X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Leessnelheid verhogen door subvocalisatie.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van ekbrouwer ekbrouwer Auteur op infoyo sinds
14 Juli 2010


Bekijk het profiel van ekbrouwer
Datum: 26-11-2010
Auteur: Ekbrouwer
Snelheid van het lezen, isafhankelijk van de kunst van het laten zwijgen van de innerlijke stem(subvocalizatie). 

Gemiddelde leessnelheid van 210 wpm versus leesakoestiek.

De meeste lezers hebben eengemiddelde leessnelheid van 210 wpm, dat is ongeveer net zo snel als ze eenpassage hardop kunnen lezen. Datis geen toeval. Het is deinnerlijke stem die hen ervan weerhoudt hogere leessnelheden te bereiken. Zekunnen alleen lezen op de snelheid waarop ze kunnen spreken, want dat is demanier waarop ze geleerd is om te lezen. De leessnelheid is dus veelalverbonden met de leesakoestiek. 

Leessnelheid is makkelijk te meten..

Uw leessnelheid, uitgedrukt in aantal wpm (woorden per minuut), is makkelijk te meten. Pak een kookwekker, laat dekookwekker na een minuut rinkelen, en tel het aantal woorden dat u in dieminuut hebt gelezen en  ook hebtbegrepen. Gemiddeld snelle lezers halen ongeveer 241 wpm. Bij academici enandere fanatieke lezers ligt die snelheid soms op 350 tot 400 wpm.  

Uw innerlijke stem ...

Een snelheidsbeperkende factor schijnt dus uw‘innerlijke stem’ te zijn.  Met eeningeschakelde innerlijke stem moet u wel heel rap van denkbeeldige tong zijn omdan leessnelheden van rond de 390 wpm te halen. Uitzetten dus die innerlijkestem. 

Leessnelheid is makkelijk te verbeteren..

Het is dus heel goed mogelijk om telezen op een veel grotere snelheid, met een betere leesvaardigheid, doormiddel van het stilleggen van deze innerlijke stem. 
De oplossing is niet zo moeilijk –lectuur sneller absorberen dan die innerlijke stem kan bijbenen.

In de echte wereld, wordt dit bereiktdoor middel van methoden als het lezen van passages met een vinger om uw weg tewijzen. U leest op een pagina vande tekst door het volgen van uw vinger lijn per lijn met een snelheid snellerdan je gewoon kunt lezen. U hoeft niet alles letterlijk te lezen om de inhoud van de tekst te begrijpen. Dit is te vergelijken met uw waarnemings gedrag in het verkeer. Uw blik is gericht naar de rijrichting, maar in uw  wijdere blikveld neemt u ook belangrijke dingen waar, waarop u op dat moment niet gefocust bent.

Ook kunt u eventueel met behulp vanhiervoor ontwikkelde software, heel gemakkelijk dit doel bereiken met alsresultaat zelfs aanzienlijk minder inspanning bij het lezen en begrijpen.

Om het sneller lezen te oefenen, moetje eerst je basis snelheid vaststellen. Uwbasissnelheid is de snelheid van lezen waarbij u na het lezen de tekst volledigbegrijpt. 

We krijgen doorgaans problemen bij ca.300 wpm. Tot deze leessnelheid kunnen velen de gelezen tekst vaak nog woordvoor woord begrijpen, maar dan beginnen de problemen van het begrijpen van water is gelezen. Wel gelezen, maar niet begrijpen, betekent vaak dat men eenstukje tekst gaat herlezen.

Oefenen is dus de remedie om uw wpm teverhogen. 

We kennen allemaal het gezegde, “eengoed verstaander heeft genoeg aan een half woord. Schrijvers van teksten kunnenteksten soms extra opleuken, waardoor deze teksten extra lang worden. Zegebruiken daarbij dan meer woorden, maar zeggen daarmee echter veelal nietsextra. (vaak ook te doen gebruikelijk in de politiek)

Voorbeeld; Adrie loopt samen met zijnmooie vriendin, die een fiets aan de hand mee voert, over de smalle brug vanhet snel stromende watertje dat vanuit de groene heuvels het stadjebinnenstroomt en dat in het dal ligt van naar lavendel ruikende en schuinoplopende kleurrijke hellingen. (47 woorden)

Als we dit voorbeeld gaan “flashen” dan blijft hetvolgende over en is eigenlijk genoeg om te weten en begrijpen waar het overgaat.

Adrie loopt samen metzijn mooie vriendin,die een fiets aan de hand mee voert, over de smalle brug van het snel stromende watertje datvanuit de groene heuvelshet stadje binnen stroomt en dat inhet dal ligt vannaar lavendel ruikendeen schuin oplopende kleurrijkehellingen. (24 woorden)

Probeer ook voortdurend passages telezen in een sneller tempo dan je eigenlijk bij kunt houden. U zult merken datuw wpm waarde sneller omhoog gaat dan u voor mogelijk had gehouden.

Veel succes.


Reacties op dit artikel
Ber heuberger, 2011-05-11
( +1 )

Zijn er nog andere manieren om de leessnelheid te verbeteren!
Frans duijts, 2011-11-24
( +1 )

De auteur heeft de klok horen luiden, maar .....
Dit is overigens geen kritiek op de auteur. Ik merk namelijk dat een hoop van m'n collega trainers niet eens weten waar ze nu echt over praten.

Bij een goede training snellezen verdubbel je minimaal je leessnelheid (blijvend) en vergroot je je tekstbegrip. Het is niet ongewoon dat er deelnemers bijzitten die na één dag training al boven de 1000 wpm komen. Tot 1100 wpm is het in gedachten vocaliseren van teksten overigens geen belemmering.

Frans Duijts
www.dehoofdzaken.nl
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl