X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Debatteren

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van felinezwaal felinezwaal Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2010


Bekijk het profiel van felinezwaal
Gerelateerde artikelen Waarom geen debat tussen lokale...
Datum: 14-01-2010
Auteur: Felinezwaal
In het hieronder staand verslag zal ik beschrijven wat debatteren is, waarom het handig is en een aantal slimme tips voor tijdens het debat. Als eerste zal ik vertellen wat het nou precies inhoudt. En daarna zal ik verder ingaan op de tips die goed zijn voor het overtuigen.

Wat is debatteren

Debatteren is eigenlijk een soort spel. Als je je namelijk niet aan de regels houdt zul je gediskwalificeerd worden en zul je dus geen deel nemen aan het verdere debat. Het is dus uiterst belangrijk dat je de spelregels goed kent en je hieraan houdt. In veel gevallen zal een debat bestaan uit een jury, tegenstanders, voorstanders en publiek. Het gaat er nu om de jury te weten te overtuigen van jou standpunt. Nu is het zo dat je per persoon een beperkte tijd hebt om je verhaal te doen. Je zult dus in een groepje een taak krijgen, welk deel je zult moeten gaan vervullen. Voor de voorstanders zien de taken er als volgt uit: de eerste persoon die zal spreken zal een samenvatting geven van het probleem, plan en waarom dat plan zou moeten uitgevoerd worden. De tweede persoon zal de argumenten van de tegenstanders moeten gaan weerleggen. Daarvoor zal een kleine time-out voor gegeven worden zodat er besproken kan worden hoe de argumenten weerlegt kunnen worden. De derde persoon zal weer een samenvatting geven van de argumenten en de weerlegging, ook zal deze persoon nogmaals vertellen waarom zijn of haar groep het debat zou moeten winnen.
Bij de tegenstanders zal het er vrijwel hetzelfde aan toe gaan, de eerste persoon zal een samenvatting geven van het probleem, plan en waarom dat plan uitgevoerd zou moeten worden. De tweede persoon zal een weerlegging taak hebben. En ook de derde persoon zal een samenvatting moeten geven van hun argumenten, weerlegging en waarom zij het debat zouden moeten winnen.

Onderstaand schema zal het verduidelijken:
Voorstander 1Opzetbeurt
Tegenstander 1Opzetbeurt
Time-out
Voorstander 2Verweerbeurt
Tegenstander 2Verweerbeurt
Time-out
Tegenstander 3Conclusie
Voorstander 3Conclusie


Nu is het de bedoeling dat je in de eerste beurt al je argumenten noemt. Er mogen daarna geen nieuwe argumenten genoemd worden. Je zult deze argumenten ook in de beperkte tijd moeten noemen. Red je dit niet zal je toch moeten afronden omdat ieder evenveel tijd krijgt.
Het uiteindelijke doel van het debatteren is het overtuigen van de jury en niet de jouw tegenstanders. Je wilt namelijk dat jou plan zal worden uitgevoerd en de jury zal beslissen of dat zal gebeuren. Dus probeer je te richten op de jury. Dan als laatst, het is een spel waar je beleeft blijft naar elkaar. Probeer dat niet te vergeten!

Waarom debatteren en Tips

Wat heb je nou eigenlijk aan debatteren? Het is voor studenten heel leerzaam omdat, je leert te beargumenteren, spreken in het openbaar, weerleggen van argumenten, luisteren, concentreren, essentieel gebruik maken van een korte tijd. Of terwijl je leert een heel hoop dingen die zeer relevant zijn in het beroepsleven. Op de werkvloer zal er namelijk vaak gevraagd worden naar je mening en om deze mening sterker te maken zul je deze goed moeten kunnen onderbouwen om daar dus ook overtuiging uit te halen. Ook het leren spreken in het openbaar kan eng zijn dus door veel te oefenen zal dat niet meer eng zijn, spreken in openbaar zal namelijk ook van je gevraagd worden op de werkvloer. Kortom, het is heel nuttig om te leren debatteren zodat je dit spel kent voor als het eventueel zou voorkomen in de toekomst.
Maar hoe gaan we nou overtuigend debatteren?
Er zijn een aantal tips die het debatteren een stuk makkelijker maken en overtuigender voor de jury. Deze zal ik hieronder gaan noemen.
Als eerste het stellen van vragen. Door het stellen van vragen over de betreffende stelling zul je de jury, tegenstanders en het publiek aan het denken zetten en dat geeft weer extra overtuiging, mits je met een goede vraag komt natuurlijk!
Ook zal het hebben van een goede lichaamstaal wonderen doen. Als jij er zelf ook van overtuigend van bent dat jou plan moet uitgevoerd worden zul je dit ook aan je houding kunnen aflezen. Zorg dus ook dat je rechtop staat en met veel gebaren zult spreken. Dit laat meteen zien dat je sterk bent en dat jij je niet zult laten verslaan. Ook is het prettig om naar te luisteren en daarmee bereik je dat de jury met twee oren gericht is op jou.
Een derde punt zijn variaties in je stemgebruik. Dat maakt het ook makkelijker om naar te luisteren dus zul je overtuigender overkomen. Maak er dus geen saaie bedoeling van maar spreek met zachte en harde tonen en varieer met lage en hoge tonen. Wij mensen kunnen dat dus maak daar gebruik van.
Dan zal het geven van voorbeelden nog een leuk effect geven. Dit zal het debat namelijk duidelijker maken. Ook geeft dit wat variatie aan het hele debat. Want wat is er nou beter om een situatie in te beelden? Als je zoiets voor elkaar kunt krijgen bij anderen begrijpen ze meteen waar je het over hebt.
Als laatste punt is het gebruiken van humor een goede bedoeling. Maak er een spelletje van, dat is het tenslotte ook. Het zal de medezittende op hun gemak stellen en dan zullen ze jou zien als een sterk persoon. En dat maakt jou plan weer aantrekkelijker.

Met deze tips zul je een jury een goed beeld geven van jou overtuiging. Een goede indruk maken is tenslotte een pre.

Debatteren is dus een spel, vergeet dat niet. Maar houd je wel aan de regels want op een diskwalificatie zit jij en je groep niet te wachten. Onthoud ook dat debatteren een heel goede oefening voor veel dingen die op de werkvloer gevraagd kunnen en waarschijnlijk ook gaan worden. Dus van debatteren kun je veel leren, een hele nuttige bedoeling is het. Naast hele sterke en overtuigende argumenten kun je meer invloed uitoefenen op het overtuigen van de jury en misschien zelfs het iets wat bang maken van jou tegenstanders. Zorg dus dat je niet onzeker bent en praat met je lichaam. Maak gebruik van variaties, bijvoorbeeld in je stemgeluid. Maar maak er vooral een spel van wat voor iedereen leuk is. Een grapje tussendoor geeft iedereen een gezellig gevoel. Kortom, met alleen argumenten zul je niet altijd je doel gaan bereiken. Dus blijf beleeft en maak er een leuk spelletje van! Het is tenslotte een leerzaam project waar iedereen in de zaal profijt van heeft. Op naar een prettige wedstrijd!

Reacties op dit artikel
Rrtywer, 2015-03-23
( +1 )

Thomas, 2015-04-13
( +1 )

Thomas, 2015-04-13
( +1 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl