X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Chemotherapie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van naate naate Auteur op infoyo sinds
15 November 2008


Bekijk het profiel van naate
Datum: 01-12-2008
Auteur: Naate
In het ‘van Dale’ woordenboek der Nederlandse taal op pagina 532 worden chemotherapie en chemotherapeuticum als volgt gedefinieerd: “chemotherapie, geneeskundige behandeling van infecties, tumoren e.d. door middel van chemotherapeutica” (Geerts e.a., 1992). En “chemotherapeuticum: chemisch of natuurlijk verkregen geneesmiddel met antimicrobiële of celremmende werking.” (Geerts e.a., 1992).

Chemotherapie

Dit is een duidelijke doch weinig gedetailleerde weergave van het begrip chemotherapie.
De internetsite Wikipedia (2008, p.1) beschrijft het begrip chemotherapie als volgt: Chemotherapie is een ziektebehandeling waarbij cytostatica gebruikt worden. Cytostatica zijn stoffen die de groei van cellen remmen en dus eveneens de groei van kwaadaardige tumoren tegengaan.

Deze verwoording is al iets duidelijker en geeft een beter beeld van wat chemotherapie is. Chemotherapie is dus een ziektebehandeling waarbij cytostatica gebruikt worden om de vermeerdering van cellen tegen te gaan. Een ander woord voor cytostatica is chemotherapeutica.

Sommige cytostatica zijn via pillen of capsules via de mond van de patiënt in te nemen. Maar vaak wordt het geneesmiddel per injectie of infuus toegediend. Tegenwoordig is de behandeling van patiënten meestal poliklinisch. Als langdurige infusen noodzakelijk zijn, is het nodig deze patiënten op te nemen (Hagens e.a., 1997 p.67)

Chemotherapie werd aanvankelijk gebruikt ter behandeling van leukemie (een vorm van kanker die per definitie in de hele bloedbaan zit). Later werd het gebruikt om alle kanker met uitzaaiingen te behandelen. De gedachte was dat een middel dat door de bloedbaan circuleerde op alle plekken kon komen waar een kankercel zich zou kunnen schuilhouden. Helaas werkte dat niet altijd. Toen onderzoekers zich in de mogelijke oorzaak van het falen verdiepten, bleek dat er twee problemen aan ten grondslag lagen: er waren zoveel kankercellen dat het lichaam er niet tegen was opgewassen, en sommige kankercellen werden resistent tegen het middel. Als reactie hierop werd overwogen om steeds vroeger chemotherapie te geven (met het idee dat het aantal kankercellen in een vroeg stadium het laagst is). Zo ontstond het concept van de chemotherapie als aanvullende behandeling (Love 1998 p.383).
Chemotherapie ter bestijding van borstkanker dient tegenwoordig vaak als adjuvante ondersteuning. Dit is omdat chemotherapie alleen de kankercellen niet kan doden. Bij leukemie is chemotherapie de enige mogelijkheid om de ziekte uit te roeien.

Historie Chemotherapie

Chemotherapie is vlak na de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd, nadat onderzoek naar mosterdgas (cyclophosphamide) had uitgewezen dat deze stof een vernietigende uitwerking heeft op levende cellen. In het bijzonder cellen die zich snel splitsen, zoals in de darmen, het beenmerg en de lymfeklieren. Naar aanleiding van dit onderzoek kwamen artsen op het idee om mosterdgas te gebruiken voor de vergiftiging van kankercellen, die zich sneller splitsen dan elke andere soort cellen in het lichaam (McTaggart 2003 p.75). Op deze manier is chemotherapie ontstaan en tegenwoordig is het een veelgebruikte manier van medicatie bij kanker.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl