X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe statistiek uw leven be´nvloedt

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 13-01-2009
Auteur: Normyo
De meeste mensen hebben niets met statistiek. Erger nog, ze vinden het verschrikkelijk om zich er mee bezig te moeten houden. Wat moet je nu met het gemiddelde uitgave patroon van de Nederlander? Maar statistiek komt u ieder dag tegen.

Statistiek

Overigens komt u niet alle vormen van statistiek tegen in uw dagelijkse leven. Het gaat om de statistiek gebaseerd op de normale verdeling. De statistiek die er vanuit gaat dat de meeste mensen rond het gemiddelde liggen. Dat komt neer op het volgende. Als ik voor honderd volwassen mensen uitzoek hoe lang ze zijn, dan verwacht ik dat 68 mensen tussen de 1,65 m en 1,85 m liggen en het gemiddelde ligt dan op 1,75 meter.

Een ander voorbeeld wordt gebruikt door verzekeringen om te bepalen hoeveel geld ze moeten vragen voor overlijdensverzekeringen. Als ik weet dat de gemiddelde Nederlandse vrouw op een leeftijd van 82 jaar overlijdt, dan weet ik ook dat er vrouwen zijn die ouder worden. Maar het aantal vrouwen dat de leeftijd van 82 met 20 jaar overschrijdt zal ongeveer gelijk zijn aan het aantal vrouwen dat 20 jaar eerder overlijdt.

De normaal verdeling maakt het voor mij dus mogelijk om voor grote groepen mensen verwachtingen uit te spreken. Op individueel niveau heb ik niets aan. Ik kan dus niet voorspellen of mijn vrouw of buurvrouw 82 jaar wordt. Maar van alle vrouwen in Nederland kan ik bijvoorbeeld verwachten dat 68% binnen tien jaar rond hun 82ste levensjaar komt te overlijden.

Hoe bŰinvloedt die kromme mijn leven

Verzekeringsmaatschappijen gebruiken de normaal verdeling om te bepalen hoeveel geld ze in huis moeten hebben om alle claims te kunnen betalen en nog winst te maken. Voor ziektekosten verzekeringen geldt dan bijvoorbeeld, dat kunt volstaan met 1100 Euro om alle kosten te kunnen betalen. Omdat de meeste Nederlanders nooit 1100 Euro per jaar uitgeven aan ziektekosten. Misschien ligt het percentage Nederlanders dat meer uitgeeft aan ziektekosten, dan ze aan verzekering betalen, zelfs maar op 10% van alle Nederlanders. Ik weet het niet, en we zullen het ook nooit weten, omdat verzekeraars dit zien als belangrijke informatie voor de eigen bedrijfsvoering.

Voor winkels is de normaalverdeling een belangrijk instrument om de bevoorrading te regelen. Bijvoorbeeld als het gaat om kleding inkopen. Het is zinloos om van alle maten broeken evenveel in te kopen. Want er zijn nu eenmaal geen 2 miljoen vrouwen met een lengte van 2 meter. Maar er zijn bijvoorbeeld wel 1 miljoen vrouwen met een lengte van rond de 1,68 meter. Een winkel zal dus op basis van dit soort gegevens haar kleding inkopen en verdelen over haar filialen.

Dus hoewel u er zelf niet mee geconfronteerd wilt worden, is statistiek dus dagelijks bezig in uw leven.

Reacties op dit artikel
Piju., 2009-09-28
( -1 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl