X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het Huis van de Moskee - Kader Abdolah

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( -7 )
RSS van es888 es888 Auteur op infoyo sinds
08 Oktober 2008


Bekijk het profiel van es888
Datum: 20-05-2010
Auteur: Es888
Dit is een korte samenvatting van het boek Het Huis van de Moskee geschreven door Kader Abdolah. Ook het thema wordt hier beschreven.

Titel: Het huis van de moskee
Auteur : Kader Abdolah
Uitgever &jaar van 1e druk: de Geus, 2005
Opgedragen aan: Aga Djan (om hem te laten gaan)
Motto: bij de pen en bij wat je ermee schrijft (noen waal Galam wa ma jastaroen)

Samenvatting van het verhaal

Aga Djan in tapijthandelaar, hij is het hoofd van de bazaar in zijn woonplaats Senedjan. Hier woont hij met zijn hele familie in het huis van de moskee, de imam Alsaberi is zijn neef. Maar hij sterft al snel in het begin van het boek. Het nichtje van Aga Djan, Sediq trouwt met een jonge imam, Galgal. Hij heeft een opleiding afgerond in Qom, een stad dichtbij Senedjan. Na de dood van de imam van de moskee neemt hij de taak van imam op zich. Galgal is erg fel tegen de sjah van Iran en vlucht weg voor de politie nadat hij een preek heeft gegeven die een opstand veroorzaakte. Aga Djan en zijn familie zijn erg traditioneel. Aga Djan zorgt er dus voor dat de tradities behouden worden. Maar hij kan niet voorkomen dat Iran langzaam moderner wordt. De ayatollahs proberen dit wel te voorkomen. Ze willen de normen en waarden van de islamitische leer in stand houden, Galgal sluit zich bij hen aan. De groep wordt steeds radicaler, hun leider Khomeini wordt zelfs verbannen. Galgal, inmiddels een vertrouweling van Khomeini, gaat met hem mee. Dan wordt de sjah van Iran verdreven, Khomeini keert terug en grijpt de macht. Zo veranderd Iran in een ander uiterste, van heel vrij worden ze nu heel erg beperkt. Niemand durft meer vrijuit te praten omdat ze opgepakt worden als ze het geloof niet goed uitoefenen. Galgal wordt een rechter van Allah, hij veroordeeld mensen ter dood als ze de regels niet volgen. Zo wordt de zoon van Aga Djan, Djawad wordt opgepakt en vermoord door Galgal. Zinat, de schoonzus van Aga Djan keert zich tegen de familie en sluit zich aan bij de ayatollahs. Ze verraad hun eigen familie en zorgt ervoor dat haar zoon Ahmad, de opvolger van de imam en de neef van Aga Djan wordt opgepakt. Maar later wordt ook Zinat zelf vermoord. Shabal, de opvolger van Aga Djan, zit bij een ondergrondse beweging en hij vermoord Galgal.

Thema
Het dagelijks leven binnen de islam en het effect wat veranderingen kunnen hebben op dit leven.

Mening
Ik vond dit een erg interessant boek. Omdat ik eerst niet veel wist van de Iraanse cultuur, het is erg boeiend om te lezen over de gebruiken daar. Verder vind ik het goed en begrijpelijk geschreven, het wordt niet saai maar blijft juist interessant. Ook leer je veel over de geschiedenis, want de gebeurtenissen (zoals invallen van Irak) zijn wel echt gebeurd. Ik vind het ook leuk dat er zoveel verschillende personen worden beschreven, door het auctoriaal perspectief leer je veel over iedereen. Zo leer je de beweeg redenen achter bepaalde acties.

Reacties op dit artikel
Dtgbh, 2010-07-30
( +1 )

Thema
Het dagelijks leven binnen de islam en het effect wat veranderingen kunnen hebben op dit leven.

Ik vind dat er duidelijk moet worden gemaakt dat het dagelijks leven in de islam in Iran heel erg afwijkt van het normale dagelijks leven in de islam, niet dat het wordt generaliseerd.
Loco, 2010-10-29
( +1 )

Ik lees niets over het einde van het verhaal.
over dat Djawad een vriend ontmoet etc.
Bril, 2010-10-29
( 0 )

Nee, dat heb je goed gezien, daar lees je niets over. Misschien staat dat wel in het boek.
Kaat, 2012-01-16
( -1 )

Gerrit, 2013-01-09
( +2 )

Slechte samenvatting. veels te kort
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl