld niet dat er ineens een dochter van Gilles op de stoep staat, en al helemaal niet dat voor een hittegolf enorme overstromingen zijn geweest. Dit vond ik wel heel erg apart. Je kon een beetje aan het weer merken of er iets spannends ging gebeuren of dat de gebeurtenis zou ‘’opklaren’’.
Verder was er geen sprake van een wisselend perspectief. De schrijver vertelde het auctoriaal (de schrijver weet dus meer dan de lezer) en dat vind ik wel spannend, want daardoor weet de lezer niet wat er gaat gebeuren.
Tot slot: In mijn mening staat uitgebreider wat ik van het boek vond, ook qua spanning.

Waardering:

- Ik vond uiteindelijk de inhoud wel boeiend, omdat je benieuwt bent hoe het afloopt. Er kwamen geen herkenbare situaties in voor, ik denk dat ik kwam omdat het zo onvoorspelbaar was en het een beetje overdreven handelingen zijn: zoals het opsluiten van iemand, wraak nemen door iets te verbranden.
Er was geen één persoon die ik sympathiek vond, omdat ik het met geen één persoon eens kon worden over een bepaalde handeling wat die persoon dan zou hebben verricht. Ik zou dus heel anders hebben gehandeld, wat ik vertel in mijn mening.
- De gebeurtenissen kwamen niet geloofwaardig over, maar ze waren wel spannend omdat ze zo overdreven waren, dat vond ik ook wel weer leuk om te lezen (het stoorde me niet, behalve de lange inleiding).
- In het begin vond ik het dus absoluut niet spannend zoals ik al zei (weinig gebeurtenissen), maar later was het verhaal alleen maar spannend en toen wilde ik ook echt wel weten hoe het zou aflopen. Zoals dat Gilles werd opgesloten en vlak daarna een hittegolf kwam. Dan weetje dat de afloop erg spannend moet zijn, omdat het enorm zwaar is om dan te overleven.
- Ik vond het taalgebruik erg makkelijk, op de namen van de gerechten na. Dit vond ik zelfs een beetje onnodig om zoveel gerechten te noemen. Er kwamen weinig moeilijke woorden in voor, en uitspraken waren goed te begrijpen.
- Bijna de laatste zin van het boek, op het moment dat ze met z’n drieën vluchten zeggen ze tegen elkaar: We zijn onweerstaanbaar, geen kwaad kan ons besmetten, aangezien je samen nu eenmaal altijd sterker bent, daar gaat het om!
Dit vond ik wel heel erg lief en mooi gezegd. Het komt heel lief over voor Dixie, omdat Dixie eigenlijk met de moordenaars van haar vader is gevlucht, maar hiermee zeggen ze dat ze het met z’n allen redden, dus ook Dixie!

Reacties op dit artikel
Yue, 2013-12-14
( 0 )

Wat zijn de verschillende verhaallijnen in het boek?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl