X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De intelligentietest

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 14-01-2009
Auteur: Normyo
Eigenlijk is het niet het goede woord, als je bekijkt waarom Binet in de negentiende eeuw de test heeft bedacht. Maar goed iedereen krijgt er wel eens mee te maken in dit leven. Eerst eens wat geschiedenis.

Hoe het begon

De bedenker van de intelligentietest is een Fransman genaamd Alfred Binet. Het verhaal gaat, dat hij de intelligentietest bedacht om vast te stellen of kinderen van een bepaalde leeftijd, zwaar onder het gewenste niveau presteerden. Met als doel om die kinderen extra hulp te kunnen geven bij het leren.

Het doel van zijn test was dus niet bepalen hoe intelligent iemand was, maar hoe dom. Nu is het natuurlijk nooit slim om je test dan natuurlijk de naam te geven, van wat je zoekt, want wie wil er nu dom genoemd worden.

De test van Binet was dan ook een relatieve test. Hij vergeleek de prestaties van een kind op bepaalde cognitieve gebieden, met de gegevens van andere kinderen op die gebieden. De uitkomst van het onderzoek was de cognitieve leeftijd van het kind. Dus een kind van 6, dat scoorde als een kind van 6 had een mentale leeftijd van 6.

De volgende stap

Hoewel Binet dus al op het idee was gekomen om zijn test te ijken op basis van de groep, betekende dat nog niet dat de intelligentietest klaar was. De volgende stap in de ontwikkeling van de intelligentietest was het standaardiseren op 100. Dat werd gedaan door de gemeten cognitieve leeftijd te delen door de echte leeftijd en te vermenigvuldigen met 100, waarmee het Intelligentie QuotiŽnt (IQ) ontstond.

Hoewel dit natuurlijk een vreemde gedachtengang is, heeft het voordelen. De test wordt namelijk toepasbaar op verschillende leeftijden. En zo wordt het eigenlijk mogelijk om de intelligentie van een kind te vergelijken met die gemeten op andere leeftijden.

Dus als en kind van 4 een mentale leeftijd van 6 scoort, dan is zijn IQ 150. Vaak blijkt deze voorsprong tot ver in de volwassenheid te worden behouden.

Nadelen

Er zijn in de loop der jaren een aantal nadelen gevonden aan intelligentie tests. De eerste is, dat hij steeds moeilijker bruikbaar wordt, naarmate iemand ouder wordt. Iemands ervaring en kennis gaat dan steeds meer meespelen. Dat vraagt om een test, die ervaring onafhankelijk is. Maar je kunt ervaring nooit helemaal uitsluiten, omdat iemand ook ervaring opdoet op het gebied van het maken van testen.

Een tweede probleem met intelligentie testen is, dat ze geijkt moeten worden voor de groep waarvoor je ze wilt gebruiken. Als je een test maakt voor blanke bijna volwassen mannen uit Nederland, dan is die niet goed bruikbaar voor gekleurde tieners uit een land als Erithrea. Hoewel deze fout bijvoorbeeld wel gemaakt werd door de Amerikaanse overheid in het begin van de twintigste eeuw. In die jaren werd geprobeerd om met intelligentie testen opgesteld in het Engels de intelligentie te bepalen van immigranten uit Zuid-Europa. Helaas bleken al die Zuid-Europeanen erg stom te zijn. Terwijl het voldoende was geweest om te vragen of ze Engels spraken, in de moedertaal van de immigrant natuurlijk. Er is tegenwoordig wel een oplossing voor dit probleem bedacht. Men heeft testen ontwikkeld, die geen gebruik maken van voorkennis. Men hoeft dus niet een bepaalde taal te kennen of kunnen rekenen of lezen. Het enige probleem blijft, dat je dit soort testen niet kunt afnemen bij blinden.

Een derde probleem met intelligentie testen is, dat nog steeds niet precies duidelijk is wat nu eigenlijk intelligentie is. Daar wordt nog steeds over gediscussieerd. De vraag is dan ook hoe je iets kunt testen, waarvan niet duidelijk is, wat het is. Het lijkt een beetje op de man, die met een brandende lucifer op zoek gaat naar het gaslek. En waarom doet hij dat, omdat hij het gas vindt stinken, niet omdat hij weet dat de stank bedoeld is om er voor te zorgen, dat je weet dat er een gaslek is.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl