X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Competentiegericht onderwijs in het MBO, wat is dat?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+5
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Auguri18 Auguri18 Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2010


Bekijk het profiel van Auguri18
Datum: 19-04-2010
Auteur: Auguri18
Sinds een aantal jaren kent het MBO competentiegericht onderwijs. Omdat nog niet alles vanuit Den Haag duidelijk is, wordt de definitieve invoering ervan met een jaar uitgesteld. Wat is competentiegericht onderwijs en wat is belangrijk om er over te weten?

Competentiegericht onderwijs is de opvolger van eindtermengericht onderwijs. Het lessysteem gaat ervan uit dat de leerling behoefte heeft aan natuurlijk leren. Kort gezegd, ieder mens heeft een bepaalde interesse en als dingen niet duidelijk zijn, dan ontstaat de ‘drang’ om de benodigde kennis en vaardigheden aan te leren. De vraag naar kennis komt dus vanuit de leerling en wordt niet langer opgelegd door de school.

Voor het MBO zijn voor de belangrijkste beroepsopleidingen zogenaamde kwalificatiedossiers opgesteld. In deze dossiers staat beschreven wat de kerntaken van een bepaald beroep zijn. Deze kerntaken worden vervolgens onderverdeeld in werkprocessen (zeg maar onderdelen van de kerntaken). Om de werkprocessen te beheersen als een beginnend beroepsbeoefenaar worden aan deze werkprocessen competenties gehangen. Om het geheel te meten worden aan de competenties weer prestatie-indicatoren gehangen.

Niet langer is de kennis belangrijk, maar hoe een leerling zich als beginnend beroepsbeoefenaar kan laten gelden. Het vergelijk met het rijbewijs is een aardige. Iedereen in Nederland die een rijbewijs wil halen, zal moeten laten zien dat hij of zij competent is om in een auto aan het verkeer deel te nemen. De kerntaak van autorijden is bijvoorbeeld het besturen van de auto. Om een auto te kunnen besturen moet je weten hoe je de auto moet bedienen om rond te kunnen rijden (werkproces). Hieraan kun je competenties hangen. In het geval van een auto hoort daar bijvoorbeeld de competentie bij van ‘vakdeskundigheid toepassen’. Om te meten of een persoon inderdaad de auto kan bedienen hang je aan deze competentie prestatie-indicatoren. In dit voorbeeld kan het gaan om dat je in staat bent de auto te starten, de spiegels af te stellen, te schakelen, op te trekken, te remmen en ga zo maar door.

Gedurende de opleiding train je op deze kerntaken, werkprocessen en competenties. Vervolgens komt het moment dat je in staat bent om anderen te laten zien dat je dit op het vereiste minimale niveau beheerst. Dit noemen we dan de Proeve van Bekwaamheid (zeg maar gewoon examen of toets). Bij het autorijden ga je de weg op en een examinator beoordeelt of jij in staat bent om de auto te bedienen. Het spreekt voor zich dat je ook aan andere kerntaken moet voldoen, bij het autorijden kun je dan denken aan het deelnemen aan het verkeer, het minimale onderhoud van de auto, het kunnen toepassen van verkeersborden. Het theorie-examen vormt een voorwaarde om deel te mogen nemen aan het uiteindelijke rijexamen.

Bij de meeste Mbo-opleidingen vormen stages een belangrijk onderdeel. Omdat je opgeleid wordt voor een bepaald beroep leer je bij een relevant stagebedrijf hoe alle kerntaken in elkaar steken en met elkaar te maken hebben. Dit leert aanmerkelijk sneller dan dat je op school net doet alsof (dit is uiteraard zeer afhankelijk van het soort opleiding!). Bij het rijexamen is het niet anders. Iedereen begint met weinig kennis en ervaring eigenlijk meteen al met rijden. Wel hebben de meeste het theorie-examen inmiddels gedaan of zijn hiermee bezig.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl