X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


We weten beter

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 27-11-2009
Auteur: Normyo
Ondanks het feit dat we beter weten, blijven we in de huidige maatschappij met tekst werken als de belangrijkste methode om informatie over te dragen. We weten dat beelden meer zeggen dan tekst, maar als we iets willen vertellen gebruiken we woorden.

Woorden

Op de een of andere manier vinden we woorden iets bijzonders, want zelfs als we iets in beelden kunnen zeggen dan gebruiken we toch liever woorden. Hoe ver dat gaat blijkt wel uit het feit dat sociaal wetenschappelijk onderzoek en enquÍtes zelden gebruik maken van beelden.

Het gevolg van dat gebruik van alleen maar tekst is echter dat we alleen het talige gebied van onze hersenen stimuleren. We laten dus een heel groot deel van de mogelijkheden van ons brein buiten beschouwing. Want als het gaat om leren dan is ons brein vooral gericht op beelden, gezien het feit dat ons talige werkgeheugen maximaal 10 begrippen kan bevatten. Ons beeldbrein kan echter 5000 keer zoveel actieve informatie bevatten.

En dat we dat allang weten blijkt wel uit het feit dat de Chinezen al zeiden:
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Maar toch blijven we werken met woorden. En waarom doen we dat? Waarschijnlijk omdat het veel goedkoper is om een verhaal te vertellen in woorden dan in beelden. Je kunt namelijk met veel minder ruimte toe als je een verhaal in woorden vertelt, dan wanneer je met beelden werkt. Het vreemde is echter dat we die beperkte ruimte allang achter ons gelaten hebben. Als je tenminste kijkt naar alle video die we tegenwoordig op internet kunnen bekijken, zonder dat we daar nu echt veel tijd aan kwijt zijn.

Beelden

Mensen zijn dus veel beter in het bevatten en begrijpen van beelden dan woorden en letters. En toch blijven we met woorden werken en leren we mensen vooral met woorden hun ideeŽn uit te leggen. Voor een deel is dat natuurlijk een gevolg van het feit dat als je je onderwijs inricht op basis van uitgaven, dan zoeken mensen de goedkoopste manier om kennis over te dragen en dat is nu eenmaal tekst. Hoewel dat tegenwoordig natuurlijk al een stuk minder wordt, omdat we ook in het onderwijs gebruik kunnen maken van internet.

Maar buiten het onderwijs zie je dat veel trainingen en websites waar informatie wordt gegevens tekst het overheersende middel is. Een gevolg van het feit dat de huidige generatie trainers en schrijvers nog is opgevoed met woorden en tekst. Zeker hoger opgeleiden worden juist met veel tekst en dikke tekstboeken opgeleid. Ondanks het feit dat we weten dat tekst veel minder efficiŽnt is dan beeld. Zelfs het onderzoek naar onderwijsmateriaal is toch vooral gericht op tekstboeken en hun indeling en hoe je het beste je tekst kunt presenteren. Hoewel we tegenwoordig een verschuiving zien naar onderzoek van beeld in de vorm van simulaties.

De lesmiddelen in het onderwijs beginnen dus steeds meer gebruik te maken van de visuele mogelijkheden van het internet om tekst te verhelderen met beeld.

Woorden en/of beelden

Er zal altijd een afweging gemaakt moeten worden tussen wanneer gebruik ik tekst en wanneer beeld. En er zal nog veel onderzoek verricht worden voordat duidelijk is wat de beste verhouding is. Daarbij zal die verhouding sterk samenhangen met de voorkeur van iemand. Zo zullen er altijd mensen zijn die liever met tekst werken dan met beeld. Zoals er mensen zullen zijn die sterk gericht zijn op beeld in plaats van tekst.

Het zou dus best kunnen dat we in de toekomst gaan werken met twee documenten, een tekst en een beeld document. Waarbij we voor die derde groep die zowel tekst als beeld gebruikt een combinatie document maken waarin de beelden en teksten samenkomen. Het is waarschijnlijk nog even wachten op de software die dat mogelijk maakt, maar dan kunnen we eindelijk echt efficiŽnt mensen op hun persoonlijke manier laten leren. Maar dat zal wel samenwerking van beeld- en woorddenkers vragen, gelukkig hebben ze hun ambassadeurs al tot hun beschikking in al die mensen die zowel beeld als woord lekker vinden.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl