X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Boekverslag van Het gouden ei - Tim Krabbé

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( -3 )
RSS van heiligemaagd heiligemaagd Auteur op infoyo sinds
07 Oktober 2008


Bekijk het profiel van heiligemaagd
Datum: 08-10-2008
Auteur: Heiligemaagd
Dit is een boekverslag van Het gouden ei van Tim Krabbé. In het verslag worden de volgende punten behandeld:-Beschrijf de hoofdpersoon.-Beschrijf het thema.-Wat vind je van de hoofdpersoon?

Beschrijf de hoofdpersoon

Er zijn twee hoofdpersonen. Rex Hofman en Raymond Lemorne.

Rex Hofman is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia (in 1983 is hij 41. Hij is een rustige, serieuze man, heeft veel gevoel en houdt van spelletjes. Hij wil heel graag weten wat er met Saskia is gebeurd en vind het vreselijk dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Hij is liever dood dan dat hij door moet leven met een vraag die niet zou kunnen worden beantwoord. Pas na acht jaar durft hij weer iemand ten huwelijk te vragen. Vlak daarna gaat hij grondig op zoek naar Saskia.
Rex verandert niet zoveel in het verhaal. Hij wordt alleen wat serieuzer. Wat uiterlijk betreft weten wij eigenlijk niets over hem.

Raymond, Lemorne (zo wordt hij steeds in het boek genoemd), is een nette, franse scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien. Het enige wat telt is het experiment. Hij is erg doelgericht. Hij wil koste wat kost zijn doel bereiken en heeft daar alles voor over.

Beschrijf het thema

Ik vind het moeilijk te zeggen wat er precies centraal staat in het gouden ei. Thema's die opvallen zijn: claustrofobie (wat eerst vooral opvalt bij Saskia, maar later weer terugkeert bij Rex), het getal 8 (wat voor eeuwigheid staat), liefde, het stellen van een doel en eenzaamheid.

Het getal 8: dit is het geluksgetal van Saskia. Zij wordt op een dag in augustus (de achtste maand) om acht uur ontvoerd. Ze hebben muntjes begraven onder de achtste paal. Na acht jaar gaat Rex weer op zoek naar Saskia. De advertentie heeft Rex 80.000 gulden gekost. Het levensverhaal van Lemorne begint wanneer hij 8 x 2 = 16 jaar oud is. Hij heeft 8/2 = 4 jaar nodig om de ontvoering voor te bereiden. Rex sterft 8 jaar na zijn grote liefde Saskia.
En de twee gouden eieren op de voorkant van het boeken vormen samen ook een 8.
Het getal 8 staat dus voor eeuwigheid, oneindigheid.

Andere thema's zijn liefde en angst, omdat de liefde tussen Rex en Saskia erg belangrijk is voor het verhaal en later het-niet-weten waar Saskia is. Dit blijft voortdurend spelen bij Rex ook al heeft hij een relatie met Lieneke.

Wat vind je van de hoofdpersonen

Met Rex had ik vooral heel veel medelijden, omdat hij geen idee had wat er precies aan de hand was. Het lijkt me verschrikkelijk om iemand waar je van houdt kwijt te raken en gewoon niet te weten waar hij of zij is.
De belangrijkste beslissing die Rex maakt, is die om op het voorstel Raymond Lemorne in te gaan. Met deze beslissing beslist hij namelijk over zijn lot: de dood. Deze beslissing heeft als gevolg dat hij hetzelfde ondergaat als Saskia bij haar verdwijning; levend worden begraven. Persoonlijk zou ik ook die beslissing hebben genomen. Liever dood en wetend, dan voor eeuwig leven in twijfel.

Raymond vind ik nogal eng. Vooral omdat hij helemaal geen geweten lijkt te hebben.
Hij is perfectionistisch en slim. Ik vind hem echt geestelijk gestoord. Bovendien is het vreemd dat je alles doet wat ook maar in je opkomt.
Het idee dat iemand zo maar mensen kan vermoorden, zonder zich schuldig te voelen of bang te zijn vond ik al helemaal eng. Dat er mensen bestaan die zulke dingen in hun hoofd halen is toch echt te gek.
Natuurlijk zou ik nooit handelen zoals Raymond in dit boek doet. Ik kon me (gelukkig) ook niet bepaald met hem identificeren.

Reacties op dit artikel
Hoi, 2009-03-01
( 0 )

' het gouden ei' is een leuk boek
Trjuol, 2009-06-29
( 0 )

Hoi, 2009-12-07
( +1 )

Mike van leeuwen, 2009-12-10
( 0 )

Jermey, 2009-12-13
( 0 )

Saai boek
Kontlikker, 2010-06-23
( 0 )

Wtf is het them nou man
Kontlikker, 2010-06-23
( 0 )

Thema*
Je mama, 2011-07-03
( 0 )

Zegge.... wrm geen motto?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl