X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Lies of Silence

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+5
  Goed artikel ( +10 )
  Slecht artikel ( -5 )
RSS van bloe4561 bloe4561 Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van bloe4561
Datum: 14-01-2010
Auteur: Bloe4561
Lies of Silence, is een heel erg leuk boek om te lezen... Veel mensen krijgen dit op school om te lezen. Het is een engels boek, dat maakt het misschien wat ingewikkelt, daarom is hier een nederlandse samenvatting. Ik heb deze samenvatting geschreven toen ik het boek las. Ik had het nodig voor een boekverslag op school. Veel mensen moeten dit boek nu nog lezen voor hun boekverslag, hopelijk kunnen jullie iets met mijn boekverslag!Michael Dillon is een hotel manager in Noord-Ierland. Hij is getrouwd met Moira ( een echte Ier), maar hij gaat echter vreemd met Andrea. De twee zijn heel erg verliefd op elkaar, zelfs met hun grote leeftijd verschil. Michael is net klaar met zijn werk en heeft afgesproken met Andrea. Ze vertelt hem dat ze een baan kan krijgen in Londen ( Omdat ze net af is gestudeerd) en daar ook wil gaan wonen. Michael wil heel erg graag met haar meegaan en is berijdt om alles daarvoor op te geven. Hij zegt dat hij een verplaatsing gaat vragen naar Londen en dat hij Moira alles over hun relatie gaat vertellen. Later die dag komt Dillon thuis en heeft een kort gesprek met een van Moiraís vriendinnen. Ze zijn nu alleen en het is al laat en Moira zegt
dat ze gaat slapen, maar Michael probeert tijd te rekken, hij weet niet hoe hij het haar moet zeggen. Dus blijft hij voor zich uit kijken. Buiten ziet hij een witte auto waar twee mensen naar zijn huis zitten te kijken en later weer weg rijden, dan wordt besluit hij toch maar naar bed te gaan. Moira voelt zich helemaal niet op haar gemak en ze voelt zich heel erg onzeker over hoe Michael over haar denkt, ze denkt dat hij haar niet meer wil ( wat ook eigelijk zo is), maar Michael vertelt dat dat niet waar is en ze proberen te slapen.

Dillon kan nog steeds niet in slaap vallen en hoort opeens een hard geluid. Hij kijkt naar buiten en ziet dat mensen door het hek naar het huis lopen. Dillon rent meteen naar beneden en grijpt de telefoon, maar voor hij dat kan bellen heeft hij al een geweer op zich gericht.

Het zijn mensen van de IRA en ze komen hen gijzelen. (Ze weten nog niet waarom) Dan moet Moira naar de wc, maar ze blijft heel erg lang weg. Dan blijkt dat ze probeert te ontsnappen. Maar ze wordt gepakt en terug bracht, ze moest weer gaan zitten op de bank samen met Dillon. Terwijl er steeds van wacht gewisseld werd, was er een die zich even omdraaide om zijn gezicht te krabben, Dillon kon hierdoor zijn gezicht zien in de spiegel.

De volgende dag begint en ze worden nog steeds gegijzeld door de IRA, maar nu blijkt waarom ze willen dat Dillon normaal naar zijn werk rijdt en zijn auto parkeert voor het hotel. Er is een bom in Dillonís auto geplaatst en omdat Dillon de manager van het hotel is wordt zijn auto nooit gecontroleerd. Als Dillon niet precies de instructies volgt van de IRA, dan vermoorden ze zijn vrouw. Dus Dillon kleed zich aan en rijd naar het hotel, parkeert zijn auto en loopt naar de winkel toe om wat te komen ( Zoals het plan van de IRA), Maar dan besluit hij van daaruit te politie te bellen hij wilt niet dat al die onschuldige mensen om het leven komen. De politie rukt massaal uit en het hotel wordt geŽvacueerd. Dan ontploft de bom, niemand raakt gewond, maar het hotel wordt wel zwaar beschadigd aan een vleugel. Dillon gaat als de wind naar huis toe om te zien of alles goed is met Maria en vreest het ergste. Maar ze leeft gelukkig nog en ze krijgen advies om zo min mogelijk aandacht te trekken en te verhuizen aangezien de politie hen niet kan beschermen tegen de IRA.

De schade lijkt groter dan dat het is. Er is een muur omgevallen en op de rij autoís inc. die van Dillon, terecht gekomen. Je kunt niet meer zien in welke auto de bom zat. In twee zalen is er veel schade en het plafond komt half naar beneden. Het was een Semtex bom, een broodtrommelbom. De grote baas, Dan Keogh, uit Londen had gebeld. Dillon moet hem gelijk terug bellen. Het blijkt te gaan om wat er verwoest is. Er wordt een mannetje, Dwayne Harrison, gestuurd die zal de schade opnemen, verzekering regelen, bedrijf dat de schade hersteld regelen, etc. Dillon belt Andrea en vertelt dat ze naar het hotel moet komen, omdat hij haar wat moet vertellen. Het mannetje komt eerder dan Dillon dacht.

Andrea komt later maar het mannetje is er nog steeds dus vertelt Dillon snel wat er gebeurd is en dat hij het Moira nog niet heeft kunnen vertellen. Hij vertelt tegen het mannetje dat hij overgeplaatst wil worden, omdat hij de stad uit moet, het land uit. Dat vonden ze eerst niet goed. Want wie moet het dan doen hij heeft zoveel ervaring, maar later zijn ze er toch mee akkoord gegaan. Er komt een man naar hem toe, die wil hem bedanken voor wat hij gedaan had voor Pottinger. Hij wil daar niets van weten, van heel die Pottinger niet.
Andrea kon niet ís middags, 5 uur, ze moest bij de persconferentie van Pottinger zijn. Hij spreekt met haar af om tien uur naar het hotel te komen. Moira is bij haar ouders, dus hij zal haar vertellen dat hij een andere keer komt.

Dillon is op weg naar de ouders van Moira, omdat Moira daar is. Hij komt langs een gevangenis en is bang dat hij achtervolgd wordt door de IRA, dus gaat hij aan de kant van de weg staan. Er komt een bakerijs busje langs. Dillon vindt dat ook verdacht want misschien doet de IRA dat extra omdat Dillon verwacht dat hij achtervolgd wordt.

Als hij zo blijft denken zal elke verdachte vreemdeling een bedreiging kunnen zijn. Bij het huis van Moiraís ouders in Lurgan aangekomen ligt Moira op bed. Dillon denkt soms dat de moeder van Moira de oorzaak tot Moiraís Boulimia is. Zij was net zo als Moira lang, mooie handen en elegante benen. Nu is ze vet, net een losse pudding. Moira vraagt of Dillon bang is voor de IRA, dat is hij. Hij heeft gelijk om overplaatsing gevraagd. Zij wordt hier boos om, omdat hij het niet met haar heeft overlegd. Ook is ze boos dat Dillon de politie heeft gebeld, hij heeft Pottinger gekozen boven haar. Zij wil in Noord Ierland blijven en wil absoluut niet uit haar land weg. Ze wil niet vluchten voor de IRA, ze wil vertellen wat zij hebben gedaan. Als zij worden vermoord weet iedereen waarom. Hierdoor heeft hij de kans om met Andrea naar Londen te gaan. Hij zegt dat hij weer terug moet naar het hotel om nog wat dingen te regelen. Hij zal daar ook slapen.

Hij komt weer aan bij het hotel en heeft daar afgesproken met Andrea, ze brengen samen de nacht daardoor en wanneer ze síochtends wakker worden bedrijven ze de liefde. Tijdens het ontbijt komt Moira opeens het hotel binnen lopen, ze wilt met hem alleen spreken, ze vraagt aan hem wie die meid is, dillon geeft daar geen antwoord op. Hij moet dan opeens weg omdat hij gebelt wordt door het hoofdbureau. De transfer gaat door en het hij wordt assistent manager. Later op de dag komt hij erachter dat Moira op tv is geweest en alles heeft verteld, wat er gebeurt is. Dillon heeft eindelijk weer contact met haar en ze besluiten om te gaan scheiden, maar Moira gaat wel door met haar interview.

Dillon slaapt samen met Andrea, en de volgende ochtend komt Moira ineens binnenstappen en vraagt wie Andrea is. Andrea loopt weg en Moira krijgt geen antwoord.
Moira besluit om tv-interviews te geven en verdere informatie te geven over wat hen is overkomen. Hiermee zet ze wel haar baan op het spel en Michael krijgt last van vele journalisten. Hij wil met Andrea naar Londen, maar hij wordt achtervolgd door de IRA. Op het afscheidsfeestje van Moira, krijgt Michael telefoon van de IRA. Hij gaat snel naar Andrea en ze vertrekken naar Londen.
De politie uit Ierland belt een paar dagen later om te vertellen dat ze Kev hebben.
Michael wil hem identificeren, maar de priester zegt dat hij dat beter niet kan doen. Kev is namelijk ook de zoon van de zus van de priester. Later bedenkt Michael zich.
Hij wordt vermoord door de IRA, zij dachten dat Michael wel Kev ging indentificeren, maar dit wilde hij eigenlijk niet. De IRA wist niet beter dat Michael getuige tegen Kev wilde, daarom hebben ze hem doodgeschoten.

1. Titelverklaring: Lies of silence.
Dillon liegt tegen Moira over zijn geheime relatie met Andrea. Hij verzwijgt aan de pers dat hij de bom in de auto heeft geplaatst. Het volk in Engeland durft zijn mening niet te geven, omdat ze bang zijn voor de IRA (silence). Zij zwijgen dus ook.
2. Wat voor werk is het:
- Thriller: In het verhaal komt veel actie en spanning in voor. Zoals: gijzeling, achtervolging, moord en plaatsing van een bom.
- Psychologische roman: Je komt erg veel te weten over de gevoelens van Dillon. Per gebeurtenis wordt er wel verteld hoe hij zich voelt, of hoe hij ergens over denkt. (hij voelt zich bijvoorbeeld niet fijn op het afscheidsfeestje, omdat hij dan word gebeld door de IRA). Pas na het feest, als hij in Londen is aangekomen heeft hij even rust. Daarna word hij vermoordt.

3a. Hoofdpersonen:
De hoofdpersoon is Michael Dillon. Hij is een manager van een hotel. Hij is wel een beetje een bedrieger, omdat hij tegen zijn vrouw Moira dingen verzwijgt. Soms is hij wel gedeprimeerd, of voelt hij zich niet op zijn gemak. Er overkomt hem natuurlijk een hoop, en hij vertelt wel veel hoe die zich voelt en wat hij denkt.
b. In welke relaties staan de karakters met elkaar?
Dillon heeft een vrouw Moira. Hij verzwijgt veel dingen voor haar, bijvoorbeeld dat hij een geheime relatie heeft met Andrea. Later scheiden ze.
Hij is helemaal verliefd op Andrea, en hij vertrekt met haar naar Londen waar ze dan verblijven. Verder kan hij erg goed met mensen, zijn vader helpt hem met zijn baan en zijn moeder wenst hem succes in Londen. Zijn ouders zijn dus erg aardig naar hem, dus kun je er vanuit gaan dat Dillon wel goed kan opschieten met zijn ouders.
Kev en Michael liggen elkaar helemaal niet, Kev heeft hem en Moira namelijk gegijzeld. Michael herkent hem na verloop van tijd en wil hem identificeren.
c.Round characters:
Michael Dillon, want je komt veel te weten over hoe hij zich voelt. Bij Michael word er veel dieper ingegaan op zijn gevoelens dan bij andere personen in het boek.
Flat characters: Moira, Andrea, Pottinger en Kev.
d. Karakter veranderingen: Dillon veranderd niet in de loop van het verhaal.
Moira veranderd wel, haar gedrag veranderd tegenover Dillon. Eerst zijn ze getrouwd en kunnen ze goed met elkaar opschieten, maar later niet meer en scheiden ze ook. Moira is eigenwijs en wil niet vluchten voor de IRA, ze kan niet goed meer met Michael opschieten en ze zet haar baan op het spel met tv-interviews. Dan is ze dus helemaal niet meer zo heel erg bang voor de IRA, anders zou ze dat ook niet doen.

4. Thema van het werk:
Oorlog tussen protestanten en katholieken, liefde en moeilijke beslissingen nemen.
Michael heeft Moira als vrouw, later blijkt dat hij een geheime relatie heeft met Andrea. Uiteindelijk kiest hij voor Andrea en vertrekt met haar naar Londen. Er is oorlog tussen de protestanten en de katholieken. Michael moet moeilijke keuzes maken:
- keuze tussen Moira en Andrea
- keuze tussen hotelgasten en Moira
- keuze tussen Kev wel of niet getuigen.

5. Waar en wanneer speelt het verhaal:
Het verhaal speelt zich af in Belfast, dit is de hoofdstad van Noord-Ierland. Dillon heeft daar een hotel, en daar speelt het verhaal zich het meest af. Hij woont daar met Moira. Later speelt het verhaal zich ook af in Londen. Hij gaat scheiden van Moira en gaat in Londen wonen met Andrea. Moiraís ouders hebben een huis in Londen, waar Moira dan gaat wonen.

Het verhaal speelt zich allemaal af in de jaren 80/90, omdat er al wel moderne apparatuur in voor komt. Autoís, tv en telefoons bijvoorbeeld. Ook moet het zijn geweest voor de vredeshandeling in Ierland.

6. Opbouw van het boek:
Het begint met de biografie van Brian Moore. Dan staat er informatie over wat voor boekje het is en wat voor verhaal het is (thriller). Dan komen er nog wat instructies en tips voor bij het lezen en daarna komt het verhaal. Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken. Ze worden vermeld met uitgeschreven getallen (vier, vijf) enz. Achterin het boek staan wat woordjes met vertalingen erbij per hoofdstuk. Daarna komt er een studieprogramma waarin wat belangrijke vragen en weetjes instaan. En tot slot worden er nog andere boeken van Brian Moore vermeld.

7. Hoe word het verhaal verteld:
Het verhaal wordt al wetende verteld. Maar sommige gebeurtenissen worden zo verteld dat je soms in Michael wordt geplaatst. Je leest mee met zijn gevoelens en gedachtes.

8a. Verhaalaspect:
Michael moet heel veel keuzes maken. Hij moet kiezen tussen zijn vrouw en de hotelgasten. Hij moet kiezen tussen Moira en Andrea. En hij moet kiezen of hij Kev wel of niet identificeerd. Kortom, Michael wordt geconfronteerd met veel moeilijke beslissingen, uiteindelijk wordt hij er de dupe van. Hij wordt vermoord door de IRA, hoewel hij Kev toch niet wilde identificeren.

b. Taalgebruik:
Het was wel een pittig boekje om te lezen, omdat er wel veel moeilijke woorden in voor komen. Als de IRA aan het woord is word er veel gescheld. Verder komen er geen aparte dingen in voor.

c. Hoe ziet het eind eruit:
Michael vertrekt naar Londen met Andrea, maar hij wordt achterna gezeten door de IRA. Michael twijfelt of hij Kev moet getuigen of niet. De IRA weet niet beter dat hij dat wel zou doen, en vermoorden hem daarom. Michael heeft niet meer de kans gekregen om te zeggen dat hij het eigenlijk niet wilde.

9. De achtergrond van de schrijver:

Brian Moore (Belfast, 25 augustus 1921 Ė Malibu (CaliforniŽ), 10 januari 1999) is een Iers schrijver.
Hij werd geboren in een groot katholiek doktersgezin. Zijn middelbare schooltijd herinnerde hij zich als een ramp. In de Tweede Wereldoorlog trad hij in dienst van het Britse Ministerie voor Oorlogstransporten en was actief in onder meer Algerije, ItaliŽ en Frankrijk.De Engelse-Canadese romanschrijver Brian Moore (Belfast, 1921) groeide op in Noord-Ierland. Hij emigreerde in 1948 naar Canada, waar hij als journalist werkzaam was, en trok in 1959 naar de VS, waar hij zich eerst in New York en daarna in CaliforniŽ vestigde.
Hij debuteerde in 1955 met de in het rooms-katholieke Belfast van zijn jeugd gesitueerde roman The Lonely Passion of Judith Hearne, dat evenals drie andere van zijn romans: The Luck of Ginger Coffey, Catholics en Cold Heaven, werd verfilmd.
Godsdienst en seksuele frustratie, isolement en vervreemding zijn regelmatig weerkerende thema's in zijn werk, hetgeen wellicht niet zo verbazingwekkend is voor een onkerkelijk Canadees emigrant in de VS, wiens katholieke Noord-Ierse achtergrond onherroepelijk tot zijn geestelijke bagage hoort. Eerder werden The doctor's Wife en The Colour of Blood al genomineerd voor de in het Engelse taalgebied zo hooggewaardeerde Booker Prize.In 1964 hertrouwde hij met zijn tweede vrouw, Jean Denney, bij wie hij zich veel gelukkiger voelde. Een jaar later verhuisden ze naar CaliforniŽ, waar hij in 1999 overleed.

10. Mijn mening:
Ik vond het een heel leuk boekje om te lezen. Er kwam veel spanning in voor en daar houd ik wel van, dan wil je graag weten hoe de spannende gebeurtenissen aflopen. Er zit een apart verhaal in het boek vind ik, dat vind ik wel leuk omdat je dan niet weet wat er gaat gebeuren. Michael heeft het wel moeilijk in het verhaal vind ik. Hij komt voor moeilijke dingen te staan er probeert de beste keuzen te maken.

Later heeft hij een goede keuze, maar deze komt niet tot uiting omdat hij dan al is vermoord door de IRA. Dat is wel zielig.
Hij is ook wel een overloper vind ik. Terwijl hij is getrouwd met Moira, heeft hij stiekem een relatie met Andrea. Uiteindelijk gaat hij ook met haar naar Londen. Moira gaat bij haar ouders wonen en zij word een beetje een kreng vind ik. Eerst is ze heel bang voor de IRA. Later als ze gescheiden is van Michael geeft ze alle informatie over de gebeurtenissen, en komt de waarheid boven tafel. Ze zet daarmee haar baan op het spel en ze valt daarmee Michael lastig met journalisten.
Verder vond ik het een goede combinatie: liefde, oorlog en beslissingen.
Het heeft voor veel spanning gezorgd en de liefde zorgde wel weer voor leuke stukjes. Door de keuzes die Michael moet maken ga je wel nadenken. Hoe zou ik het doen en je ziet hoe hij ermee omgaat en wat de gevolgen zijn.
Verder was het een heel leuk boek om te lezen, ik las er niet heel snel door heen omdat er soms wel moeilijke woorden in voor kwamen. Maar ik snapte het verhaal wel.

Reacties op dit artikel
Dik, 2010-04-21
( +2 )

Ii
Henk, 2010-04-22
( +1 )

Superman, 2010-11-24
( +3 )

1-1*2=-1
156, 2010-11-30
( +1 )

Arno, 2010-12-06
( +1 )

Jorrit = kip, 2010-12-07
( 0 )

Peter, 2010-12-10
( -1 )

Jij moet echt iets aan je nederlands doen teringgg
Harry, 2011-01-31
( -3 )

Whahahahahaahahahah
Jongen gooi jezelf weg xD
dit is toch geen nederlands man
Hurf a durf, 2011-04-26
( 0 )

Hoi, 2011-09-29
( 0 )

Daar ben ik het mee eens peter..
Jannnn, 2011-12-12
( 0 )

Kees , 2013-01-04
( 0 )

Goeie samenvatting alleen beetje verwarrend dat je de ene keer Dillon gebruikt en de andere keer Michael
Kankerisgrappig, 2013-01-14
( -2 )

Hahaha dit is k√°nker slecht
Ontario, 2013-06-04
( 0 )

Slechte samenvatting, onduidelijk, je legt niet eens echt uit wie Pottinger is...
Lois, 2013-06-23
( 0 )

Prima samenvatting, dankjewel!
Ikke, 2013-10-15
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl