X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De trein der traagheid

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-2
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van GFLM GFLM Auteur op infoyo sinds
11 September 2008


Bekijk het profiel van GFLM
Datum: 24-09-2008
Auteur: GFLM
Ik het een zeer fijn thema vind om over te lezen. Het boek zet je aan het denken en is zeer makkelijk leesbaar. Ik heb het in één ruk kunnen uitlezen, dit kan ik meestal niet maar nu ging dit heel makkelijk. De vraagstellingen die worden gesteld interesseerden me hard en de verschillende meningen van de personages, net zoals de discussies, brachten me tot nuttige denkwijzen

1)Inhoud en structuur

a) Wat voor soort roman is het?
Het is een magisch-realistische roman. Het verhaal is zo geschreven dat werkelijkheid en fantasie elkaar kruisen.


b)Personages:
Wie is de hoofdpersoon?
Het hoofdpersonage is de ik-persoon. Zijn naam wordt niet verteld. Hij stelt zichzelf voor als een zwaarlijvige man van middelbare leeftijd. Hij werkt in een museum en geeft les nederlands.

Beschrijf het karakter van de hoofdpersoon:
Het karakter is een redelijk optimistisch persoon die houdt van zijn werk. Hij vindt het niet fijn niks om handen te hebben en ziet zijn dag dan ook pas als zinvol als hij iets heeft gedaan. Hij probeert het leven steeds van de mooie kant te bekijken.

Maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door?
Het personage maakt een ontwikkeling door in zijn denken. Door zijn gesprekken met Hernhutter en Val komt hij tot veel stof om na te denken over zijn/het leven. Ook door de gebeurtenissen(o.a.het treinongeval, de manier waarop de mannen de barvrouw zien: de een als oud en de ander weer als jong),…)
Welke personages spelen een belangrijke rol in het boek?
-Val
-Professor Hernhutter
-Het ik-personage
Beschrijf deze personages en hun specifieke rol :
-Val is een jonge student criminologie, hij vertegenwoordigt de jeugd in het boek. Hij is impulsief, hulpvaardig(hij staat dadelijk klaar om de anderen ove de sloot te helpen), hij is nieuwsgierig(hij luistert zeer aandachtig naar de professor en het ik-personage), hij heeft wisselende stemmingen(het ene moment is hij blij en het andere weer bang of ziet hij het niet meer zitten tijdens de tocht)

-Professor Hernhutter:Hij vertegenwoordigd de wijze oude man in het verhaal. Hij is een rustige en vriendelijke oude professor, hij heeft veel levenswijsheid en deelt deze graag met de andere 2 personages. Hij is een eenzame man wordt er duidelijk naar het einde toe. Hij wordt op het einde van het verhaal dan ook uitgedrukt door de schrijver als een seniele man.

-Het ik-personage is een denker, hij werkt graag en heeft veel fantasie. Hij is over het algemeen rustig. Naar het einde van het verhaal toe wordt hij wel ongerust. Hij denkt veel na over de zaken die de anderen zeggen en stelt zich hierbij dan ook veel vragen.

De kelner:hij is hoffelijk, behulpzaam en heeft iets magisch/mysterieus(vb.kaartspel)

De waardin:zij symboliseert de dubbele zijde van de vrouw. Ze is een verderfelijke verleidster aan de ene kant en een beschermengel aan de andere kant.

Dan zijn er ook nog enkele medepassagiers die het hoofdpersonage beschrijft maar die zijn dan enkel achtergrondfiguren. Wat belangrijk is, is dat ze allen slapen. Daarmee word nogmaals de “traagheid” benadrukt. Ik denk dat alle drie de personages ( prof, Val, ik-persoon) dynamische personages zijn aangezien hun karakter veranderd gedurende het verhaal. De achtergrondpersonages zijn statische personages omdat ze enkel worden beschreven en we dus niets over hun karakter te weten komen.


Zou je het werk autobiografisch kunnen noemen?
Neen, autobiografisch zou je het boek niet kunnen noemen. Wel geeft de auteur heel veel eigen indrukken en opvattingen over het leven en de dood.

c)Tijd:
Het verhaal wordt:Chronologisch verteld zonder flashbacks. Flashbacks zijn niet nodig in het verhaal omdat alle gebeurtenissen elkaar snel opvolgen en er zijn geen verbanden naar het verleden nodig. Flashbacks zouden ook de spanning uit het verhaal halen denk ik.


d)Ruimte:
Waar speelt het verhaal zich voornamelijk af?
Het verhaal speelt zich af op drie locaties:
-de trein: in het begin van het verhaal ontmoeten de hoofdpersonages elkaar op de trein.
-de weg naar de herberg: hier leren ze elkaar kennen en worden verschillende vragen en visies over het leven.
-de herberg/hospitaal: Hier wordt er duidelijk wat er aan het gebeuren is.

Is er tussen de gebeurtenissen en de ruimte:
-overeenkomst?vb.het verhaal gaat over de dood, op de trein slaapt iedereen en is het donker(donker dood),de landschappen die de 3 personages oversteken zijn duister(de weg tussen leven en dood) en de herberg is verlicht(het hiernamaals)


e)Thema:
Het hoofdthema van de roman is:
Het hoofdthema is het zich bewust worden van de levensfasen, de weg tussen leven en dood.
Johan Daisne wou met dit boek aanduiden dat mensen die dankbaar zijn om het leven bij elkaar terecht komen en steun hebben aan elkaar, ook in de vreemdst mogelijke situaties. Ook heeft hij in zijn boek de zijn eigen visie over de grens tussen leven en dood.

Belangrijke thema’s zijn verder nog:
a. Ongeval = crisis van ik-personage ( en van Daisne
b. Val = jeugd: sterft (afscheid van zijn jeugd en wat daarmee samenhangt)
c. Hernhutter = symbool voor ouderdom = de toekomst van het ik-personage
d. ontwaken uit coma = Het ik is zich nu bewust van het onafwendbare ouder worden en aftakelen, maar aanvaardt dat.

Hoe verklaar je de titel?
De titel ‘de trein der traagheid’ verwijst naar de wet der traagheid. Deze wet zegt dat men nog even doorleeft na de dood, men bevindt zich dus als het ware nog even tussen leven en dood. De drie personages maken een treinongeval mee dus de titel is goed gekozen. De tocht die ze maken is de tocht tussen leven en dood. 2)Inhoud en werkelijkheid:

f)Is de probleemstelling in het verhaal reëel?
Het verhaal speelt zich af in niemandsland en de probleemstelling is hoe iemand omgaat met deze tijd tussen leven en dood. De drie personages liggen eigenlijk op een ziekenbed en komen via een soort van telepathie terecht in het niemandsland. Dit kan niet reëel zijn.
g)Geeft het boek een beeld van de tijd waarin het werd geschreven?
Het boek heeft het niet echt over de tijd waar het in werd geschreven. De auteur beschrijft wel enkele zaken zoals bijvoorbeeld de trein, aan deze beschrijving is totaal niet de beschrijving die ,men nu zou geven van een trein maar veel ouder.

h)Levert de schrijver kritiek op maatschappelijke toestanden?
neen

i)In welk milieu speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in magisch/mysterieus milieu, een soort van niemandsland waar de drie personages een tocht moeten maken. De drie komen elkaar tegen en maken een tocht die start vanaf de trein, daarna maken ze een tocht door donkere weilanden en tenslotte komen ze bij de verlichte herberg.
Is dat van belang voor het verhaal?
Ja, de nacht staat voor de tijd van mysterie, de overgang van het bewuste naar het onbewuste. Maar de nacht staat ook symbool voor een tijd van bezinning
en rust. De herberg/hospitaal is hun eindbestemming, deze is fel verlicht en hier komen de personages tot hun eigen conclusies. Ze bereiken dus een soort van verlichting, ze beseffen hier pas echt hoe de vork aan de steel zit.
3)Literaire stroming:
j)Zoek een kenmerkende passage voor de stroming waartoe het boek behoort.Welke kenmerken van die stroming vind je hier terug?

p.81 Ze zien de dame ieder als een andere vrouw. Dit is magisch realistisch.

Reacties op dit artikel
Narjiis, 2010-03-16
( -1 )

voos
Eryza, 2011-11-19
( +1 )

Nice
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl