X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Als je vragenstelt

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 22-03-2010
Auteur: Normyo
Als het zo is dat je van het stellen van vragen slimmer wordt, waarom mag je dan niet je eigen vragen stellen. Waarom moet je op school vragen stellen die de leerkracht belangrijk vindt? Waarom moet je bij je baas vragen stellen die volgens hem van toepassing zijn? Van het stellen van de vragen van anderen wordt je toch niet slimmer.

Vragenstellen

Van het stellen van vragen wordt je alleen maar wijzer. Ten eerste omdat je om een vraag te kunnen stellen echt moet luisteren naar de ander. Je kunt natuurlijk ook vragen stellen zonder te luisteren, maar dan worden de vragen ook inhoudsloos. Dan is het net zoiets als vragen om het verhaal nog een keer te vertellen.

Maar vragen die je stelt nadat je hebt geluisterd, betekenen dat je hebt nagedacht over wat de ander vertelt heeft. Vandaar ook dat je als je zelf vragen stelt naar aanleiding van je verhaal mensen even de kans moet geven om over je vraag na te denken. Ze worden tenslotte aan het denken gezet door je vraag.

Ten tweede wordt je wijzer van vragenstellen, omdat je extra informatie krijgt die je begrip van het onderwerp kan vergroten.

Ten derde wordt je ook nog eens slimmer van het stellen van vragen omdat je niet alleen maar probeert te luisteren, maar ook te begrijpen. Maar om te begrijpen en vervolgens vragen te kunnen stellen moeten meer delen van je brein actiever zijn, dan alleen het luister deel. Wat weer goed is voor je brein, omdat je brein net als de rest van je lichaam actie nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Als je vragenstelt

Het stellen van vragen is dus een gezonde activiteit voor een brein. In het dagelijkse leven doen we dat vragenstellen eigenlijk onbewust. Waar is mijn pen? Hoe zal ik dit artikel opzetten? Wat is de kern van mijn verhaal? Wie wil ik overtuigen? Wat ga ik straks eten? Wat zijn mijn plannen voor de vakantie? Maar dat soort algemene hersengymnastiek is niet erg ontwikkelend.

Waar het om gaat is dat het brein zich vragenstelt over nieuwe onderwerpen. Maar als het zo belangrijk is voor ons brein om bezig te blijven, waarom proberen we dan alles voor te kauwen in het onderwijs. Maar niet alleen in het onderwijs kauwen we alles voor ook werkgevers zien graag dat medewerkers hun werk op een bepaalde manier doen. Zelfs ouders hebben het idee dat hun kinderen zich op een bepaalde manier moeten gedragen. De hele maatschappij is er zelfs op gericht om ons te vertellen hoe we moeten leven. We rechtvaardigen dit gedrag met de opmerking dat als iedereen zijn eigen manier volgt we chaos krijgen, ook al hebben we daar geen enkel bewijs van. Om chaos te kunnen krijgen zouden namelijk alle mensen hun eigen manier van leven moeten volgen en hoeveel mensen doen dat echt.

Het stellen van vragen is dus belangrijk voor het individu en daarmee de maatschappij, maar zoals we onze kinderen opvoeden lijkt het er op dat we helemaal niet willen dat ze vragen stellen. Wat is de belangrijkste reden die we daarvoor kunnen bedenken? Het idee dat je dom overkomt als je vragen stelt. Maar misschien moeten we ons eens gaan afvragen wie er nu eigenlijk voordeel van heeft dat we geen vragen stellen. Want zelf hebben we er geen enkel voordeel van van het niet stellen van vragen.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl