X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Boekverslag: De familie Goldwasser

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van VieRi VieRi Auteur op infoyo sinds
16 April 2008


Bekijk het profiel van VieRi
Datum: 11-07-2008
Auteur: VieRi
Auteur: Ariella Kornmehl Titel: De familie Goldwasser 1e druk: 2007 Aantal bladzijde: 126

Korte inhoud

Het boek gaat over een Joodse vrouw, die streng en Joods is opgevoed.
haar naam wordt in het boek niet gezegd. Ze wordt door haar strenge vader ''Kleine'' genoemd.
als ze een tijdje aan het studeren is ontmoet een Nederlandse man Paul. Haar ouders en vooral haar vader vinden het niet goed dat ze met een "goj'' gaat. (haar vader noemt Paul een goj) en willen eigenlijk niks meer met haar te maken hebben als ze erachter komen. Alleen met haar broer Yves houd ze nog een goede relatie, hij is dan ook de enige die af en toe een keertje langskomt. Als Paul plotseling steeds vaker moe wordt, besluit hij om naar een arts te gaan, Die vertellen heb dat hij kanker heeft en dat er niks meer aan te doen is. Als ''Kleine'' dat hoort zakt de grond onder haar voeten weg. Na een korte tijd overlijd Paul.
''Kleine'' heeft niemand meer alleen nog haar broer Yves die haar af en toe op komt zoeken. Als hij een keer langs komt en ''Kleine'' probeert alles kapot te maken houd hij haar tegen en dit lijd tot een vrijpartij. (incest).
Na een tijdje komt haar moeder op bezoek om te vragen of weer een keer komt eten, dat doet ze maar haar vader en Yves maken haar een beetje belachelijk.
ze besluit om nooit meer terug naar huis te gaan. haar familie laat ook nooit meer wat van zich horen. Als Yves gaat verhuizen laat hij alleen ze anders en zijn telefoonnummer achter.
Na een tijdje gaat ze hem opzoeken in Hamburg, ze gaat naar zijn huis, maar hij is er niet en zijn dochtertje doet open. En dan stopt het verhaal ineens.

Boekverslag

Thema
Een meisje wordt door haar familie afgestoten omdat ze met een Nederlandse man een relatie heeft.

Motieven
1. Liefde: er ontstaat een liefdesrelatie tussen de joodse vrouw en Paul, ze houden heel veel van elkaar, dat kun je merken door hoe ze met elkaar omgaan.
Blz. 41 ''we staan op, ik veeg de achterkant van mijn broek schoon en grijp dan jou hand. Die laat ik niet meer los.''
2. Godsdienst en godsdienstregels: de godsdienst is in dit verhaal erg belangrijk, de Joodse vader vindt het niet goed dat zijn dochter met een Nederlandse man gaat, dat kan niet volgens hun geloof.
Blz. 33 ''als jij denkt dat je m'n leven ga leiden zoals jij dat wenst, heb je het goed mis. ik ga terug naar die ''goj'' die respecteert me tenminste.''
3. De dood: Paul gaat naar een tijdje dood, hij heef kanker. De Joodse vrouw moet daar mee leren leven. Ze heeft nu eigenlijk niemand meer, want haar familie wil haar niet meer zien.
Blz. 63 '' ik kan je niet aanraken, ik kan je niet in je oor fluisteren, je niet vertellen wie hier om ons heen staan. je kist is degelijk, en wit van kleur. Het was niet moeilijk, wit past het best.''
4. Vader-dochter relatie: de relatie tussen vader en dochter was voor dat ze met Paul ging heel erg goed, daarna niet meer, ze hadden geen contact meer. Toen Paul overleden was kregen ze stukje bij beetje weer contact.
Blz. 113 ''Op donderdagmiddag haalde papa mij uit school - niet Simon, Yves of Shelly, maar mij.''
5. Seksualiteit: als Paul dood is, is de Joods vrouw helemaal kapot, als Yves, haar broer, dan op bezoek komt en ze heeft een schaar in haar hand om alles en zichzelf kapot te maken. Hij ziet als enige uitweg m haar te zoenen, zo begint het.
Blz. 85 ''Hij is geen minnaar. ik houd mijn ogen geopend om te zien welk gezicht zijn naaktheid hem geeft. Nog mooier lopen zijn kleuren in elkaar over. Dan stroomt hij mijn lichaam binnen. Hij zegt dat hij voor me zal zorgen en dan sluit ook ik mijn ogen. Ik wil niet meer denken. Ik wil voelen, dit moment.''

Titelverklaring
De titel is heel makkelijk te verklaren, de Joodse familie heet Goldwasser. De dochter word uitgestoten uit de familie omdat ze met een Nederlandse ''goj'' een relatie heeft.

Personages
Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is de ik-figuur in het boek, ze heeft geen naam door Paul wordt ze Liefje genoemd en door haar vader Kleine. Ze is ongeveer in de twintig. Ze is Joods en wordt uit de familie gestoten. Bijzonder aan haar is dat ze constant tegen een jij-figuur praat. De jij-figuur is haar overleden vriend (''goj'') Paul.

Bijfiguren
Paul (goj): is de vriend van de ik-persoon, gaat halverwege het boek dood aan kanker
Vader: een Joodse man die zich erg aan de tradities en normen hecht. de ik-persoon is zijn lieverdjes totdat hij erachter komt dat ze met Paul gaat, dan wil hij niks meer met haar te maken hebben.
Yves: is de broer van de ik-persoon. Hij is de enige van de familie met wie de ik-persoon nog contact heeft nadat ze weten dat ze iets met Paul heeft, kort nadat Paul overlijd, hebben ze seks. (incest).

Mening over Familie Goldwasser

1. Emotieve argumenten
Het boek roept zeker gevoelens bij me op. Mijn ouders laten me vrij in de keuze welke vriendin ik heb. Ik zou het ook niet normaal vinden als ze me iets zouden verbieden in dat opzicht.

2. Esthetische argumenten

Ik vind het heel irritant dat het verhaal uit de ik-persoon wordt verteld en dat die ik-persoon niet eens een naam heeft. Het tegen een jij-persoon praten is ook niet fijn lezen.

3. Morele argumenten
De ik-persoon neemt min of meer het standpunt van kwaad in. Ze kiest ervoor haar familie te verlaten voor haar geliefde. Daarna word ze weer ‘goed’. Na het overlijden van haar vriend probeert ze langzaam weer contact met haar vader te zoeken.

4. Realistische argumenten
Het komt zeker voor in het echte leven. Je ziet bij veel Nederlandse gezinnen dat ze niet zomaar een Marokkaanse of Turkse schoondochter- of zoon willen. Meestal komt dit voor bij ouders van meisjes.

5. Structurele argumenten
De opbouw van het boek is goed, het hoogtepunt bevind zich in het midden. En op het einde heeft ze flashbacks na haar tijd met Paul.

6. Intentionele argumenten
De schrijver wil laten zien dat in veel gezinnen je niet echt zelf mag kiezen wie je vriend(in) is. Ouders hebben veel invloed op die keuze, vooral in andere culturen. Ze zeggen wel eens dat je familie krijgt en je vrienden kunt kiezen, voor sommige mensen gaat die uitspraak dus niet op.

Is het onderwerp nieuw voor je?
Ik wist dat het bij veel families speelden, maar niet dat het zo ernstig kon zijn. Misschien heeft de schrijfster zelf ook wel iets dergelijks mee gemaakt en schreef ze daarom dit boek.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl