X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het verrotte leven van Floortje Bloem

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van bloe4561 bloe4561 Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van bloe4561
Datum: 14-01-2010
Auteur: Bloe4561
 Samenvatting:Het boek gaat over het verrotte leven van Floortje Bloem. Gerda, de tante van Floortje heeft een café. De moeder van Floortje werkt in het café en ze heeft een moeilijke tijd. Haar man is door een frontale botsing omgekomen en dit heeft ze niet goed kunnen verdragen. Op dit moment moet Floortje nog geboren worden, maar haar moeder kan niet nog een kind aan. Dus komt Floortje in een pleeggezin terecht. (later gaat ze weer naar een ander pleeggezin).


Een andere Samenvatting:

Het gaat over het verrotte leven van Floortje Bloem. Als Floortje geboren wordt zijn haar ouders gescheiden en wonen haar moeder en haar zusje Beppie bij tante Gerda. Er is geen plaats voor een vierde persoon. Floortje komt in een internaat terecht. Als Floortje drie jaar is gaat ze naar een pleeggezin. Ze vindt het erg leuk. Totdat haar Pleegvader (door een auto ongeluk) overlijdt. Haar pleegmoeder kan niet meer voor Floortje zorgen, ze moet weer naar een internaat. Floortje is acht jaar, ze gaat naar een ander pleeggezin. Door haar brutaliteit wordt ze al snel weer naar een observatiehuis gebracht. Als Floortje weer in het internaat zit mag ze vaker in de vakanties naar de Familie Peperzak toe. Ze heeft het erg naar haar zin, maar na een tijdje wil Floortje hier niet meer naar toe, omdat de oudste zoon (Gerben) haar misbruikt. Floortje raakt daardoor erg van slag. En moet naar een psychiater. Ze heeft een hekel aan alle onderzoeken en zegt dat ze naar haar echte moeder wil. Haar moeder heeft intussen een nieuwe relatie. Na overleg mag Floortje een weekend naar huis, ’s avond gaat ze met Beppie en de vriend van haar zus(Lexie), naar “De Keet,” een jeugdcentrum waar Floortje voor het eerst rookt en drinkt. Hier ontmoet ze Sjon, een buurtwerker.
Floortje mag ieder weekend naar huis. Zo kan ze dus ook met Beppie naar De Keet. Na een tijdje mag Floortje thuis komen wonen. Ze moet wel naar de huishoudschool. Maar ze spijbelt veel. Via een vriendin (Karin) komt ze in contact met Gerben. Ze komen graag bij hem. Hij vertelt ze verhalen en neemt ze op schoot om ze te knuffelen. Na een tijdje wordt Gerben opgepakt wegens Pedofilie, de moeder van Karin heeft hem aangegeven.

Floortje en Beppie kunnen het steeds beter met elkaar vinden. Maar op een moment ontstaat er een ruzie waardoor Floortje niet meer thuis mag komen. Ze moet weer terug naar het internaat.
Voor haar verjaardag kreeg Floortje van Gerben een wit pluche konijn, die ze vanaf dat moment overal meer naartoe neemt.
In verband met haar leeftijd moet Floortje naar een ander tehuis, op de heen weg ontsnapt ze en verbergt zich op een auto kerkhof vlak bij Gerben zijn huis, maar hij komt niet thuis. Ze had wel in de gaten dat hij waarschijnlijk opgepakt zou zijn.
Dan belt ze Sjon op, om te vragen of hij haar ophaalt. Hij komt en brengt haar naar Beppie die in Lexie’s huis logeert.
Lexie zit in de gevangenis. Zijn vriend Patrick ‘zorgt’ nu voor Floortje en Beppie. Ze hebben het naar hun zin en ze krijgen wat ze willen. Drank en drugs onder anderen. Op een dag komt Sjon bij hun, gewaarschuwd door Floortjes ouders, om haar op te halen. Haar ouders brengen haar terug naar het internaat. Patrick bezorgt Beppie een baantje als hoertje.
Floortje wordt wéér overgeplaatst. In het nieuwe internaat heeft ze het wel naar haar zin, maar toch loopt ze samen met een vriendin weg. Ze moeten stelen, omdat ze te weinig geld bij hebben. Maar dan worden ze opgepakt en Floortje wordt overgeplaatst naar Gelders-End. Ze loopt weer weg. Ze gaat weer naar het autokerkhof en belt Sjon. Hij brengt haar naar huis. Floortje wil met Beppie naar Tante Gerda, zo kan Beppie afkicken.
Beppie komt met behulp van het Consultatie bureau voor Alcoholisten en Drugsverslaafde in een afkickcentrum terecht. Beppie zag het niet zitten en liep weg om weer de prostitutie in te gaan. Met Floortje ging het goed bij tante Gerda, maar ze moest weer naar de huishoudschool. Van Sjon hoort ze dat Beppie is weggelopen. Floortje gaat opzoek naar Beppie.

Floortje ontmoet een prostituee. Het meisje zorgde ervoor dat Floortje met een man mee moest.
Als Floortje ziet waar ze mee bezig is, moet ze terug denken aan Gerard. Ze raakt overstuur, ze rent weg. Ze kwam te recht bij een jongen. Hij troost haar en Floortje wordt meteen verliefd.
De jongen (Onmin) neemt haar mee naar huis.Floortje gaat voor het eerst met iemand naar bed.
Onmin wordt gebruikt om meisjes te versieren zodat zij de prostitutie in gaan. Zijn vader werkt daar namelijk bij.
In het begin vindt Floortje alles goed, maar Onmin doet steeds onaardiger tegen haar, daarom probeert ze weg te lopen, maar ze merken dit en slaan haar bont en blauw.
Floortje wil geld voor wat ze voor mannen doet. Ze spaart haar geld en wanneer ze de kans krijgt vlucht ze en gaat ze op zoek naar Beppie.
Floortje vindt Beppie en gaat bij haar wonen, ze begint weer aan de drugs.
Floortje raakt bevriend met een jongen (Martien). Hij gaat er op een dag met haar geld vandoor.
Omdat Beppie en Floortje nu geen geld meer hebben moeten ze wéér de prostitutie in.
Sjon is lid geworden van de “sanjassin”, dit is een sekte. Hij weet Beppie te overtuigen om een keer te gaan kijken en Floortje gaat ook mee, maar stapt halverwege uit en lift terug naar Rotterdam. Ze krijgt de lift van een lieve man met wie ze over haar toestand praat. Hij zet haar af het bij politiebureau. Op het politie bureau wordt ervoor gezorgd dat Floortje naar tante Gerda kan om hier te gaan afkicken.
Op een moment wordt Floortje toch weer bang en vlucht naar Rotterdam met twee creditcards die ze van tante Gerda heeft gestolen.
Als ze in Rotterdam aankomt, hoort ze dat Martien weer terug is. Ze scheldt hem uit, maar ze is tegelijk ook wel weer blij dat hij terug is.
Samen met Martien haalt ze geld van tante Gerda’s rekening.
Martien ziet ook het visite kaartje van de aardige man met wie ze is mee gelift. Hij laat Floortje hem bellen en ze moet zeggen dat ze zelf moord wil plegen. Als hij komt moet ze weggaan, Martien en een vriend kunnen dan in zijn huis inbreken. Martien gaat er met geld vandoor. Floortje heeft spijt van wat zij gedaan heeft.

Ondertussen is Beppie ook weer terug gekomen, zij wil toch geen sanjassin worden. Beppie smeekt Floortje om geld voor drugs, maar Floortje wil dit niet geven. Er ontstaat een grote ruzie tussen de zussen. Beppie gooit Floortjes enige privé bezit (het witte pluche konijn) in de tuin. Floortje wil hem gaan pakken maar tussen de troep kan ze hem niet meer vinden. Nu is Floortje helemaal alleen…………

Thema:

Het verrotte leven van Floortje is echt een verrot leven. Ze groeit op zonder ouders, waardoor ze geen goede opvoeding krijgt. Een paar keer komt ze in een pleeggezin terecht, maar al snel wilden de pleegouders haar niet meer. Ze is een erg druk kind, maakt ruzie, scheld, is brutaal en agressief. De reden dat pleegouders haar niet wilde kwam omdat ze zó was. Ze raakt erg in de problemen. En Beppie helpt haar nog meer de problemen in. Ze begint met roken, drugs, stelen en tippelen. Floortje laat zich gebruiken door veel oudere kerels. Ze is dus een hoer (heroïne hoer), omdat ze ook heroïne gebruikt. Kortom, het thema is een verrot leven door veel te weinig opvoeding en verkeerde vriendjes, waardoor ze drugsverslaafde word en prostitué. Ook is ze erg eenzaam, omdat ze geen vaste familie heeft waar ze terecht kan.

Motieven:


De belangrijkste terugkerende motieven zijn, de problemen van Floortje. Telkens lees je weer hoe ze in de problemen zit, en het word als maar slechter. Eerst moet ze dan naar een internaat, maar telkens krijgt ze steeds meer problemen. Ze heeft verkeerde vriendjes en gaat met haar vriendjes mee de verkeerde richting op. Ze raakt verslaafd aan drugs, roken en ze begint ook met drinken. Ze heeft dus verslavingsproblemen. Verder heeft ze problemen op school (concentratie problemen). Ze heeft geld te kort, waardoor ze ging tippelen en stelen. Ze had namelijk geld nodig voor de drugs… Waardoor ze dus een hoertje werd.

Personen:

De hoofdpersoon is Floortje Bloem:

Round character

Floortje is een jong meisje. Vlak na haar geboorte werd ze afgestaan aan een pleeggezin, waardoor ze vanaf toen al erg eenzaam werd en vervelend. Daardoor werd ze weer doorgeplaatst in een ander pleeggezin en uiteindelijk in een internaat. Floortje heeft een concentratie probleem waardoor ze erg veel moeite heeft met school. Ook is ze erg gemeen, ze maakt expres ruzie, ze is brutaal, ze scheldt en ze steelt. Waarom ze zo is heeft te maken met, dat ze geen goede opvoeding krijgt. Ook is ze erg aanhankelijk naar mannen. Ze laat zich snel gebruiken, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet wil. Verder is ze verslaafd aan drugs, ze gebruikt dit om haar problemen te vergeten. Ze is aan de drugs gekomen doordat Beppie het deed. Floortje is dus ook best een meeloper, ze denkt niet goed na… Ze gaat snel met mensen mee (in omgang en handelen).
Toch is ze ook erg gevoelig. Ze is snel verdrietig, bijvoorbeeld toen er een familiefoto werd gemaakt waar zij niet op mocht staan. Ze voelde zich eenzaam en verlangde naar een moeder. Ze mist haar moeder ook heel erg, dus ze heeft duidelijk wel liefde voor haar moeder, hoewel ze nooit liefde van haar moeder heeft gekregen.
Verder ziet Floortje er een beetje slungelig uit. Haar bouw klopt niet helemaal, haar rug is krom en haar schouders hangen altijd naar beneden.

Bijpersonen:

Flat character

Beppie: Beppie is het zusje van Floorje, in het begin kennen ze elkaar helemaal niet…Pas als Floortje terug gaat naar haar moeder, dan ontmoeten ze elkaar. Beppie heeft Floortje wel gemist en ze is niet een braaf kindje. Ze helpt Floortje alleen maar meer de problemen in door haar drugs en alcohol te geven.

De echte moeder van Floortje: Ze heeft het in het begin erg moeilijk gehad met het verwerken van haar man. Later wil ze Floortje ook terug, want ze mist haar. Volgens Floortje is ze maar een zeur.

Adri: Hij is de nieuwe vriend van Floortje’s moeder. Hij is wel aardig en Floortje kan goed met hem opschieten. Verder word er niet verteld hoe hij eruit ziet. Soms weet hij ook niet wat hij met de moeder van Floortje aan moet.

Lexie: Hij is een vriend van Beppie en hij gaat ook altijd mee stappen. Lexie betaald Beppie wel eens, in ruil voor seks. Later ontmoet hij Floortje ook.

Gerben: Hij is een pedofiel, maar Floortje en Karin kunnen erg goed met hem opschieten. Floortje hield van hem, hij deed altijd leuke spelletjes met hun.Hij doet verder niks met hun, want de moeder van Karin heeft hem laten oppakken.

Karin: Floortje ontmoet haar op de huishoudschool, en ze kunnen erg goed met elkaar opschieten. Ze gaan vaak naar vrienden van Karin, waaronder dus Gerben.

Tante Gerda: Zij is de tante van Floortje, en wanneer Floortje nog geboren moet worden woont haar moeder bij Gerda. Tante Gerda is de enige persoon waar haar moeder terecht kon, ze hielp haar altijd goed en ze mocht werken in het café. Tante Gerda had namelijk een café. Later als Floortje word geboren vindt ze dat dat één te veel is en daarom moet het kind ook wel van haar.

Sjon: Hij is de buurtwerker van de Keet. De Keet is waar Floortje en Beppie altijd heen gingen als ze uitgingen.

De pleegvader van Floortje: Over hem kom je weinig te weten… Hij is leraar en tijdens de periode dat Floortje in het internaat zit schrijft hij brieven. Maar na een jaar houdt hij daar mee op.

Recensies
:

Recensent: Els Smit

Recensietitel: Heroïnehoertjes schandvlek in de maatschappij, Yvonne Keuls en haar derde boek.

Positieve argumenten: Els vindt dat Yvonne een succesvol boek heeft geschreven. Ze vindt het een goed boek, met een belangrijk onderwerp. Dit onderwerp moet in het leven een hoop worden verbeterd. Ik denk dat Els het goed dat door dit verhaal mensen worden geïnformeerd en geraakt.

Negatieve argumenten: Ze vindt dat de maatschappij de ‘zieke’ kinderen moet helpen, zodat zij ook een normaal leven kunnen leiden. Ze heeft gepraat met een meisje van 14 jaar. Zij was ook ziek en Els vindt dat dit niet kan. ‘’Het is een schandvlek op onze maatschappij!’’ Volgens haar mag dit helemaal niet voorkomen, ‘het mag niet bestaan!’.

Titelverklaring: Heroïnehoertjes (Floortje bijvoobeeld). Ze gebruiken heroïne en om aan geld te komen gaan ze tippelen.
Els vindt dat deze kinderen moeten worden geholpen door de maatschappij. ‘Schandvlek’, omdat deze kinderen ook een normaal leven zouden moeten krijgen! Ze zijn de dupe van een slechte opvoeding en dat mag niet gebeuren (volgens Els).

Eindoordeel Recensent: Ze vindt dat de kinderen moeten worden geholpen en ze hoopt dat er een opvang door die kinderen komt, zodat ze hun normale leven weer kunnen oppakken. Verder vindt ze het een fantastisch onderwerp en een succesvol boek!

Mijn oordeel: Ik ben het helemaal eens met Els. Ik vind dat de maatschappij hier wat aan moet doen, want die kinderen hebben meestal helemaal geen besef met waar ze mee bezig zijn denk ik. En daarom moeten ze worden geholpen om weer normaal te worden en ze moeten in een goed gezin worden geplaatst vind ik, waar ze goed worden opgevoed en waar ze liefde krijgen van de familie!
Verder vind ik het ook een geweldig boek!, één van de leukste boeken die ik heb gelezen, ook omdat het zo goed is geschreven.Recensent: Renée Douwes

Recensietitel: Het leven van Floortje Bloem

Positieve argumenten: Renée vindt het boek en de film een overweldigend succes. Het is fragmentarisch van opzet (telkens uit verschillende gezichtspunten). Hij vindt dat hoe Floortje over haar echte moeder denkt, prachtig word beschreven.

Negatieve argumenten: Hij vindt dat er teveel van het slechte in het boek voorkomt. Om het verhaal actueler te maken heeft Yvonne de buurtwerker een metamorfose laten ondergaan, dat vindt hij erg jammer. Hierdoor wordt zijn persoon belangrijker dan Floortje. Ook vind hij het jammer dat het boek bevestigt dat in de praktijk dit soort verhalen (gebeurtenissen) niet veel voorkomen, maar over de hele wereld gebeuren dit soort dingen.

Titelverklaring: Het gaat puur om het leven van Floortje Bloem en haar leven, ze leest hoe zij handelt en hoe zij is en tegen haar problemen aankijkt.

Eindoordeel Recensent: Het had een grotere schok teweeg kunnen brengen wanneer iemand werd beschreven met een ideaal leven maar toch iets mist. Dat zou menig ouder de ogen geopend hebben, terwijl ze die er nu rustig voor kunnen sluiten.

Mijn oordeel: Ik ben het met Renée eens dat het een succesvol boek is. Het heeft een onderwerp waarvan je hier in de achterhoek weinig van hoort, maar het is best veel voorkomend (in Rotterdam). Het klopt inderdaad dat je door verschillende gezichtspunten het verhaal leest. Ik vind dit juist zo leuk aan het boek, want je leeft met elke persoon mee en je weet hoe diegene denkt en wat die voelt. Dat er teveel slechte dingen in het boek voorkomen is wel zo, maar toch denk ik dat het een hoop indruk maakt op mensen. Misschien is dat juist wel goed, zodat mensen erover na gaan denken. Uiteindelijk ligt de oorzaak vaak bij de ouders en de opvoeding. Door dit verhaal worden meer ouders aan het denken gezet denk ik.
Ik ben het niet eens met: Dat Renée zegt dat de belangrijkheid van Floortje de lijden heeft onder de persoon van de buurtwerker, want Floortje staat heel erg centraal in het verhaal. Het draait alleen maar om Floortje en haar leven. Bovendien snap ik niet wie welke persoon hij bedoelt…

Morele argumenten:

Veel dingen die Floortje uitvoert doet ze omdat ze door de andere word meegesleept. Als je hele erge problemen hebt, dan is het zeker moeilijk om dit tegen te gaan denk ik. Want als je zo erg in de problemen zit, dan word je gek en dan weet je helemaal niet meer wat je moet doen… Je bent eenzaam en hebt niemand, dus ga je maar met de mensen mee waarmee je op dat moment contact mee hebt. In dit geval doet de hoofdpersoon dat ook. Toch, hoe moeilijk het ook is, zou ik me niet zomaar overlaten halen om drugs en andere dingen te gaan gebruiken… Daar schiet je in feite niks mee op, en bovendien raak je dan nog meer in de problemen.
Verder vind ik het wel lief dat Floortje zoveel over haar moeder praat, ze wil haar namelijk dol graag terug. Dat vind ik erg lief van haar… Die moeder heeft het vast ook niet makkelijk gehad (met het verliezen van haar man). Ik denk dat als ik in dit geval Floortje zou zijn, dat ik dan ook graag mijn eigen moeder terug zou willen (als ik op dat moment eenzaam zou zijn, zonder ouders.)
Als Floortje in het internaat is, dan houd ze daar de mensen voor de gek, ze maakt expres ruzie en ze scheldt en is erg moeilijk. Waarom zou je het zo doen? Het is natuurlijk niet leuk in een internaat, en ik snap best dat ze daar gek word… Maar toch maakt het voor zichzelf ook niet makkelijk. Verder zou ik me nooit zomaar laten gebruiken (zodat je niet door de mand valt..). Floortje was namelijk bang dat ze dan werd afgewezen… daarom liet ze het maar toe… Maar eigenlijk is dat behoorlijk dom van haar!
Verder zijn er geen dingen waarbij ik netzo zou handelen als zij, of juist anders. (De meeste dingen zou ik wel anders hebben gedaan…)

Stillistische argumenten:

Ik vond het een super leuk boek om te lezen! Het begint al met een spannend verhaal (wat ook werkelijk zou kunnen gebeuren), waarbij je gaat nadenken. Er word vanuit veel gezichtspunten verteld, zodat je veel te weten komt over de verschillende personen ( hun denken en doen). Hierdoor is het heel erg prettig om te lezen, en je zit in die persoon, dus je leest mee met zijn gevoelens en zijn denken en doen. Hierdoor word je wel meegesleept in het verhaal, en daardoor wilde ik graag verder lezen!
Het stuk dat Floortje naar het internaat moet is erg zielig om te lezen vind ik. Ik leefde echt met haar mee, en het lijkt me echt niet leuk in een internaat… Ze heeft het erg zwaar en dat vind ik wel sneu voor haar. Ze maakt het zich zelf ook niet makkelijk, maar toen ik las hoe zij dacht, dan snap ik het ook heel goed waarom zo is geworden. Je word gek in een internaat en je wilt een moeder, op school gaat het niet goed enz. Van al deze problemen word je toch knetter gek? Dat is zij dus ook, en daarom neemt ze veel domme beslissingen (waar ze misschien niets aan kan doen).
Verder vind ik het een heel erg interessant onderwerp. Ik heb er vaker over gehoord, en het is verschrikkelijk! Niet alleen het kind, maar ook de ouders gaan eraan kapot. Als je kind tippelt, drugs gebruikt, geen leuke toekomst voor zich heeft en de hele verkeerde kant op gaat… Ouders gaan daar kapot aan… In dit boek lees je daar niet veel van moet ik zegge. Maar ik denk dat als je in de ogen van de ouders had kunnen meelezen, dat die het misschien netzo zwaar of misschien wel zwaarder hebben dan Floortje. Uiteindelijk is het misschien allemaal maar een domme stap geweest om het kind in een pleeggezin te plaatsen. Had Floortje niet naar familie gekund? Misschien was het dan niet zo ver gekomen, maar dan was het verhaal ook lang niet zo indrukwekkend en meeslepend geweest.

Perspectief en Verteller:


Het verhaal wordt vanuit verschillende gezichtspunten verteld. Ook vanuit de bijpersonen dus (moeder, vader, tante, begeleidster van het internaat enz.). Maar het meest wordt er verteld vanuit Floortje. De verteller weet wel wat er gaat komen, maar zo schrijft ze het niet. Floortje weet namelijk niet wat haar staat te wachten, want dat moet nog komen.

Ruimte:

De meeste gebeurtenissen komen in het internaat en in de pleeggezinnen voor. Ook in de Keet (uitgaansgelegenheid). Floortje gaat veel uit en dan gaat ze altijd naar de Keet. Daar rookt, drinkt en snuift ze. Op het huwelijksfeest heeft Floortje seks met Gerard. In het pleeggezin ontstaan de problemen op sociaal gebied. Floortje verziekt alles en maakt veel ruzie. Een echte thuissituatie is er niet. Floortje wisselt veel van pleegouders en internaten. In het internaat houdt ze mensen voor de gek. Verder tippelt ze voor geld. Dat doet ze overal. Buiten en overal waar ze kerels met geld tegenkomt.

Tijd:

A. Ik denk dat het verhaal lang geleden heeft afgespeeld, omdat het boek niet heel erg nieuw is. (uitgegeven in 1982). Maar het verhaal zou ook nu kunnen gebeuren, want nu is er ook nog prostitutie en heroïne gebruik. Alleen is er wel een verschil. Vroeger werd er minderstreng gecontroleerd op drugsgebruik. Nu is het zo, bij het uitgaan of stappen… dan loopt er veel beveiliging rond ter controle. Floortje is nog veel te jong om heroïne te mogen gebruiken, maar ze krijgt wel de kans. Er is dus heel weinig controle… Ze kan gewoon haar gang gaan. Ik denk dat het daarom in het verleden heeft afgespeeld.
B. Het verhaal is chronologisch verteld. Het wordt van begin tot eind goed en logisch verteld. Er worden wel dingen van vroeger verteld, maar ook die herinneringen zijn maar weinig en worden wel in de juiste volgorde verteld.
C. Flashbacks komen niet voor in het verhaal. Wel wat kleine herinneringen zoals: de dood van Floortje’s stiefvader. Hij kwam om door een ongeluk. Ook lees je waarom Floortje geen familie heeft. (omdat ze dus is afgestaan).
D. Er is geen sprake van tijdverdichting, over een gebeurtenis wordt niet meer dan hoogstens 3 bladzijden over verteld. Je leest er vrij snel door heen (door een gebeurtenis ook).
E. Ik denk dat de schrijfster er niet lang over heeft verteld, omdat ze naar een prostitutiebegeleidingsteam is gegaan. Daar heeft ze dus veel informatie vandaan, dus hoefde ze niet alles te verzinnen. Bij een verhaal wat je helemaal zelf moet verzinnen (daar schrijf je dus ook langer over denk ik). Ik denk dat ze hier minder lang over heeft verteld dan over een ander boek van haar.
F. Het verhaal begint iets voor de geboorte van Floortje en het eindigt in Floortje’s pubertijd.

Spanning:

Ik vond het niet een heel erg spannend verhaal. Soms was het wel spannend omdat je niet weet wat er gaat komen. En er was wel een spanning, want je bent toch benieuwd wat Floortje nu weer overkomt. Een spannend stukje is wanneer Floortje en Karin naar Gerben gaan… Het is een beetje een geheimzinnig stukje, want je weet niet wat ze er gaan doen en dus ben je wel benieuwd. Er gebeurde op dat moment helemaal niks, maar de spanning was er wel. Verder komen er geen spannende stukjes in het boek voor.

Waardering:

- De inhoud van het boek was erg indrukwekkend en meeslepend, maar ook erg interessant. Voor mijzelf kwamen er geen herkenbare situaties in voor, wel heb ik er over gehoord (drugsverslaving, prostitutie enz.).
- De gebeurtenissen kwamen erg geloofwaardig over, omdat je met veel personen kon meelezen kon je je goed plaatsen in de persoon. Daardoor leek het echt. De gebeurtenissen en het verhaal kunnen in het echt ook gebeuren, daarom komt het ook heel realistisch over. En dat vond ik erg leuk om te lezen. Je staat dan meer stil bij het verhaal en het zet je meer aan het denken.
- Er zat weinig spanning in het verhaal. Sommige gebeurtenissen zouden misschien wat spannender kunnen worden verteld. Bijvoorbeeld dat Floortje en Beppie stiekem het huis uitsluipen om uit te gaan?
- Het taalgebruik was niet moeilijk, er kwamen weinig moeilijke woorden in voor. Wel een paar namen van syndromen en ziektes, maar meer ook niet. Er werden veel korte zinnen gebruikt, waardoor je er snel en gemakkelijk doorheen leest. Ik vind dit altijd wel prettig.
- Niet zo zeer een zin, maar wel een stukje van Klaartje in het begin. Ze zei: ‘’Ik doe steeds dingen omdat een ander dat wil.’’ Dit stukje vond ik wel indrukwekkend, want daardoor werd er wel spanning in het verhaal gebracht. Je wilt weten wat ze dan doet en waarom. Ze verteld dat ze verslaafd is, maar ze wilt dus heel graag afkicken. Dit vind ik wel sneu, want ze is dus verslaafd geraakt omdat haar vrienden dat wilde(omdat zij ook drugs gebruiken). Ze wilt heel graag worden geholpen, want ze past nergens… Wie wil er nou een heroïnehoer in huis? Dit stukje vond ik wel heftig, en hier begon het verhaal mee en daardoor wilde ik erg graag verder lezen.

Emotionele Mening:


Het boek begon al heel erg zielig en meeslepend, door het stukje van Klaartje. Ze verteld over zichzelf en dat ze in de problemen is geraakt door verkeerde vrienden. Ze wil erg graag worden geholpen en ze wilt afkicken, want niemand wil haar hebben. Dit stukje vind ik wel zielig. Ze heeft zelf dus door dat ze verkeerd bezig is, en ze zegt ook dat ze dit nooit heeft gewild, maar dat ze dit deed omdat een ander het wilde. Dat vind ik ook wel sneu voor haar, en wel begrijpelijk dat ze het misschien heeft gedaan zo… Maar nu wil ze dus weer normaal worden.
Tijdens het stuk dat Floortje in het internaat is had ik helemaal geen medelijden met haar. Ze maakte expres ruzie en schelde en was brutaal. Daar heeft ze zichzelf alleen maar mee, want beter werd ze er niet van. Het is natuurlijk moeilijk in een internaat maar als je het nog erger gaat maken worden je problemen ook niet minder. Ze was echt een kreng in het internaat, en op dat moment lees je mee met de begeleidster van haar en dan merk je dat ze helemaal niet zo’n lief zielig klein meisje is.
Toen ik daarna weer werd geplaatst in Floortje snapte ik haar ook wel weer. Ze wilde alleen terug naar haar moeder en een gewoon gezin hebben. Maar hiervoor kreeg ze geen kans en dus werd ze best gek. Ze raakte in de war van alles, ze wist niet wie haar ouders waren en dat was best vreemd.
Als ik dit dan weer lees, dan snap ik haar wel en dan is het ook best zielig voor haar.
Verder vond ik het een super goed boek met een mooi en goed verhaal erin. Het is erg realistisch geschreven en daardoor ben je meer in het boek betrokken. Realistische verhalen daarom altijd leuker om te lezen. Dit boek heeft een geweldig onderwerp. Je leest dus hoe kinderen de dupe worden van een slechte opvoeding en verkeerde vriendjes. Misschien is het een beetje hard gezegd dat het een mooi onderwerp is. Maar je leert er wel het één en ander van als je zo’n boek gelezen hebt. Het heeft best indruk op me gemaakt en na het boek weetje waardoor je in de problemen kunt raken, dus je weet hoe het niet moet.
Het boek is erg goed geschreven, het is zo geschreven dat je erg graag wil verder lezen. Bij veel boeken heb ik dat niet, maar bij deze wel.
Verder vond ik het heel leuk om te lezen!

Reacties op dit artikel
Jhhhh, 2010-05-23
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl