X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat is methodisch werken

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+6
  Goed artikel ( +15 )
  Slecht artikel ( -9 )
RSS van Kaj86 Kaj86 Auteur op infoyo sinds
02 Maart 2009


Bekijk het profiel van Kaj86
Datum: 02-03-2009
Auteur: Kaj86
Bij het methodisch werken spelen kennis, inzicht en vaardigheden een belangrijke rol. Bij het methodisch werken gaat het niet alleen om weten en doen maar om beide Het integreren en toepassen van werkwijzen. Dan pas is er sprake van een beroepshouding. Deze beroepshouding komt tot stand door het oriŽnteren, oefenen en door de opgedane kennis voortduren toe te passen.

Methode en Methodiek

Methode:

Een methode is een bepaalde manier van werken om een van te voren gesteld doel te bereiken. Als je volgens deze methode werkt dan werk je niet uit het niets maar met een bepaald doel. Bepaalde dingen doe je wel en andere juist weer niet. Er word dan gewerkt volgens een bepaalde systematiek en er worden bewuste stappen gezet in een vooraf bepaalde volgorde. Als er geen doel bekend is dan kan er ook geen methode zijn om dat doel te bereiken.

Een methode is een proces dat tot een product leidt. Het product is het bereikte doel en het proces is de manier waarop dat product tot stand komt.

Methodiek:

Meestal gaat het om meer dan 1 methode. Zoiets noemen we een methodiek. Dit begrip is een aanduiding van een samenhangend geheel van methoden.

Methodologie, brede methodiekbegrip, theorie en praktijk en elementen

Methodologie:

De wetenschap van de methodiek wordt methodologie genoemd. Een wetenschapper kan verschillende onderzoeken doen. Deze verschillende manieren van onderzoek komen in de methodologie aan de orde. In deze methodologie staat hoe je aan de kennis bent gekomen.
Methodologie en methodiek staan naast elkaar. Beide zijn ze bezig met werkwijzen, procesmatig en productief werken.

Bij methodisch werken gaat het om het vaststellen van een doel om vervolgens met bepaalde middelen dat doel te bereiken. Het doel bepaald in zekere zin het middel. Als er efficiŽnt gewerkt wil worden dan zijn het doel en het middel op elkaar afgestemd. Maar er moet wel uitgekeken worden hiermee want soms zijn het doel en het middel niet van elkaar te onderscheiden of worden ze door elkaar gehaald.

Brede methodiekbegrip:

Methoden kunnen als techniek worden gezien denk hierbij aan bijvoorbeeld:
- Discussie en vergader technieken
- De technieken van feedback
- Evaluatie technieken etc.
Ondanks dat is het niet waar om alle technieken als methoden te zien.

Eerst werd er over het algemeen alleen maar aandacht besteed aan de uitgangspunten en doelstellingen. Dit deden ze omdat ze deze het belangrijkste achten. Dit is natuurlijk niet voldoende. Als het om de verbetering van het methodisch werken gaat is het meer van belang om naar uitgangspunten en doelstellingen te kijken. Maar hier kun je je er niet toe beperken omdat de vaardigheden en technieken zeker zo belangrijk zijn. Deze moeten niet overschat worden maar zeker ook niet onderschat. Hierdoor zijn er drie componenten genoemd die te onderscheiden zijn maar niet van elkaar te scheiden zijn.
- Kennis
- Inzicht
- Vaardigheden
Deze 3 componenten alleen zijn niet toereikend. Het belangrijkste van deze componenten is om ze eigen te maken zodat er sprake is van authentieke opstelling. Kort om gezegd een beroepshouding.

Theorie en praktijk:

De theorie en praktijk zijn heel belangrijk voor een methode, ze moeten op elkaar passen als een deksel op een doos. Over de theorie bestaan heel veel misverstanden en vooroordelen. Theorie is abstract en praktijk is concreet. Veel mensen vinden de theorie dus saai en eentonig en vermijden het maar het is voor een methode wel van groot belang om deze twee te overbruggen. Als je ze dichter naar elkaar toe brengt kijk je er ook met andere ogen naar.

Elementen:

Er zijn binnen een methode van werken vijf elementen te onderscheiden:
- Vaardigheden
- Werkprincipes
- Doelstellingen
- Uitgangspunten
- Vooronderstellingen
Deze zijn niet te scheiden maar wel te onderscheiden. Deze vijf punten zal ik hieronder stuk voor stuk uitleggen.
Vaardigheden: deze zijn noodzakelijk om het doel te bereiken. Bijvoorbeeld: Als je niet kan fietsen heeft het ook geen zin om mee te gaan doen met de Tour de France.
Werkprincipes: Een werkprincipe is een permanent oriŽntatiepunt voor een methode of werkwijze.
Doelstellingen: Dit is de kern van de werkwijze. Aan de doelstelling ontleent de methode haar kleur en identiteit.
Uitgangspunten: Deze worden uitdrukkelijk, expliciet geformuleerd.
Vooronderstellingen: Dit zijn opvattingen, ideeŽn en meningen die zo vanzelfsprekend zijn dat de mensen zich er amper bewust van zijn.

Reacties op dit artikel
Timwaagh, 2009-03-10
( 0 )

Ik vind het nogal vaag. het lijkt alsof je als je volgens een bepaalde methode werkt je automatisch met methodologie bezig bent terwijl je ook duidelijk zegt dat dat de wetenschap van methodes is. een voorbeeldje misschien? woorden als natuurlijk zijn heel storend in een artikel dat moet uitleggen.ik zeg een vijf.
Sfdaa, 2010-03-26
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl