X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Typelessen in het basisonderwijs

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Stefan2 Stefan2 Auteur op infoyo sinds
24 Februari 2010


Bekijk het profiel van Stefan2
Datum: 01-03-2010
Auteur: Stefan2
Jarenlang hebben we als onderwijsteam de boot af kunnen houden, maar uiteindelijk stelde de ouderraad ons voor het blok. Omdat wij een nog hogere werkdruk niet zagen zitten wilden we geen typelessen op het rooster, ook al onderschrijven we als team de stelling dat je daar als basisschool in het internettijdperk eigenlijk niet omheen kunt. De ouderraad nam echter het initiatief en bekostigde in eerste instantie zelf een online typecursus voor leerlingen in de bovenbouw. De school stelde het computerlokaal beschikbaar en ik zou de leerlingen begeleiden. Dat werd een regelrecht avontuur.

TypeStars

Met de online typecursus TypeStars (www.typestars.com) werden we voor een voldongen feit gesteld. Graag hadden we zeggenschap gehad bij het kiezen van een cursus, maar die trein hebben we als onderwijsteam zelf laten passeren. Achteraf moet ik toegeven dat de ouderraad een prima keuze heeft gemaakt. TypeStars bleek veel meer te bieden te hebben dan de geijkte training zoals je die ook met programmaatjes op cd-rom kunt volgen. Met TypeStars oefen je niet eindeloos in eenzaamheid. Als cursist ben je onderdeel van een community, waarbij de leden elkaar motiveren. Als school beschikken we op de TypeStars-site over een eigen forum. Ouders en leerkrachten kunnen leerlingen volgen op internet en de kinderen kunnen vriendengroepjes vormen en onderling leerprestaties vergelijken. Binnen een week was er een competitie opgezet en vanaf dat moment ben ik ook actief gaan modereren omdat het er soms keihard aan toeging. Terugkijkend hadden we bepaalde mogelijkheden beter niet kunnen activeren, maar ook dat kunnen we alleen onszelf verwijten. De ouderraad heeft de aftrap gegeven en toen de geest eenmaal uit de fles was konden we de zaak moeilijk terugdraaien.

Beslagen ten ijs

In het begin heb ik het systeem vervloekt, maar gaandeweg zijn we (ik denk dat ik mag spreken namens het hele onderwijsteam) TypeStars steeds meer gaan waarderen. We hadden ons niet goed voorbereid en daarom bleef het systeem ons verbazen. De methode is ijzersterk. Leerlingen zijn gedreven, ook door het competitie-element en maken zich het blindtypen razendsnel eigen. We hebben moeten leren om de mogelijkheden van het systeem effectief te benutten. Dat is met vallen en opstaan gebeurd en met dit artikel wil ik andere scholen waarschuwen voor de beren op het leerpad. TypeStars maakt helemaal waar wat het belooft, en zelfs meer dan dat. Bij een speurtocht op internet heb ik niets gevonden wat qua mogelijkheden zelfs maar in de buurt komt, maar introduceer TypeStars niet achteloos in de veronderstelling dat je wel zult leren met de leerlingen. Die leerlingen hebben het veel sneller door dan wij, volwassenen, en voor je het weet gaan ze met het systeem aan de haal. Denk vooraf na over het uitroltraject en het toekennen van bevoegdheden. Mits juist toegepast is TypeStars een leermiddel dat zijn weerga niet kent.

Stefan Faijdherbe

Reacties op dit artikel
Mieke casier, 2013-09-05
( 0 )

Het lijkt me super interessant. Kan je ook zo inschrijven voor deze lessen? Mijn dochter en haar vriendinnetje (beiden 9 jaar) zouden graag typlessen volgen.
Mieke
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl