X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Arnon Grunberg - Tirza

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Chera Chera Auteur op infoyo sinds
14 Maart 2009


Bekijk het profiel van Chera
Datum: 18-08-2009
Auteur: Chera
Dit boek, geschreven door Arnon Grunberg gaat over de verstoorde relatie tussen Jörgen Hofmeester en Tirza Hofmeester (vader en dochter).

De beschrijving

Dit boek, geschreven door Arnon Grunberg gaat over Jörgen Hofmeester, zijn twee dochters Ibi en Tirza en in mindere mate ook over 'de echtgenote' zoals Jörgen het hele boek lang refereert naar zijn vrouw. Het verhaal begint bij het moment dat Tirza haar eindexamen heeft gehaald en er een feest gegeven gaat worden. Daarna zal ze met haar nieuwe vriendje Choukri door Afrika gaan trekken.
Jörgen's echtgenote had hem al veel eerder verlaten voor een jongere man, al zijn ze nooit gescheiden. Op een dag staat ze ineens weer voor de deur. Ze vertelde dat ze niet terug had willen komen maar nergens anders terecht kon. Hij beschouwt zijn vrouw als een indringer die hem ongelukkig en onzeker maakt Jörgen had zijn leven lang trouw geld gespaard voor de kinderen en dat alles belegd in een Hedge Fund maar door de economische crisis na 11 september is hij al zijn geld kwijt geraakt. Als Tirza haar vriendje heeft opgehaald voor het feest en hen aan elkaar voorstelt ziet Jörgen Choukri direct als Mohammed Atta, een 11 september terrorist en heeft een grondige hekel aan hem.
Op Tirza's feest zoent 'de echtgenote' met één van Tirza's vrienden en heeft Jörgen zelf sex met een klasgenote van Tirza in het tuinhuisje. Tirza betrapt hen en Jörgen ziet zijn leven als een grote mislukking; zijn vrouw gedraagt zich als een valse slet, zijn dochter heeft een relatie met een terrorist en hij heeft seks met een piepjong meisje. In de dagen na het bovenstaande voorval realiseert Jörgen zich dat hij aan de epiloog van zijn leven gaat beginnen, hij besluit Tirza en Choukri voor hij hen op het vliegveld in Frankfurt zet nog een weekendje mee te nemen naar het huis van zijn ouders, vlakbij het vliegveld.
Eenmaal daar betrapt Hofmeester zijn dochter en haar vriend vrijend op de keukentafel. Hierna is hij volledig uit zijn humeur en gaat naar het dorp om een rijsttafel voor drie personen te halen, hij eet echter alles alleen op omdat Tirza en 'Atta' slapen. De volgende dag brengt hij Tirza en 'Atta' naar het vliegveld en zwaait hij ze uit. Jörgen wordt na een dag erg ongerust als hij nog niks van zijn dochter heeft gehoord, ze had namelijk belooft direct te bellen als ze aan waren gekomen. Hij reist Tirza achterna.
In Namibië aangekomen boekt Hofmeester een luxe hotelkamer en ontmoet een klein meisje, Kaisa genaamd, die hem haar gezelschap aanbiedt. Hij houdt Kaisa bij zich en vertelt haar het werkelijke verhaal; nadat hij zijn dochter en 'Atta' op de keukentafel had betrapt heeft hij Tirza doodgeslagen met een pook en 'Atta' heeft hij gesnoeid, vermoedelijk met een kettingzaag. De lijken heeft hij begraven. Na dit hele verhaal bekent te hebben aan Kaisa, die hem niet verstaat, keert hij terug naar Amsterdam. De lijken zijn inmiddels gevonden.

De bespreking van lezersactiviteiten - spanningsopbouw

Ik vind dat de spanningsopbouw van dit boek heel goed is gedaan. In het begin denk je dat het boek over een doorsnee familie gaat met hier en daar wat problemen, zoals elke familie dat heeft. De spanning is hier dus nog erg laag. Je voelt de eerste toename van spanning als 'de echtgenote' ineens weer op de stoep staat. Hier wordt al een stuk duidelijker dat het toch echt niet om een doorsnee familie gaat en je begint hier al te twijfelen aan Hofmeesters intentie. Ook omdat hij voor zijn werk op non-actief is gesteld en elke dag stiekem naar schiphol gaat omdat hij zijn naasten niet kan vertellen dat hij niet meer werkt. Dit getuigt niet van goed vertrouwen en liefde.
De volgende duidelijke toename van spanning zit hem in Tirza's vriendje Choukri, die Hofmeester ziet als een terrorist genaamd 'Mohammed Atta'. Hier wordt duidelijk dat er toch iets niet helemaal goed zit in het hoofd van Hofmeester en zou je hem al kunnen gaan zien als een tikkende tijdbom. De rest van het boek kabbelt zo een stukje door en de volgende echt grote toename in spanning is als blijkt dat Tirza en haar vriendje worden vermist. Je gaat nu als lezer allerlei dingen in je hoofd halen die er mogelijk gebeurd zouden kunnen zijn. Toch komen al deze dingen niet eens in de buurt van wat er werkelijk is gebeurd; Hofmeester heeft ze vermoord.
Ten tijde dat Hofmeester naar Afrika reist om 'Tirza te zoeken' begin je al een beetje te twijfelen, het lijkt namelijk alsof Tirza en haar vriendje nooit het vliegtuig op zijn gestapt. Je komt er dan achter dat Hofmeesters werkelijke intentie van het vliegen naar Afrika was dat hij wilde sterven in de woestijn, om wat hij degene waar hij het meeste van hield had aangedaan.
Als Hofmeester zijn verhaal opbiecht aan Kaisa kom je als lezer achter de waarheid. Dit kan je zowel als climax als anti-climax zien. Het is een climax in een verhaal omdat het een ontknoping is in het verhaal en alle puzzelstukjes hierdoor op zijn plaats stellen. Nu pas begrijp je het boek echt. Het is echter ook een anti-climax omdat je je de meest verschrikkelijke dingen had voorgesteld over wat er met Tirza en haar vriendje gebeurd zou kunnen zijn maar dat de waarheid er niet eens bij in de buurt kwam. Mijn eerste gedachte was dan ook 'huh?' en daarna totale onbegrip, verwarring en ook teleurstelling.

De evaluatie

Dit boek heb ik niet speciaal uitgekozen voor het maken van een leesverslag. Ik zag het boek liggen bij een boekhandel en het leek me een leuke roman voor op vakantie. Tijdens het lezen kwam ik erachter dat het toch een heel speciaal boek is, met dubbele betekenissen en verschillende lagen. Dat vond ik erg leuk om mee te maken en daarom heb ik dan ook besloten om dit boek toch te gaan gebruiken voor dit doeleinde. Ik vond het een erg boeiend boek, al was het met name in het begin af en toe behoorlijk verwarrend. Je komt er eigenlijk pas aan het einde van het boek echt achter wat er nou precies is gebeurd en dat is het complete tegenovergestelde van wat je zou verwachten. Er wordt ook pas aan het einde duidelijk hoezeer Jörgen Hofmeester een verknipte persoonlijkheid heeft. Zijn relatie met Tirza is geen vader-dochter relatie maar vanaf zijn kant meer een platonische liefdesrelatie. Hij ziet Choukri dan ook als een indringer en doordat hij hem ziet als de 11 september terrorist Mohammed Atta verwijt hij hem ook het verdwijnen van zijn zorgvuldig gespaarde vermogen. Jörgen draait pas echt door als hij Tirza en 'Atta' vrijend op de keukentafel betrapt.
Aan het begin van het boek zou je nooit hebben geloofd dat het einde zo zou uitpakken als het uiteindelijk heeft gedaan. Heerlijk verrassend!

Reacties op dit artikel
Dude, 2009-09-03
( -1 )

Hey dudin......

blyven schrijven....blyf ik lezen

1234567890, 2011-01-17
( 0 )

Netjes geschreven hoor!
Maar voor mij toch nog niet helemaal compleet, ik mis nog een stukje interpretatie.
Sietsjje, 2013-02-07
( +1 )

Sietsjje, 2013-02-07
( +1 )

Maaikje, 2013-02-07
( +1 )

wij rijken van die stelen tataa.s bangbang
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl