X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Voorbeelden gebruiken

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 14-10-2009
Auteur: Normyo
Als je iets duidelijk wilt maken, dan is het altijd goed om een voorbeeld te kunnen gebruiken om iets uit te leggen. Maar dat voorbeeld moet dan wel passen bij de belevingswereld van de luisteraar of lezer.

Voorbeelden

We kennen allemaal wel de voorbeelden van de basisschool om breuken uit te leggen. De taart die verdeeld moet worden over twee vrienden. Of de appel die verdeeld moet worden over vier vrienden. Allemaal voorbeelden om uiteindelijk te leren begrijpen dat je iets wat minder in aantal is verdeeld kan worden over een grotere groep.

En zo gebruiken we wel vaker voorbeelden of vergelijkingen om mensen toegang te geven tot iets wat we proberen duidelijk te maken. Zo zeggen we bijvoorbeeld schoon schip maken als we bedoelen te zeggen dat we alle medewerkers die er een zooitje van gemaakt hebben er uit te zullen gooien. Of we hebben het over rotte appels in de mand als we proberen duidelijk te maken dat niet iedereen binnen een bedrijf slecht is.

Soms gebruiken we voorbeelden uit de belevingswereld van de ander om hem toegang te geven tot een nieuw vakgebied. Als ik iemand bijvoorbeeld probeer duidelijk te maken hoe op de harde schijf van een computer gegevens worden opgeslagen, dan kan ik de vergelijking maken met een bibliotheek of de index van een boek. Als ik iemand wil laten begrijpen dat de hersenen van een mens parallel werken, dan kan ik bijvoorbeeld het schema van een computer moederbord nemen en de parallel werkende elementen op het moederbord aanwijzen.

Maar het gebruik van voorbeelden heeft alleen zin, als iemand bekend is met die voorbeelden. Als ik iemand harmonie probeer uit te leggen door de vergelijking te maken met een symfonie orkest, terwijl iemand nog nooit een symfonie orkest heeft gezien, dan is mijn vergelijking nutteloos.

Belevingswereld

Omdat voorbeelden die iets moeten verduidelijk zo afhankelijk zijn van iemands belevingswereld. Kan het eigenlijk nooit kwaad om bij je luisteraars na te gaan wat hun belevingswereld is. Een andere optie is het gebruik van verschillende voorbeelden om iets te verduidelijken. Dat is vooral een optie als je geen direct contact hebt met je lezers of luisteraars. Verder is een optie natuurlijk om hele eenvoudige voorbeelden te gebruiken, die je nog kent van je eigen tijd op de lagere school of in het basisonderwijs.

Mocht je nu te maken krijgen met een publiek, dat waarschijnlijk niet bekend is met je voorbeelden, dan kun je natuurlijk proberen om met zoekwerk op internet te achterhalen wat begrijpelijke voorbeelden zijn voor je publiek. Zo kunnen je tegenover Amerikanen het wel hebben over geld om waarde te verhelderen, maar dan wel met dollars. Maar als je schoonheid zou willen uitleggen met behulp van bloemen, dan zou je wel eens vreemd op kunnen kijken, zeker als het gaat om Amerikanen uit een grote stad. Vooronderzoek naar het effect van je voorbeelden zou dan wel eens een belangrijke activiteit kunnen zijn bij het formuleren van je tekst.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl