X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe maak je een planning?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+13
  Goed artikel ( +18 )
  Slecht artikel ( -5 )
RSS van Auguri18 Auguri18 Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2010


Bekijk het profiel van Auguri18
Datum: 19-04-2010
Auteur: Auguri18
Het maken van een goede planning staat of valt bij het kunnen ‘uiteenrafelen’ van hetgeen je wilt plannen. Planning kom je op allerlei manieren tegen, in je werk, op school, maar ook thuis valt er voldoende te plannen. In dit artikel wat bescheiden tips om tot een goede planning te komen.

Allereerst is het belangrijk om te weten waaruit een goede planning is opgebouwd. De belangrijkste onderdelen van een planning zijn:

• Onderdeel
• Hoeveel tijd kost een onderdeel
• Wanneer moet een onderdeel uiterlijk af zijn
• Wie is er verantwoordelijk voor een onderdeel
• Afgeronde onderdelen
• Bewaken van de planning

Onderdeel

Elke planning bestaat uit onderdelen. De onderdelen samen maken het einddoel. Vergelijk het maar met een boodschappenlijstje. Op die lijst staan alle boodschappen die je nodig hebt voor bijvoorbeeld de komende week. Daarnaast kan het handig zijn om de boodschappen (onderdelen) alvast in een logische volgorde neer te zetten. Op die manier loop je op een logische manier door de supermarkt en dat scheelt behoorlijk veel tijd. Het lijstje zorgt er ook voor dat je geen dingen kunt vergeten (behalve het lijstje mee te nemen naar de supermarkt natuurlijk). Afhankelijk van wat je wilt plannen, kun je de onderdelen op zichzelf verder onderverdelen.

Hoeveel tijd kost een onderdeel
Na het op logische volgorde ordenen van de onderdelen, is het belangrijk om de onderdelen van een verwachte tijdsduur te voorzien. Het ene onderdeel kost nauwelijks tijd, maar andere onderdelen juist weer wel. Door het koppelen van de verwachte tijdsduur, krijg je ook inzage in de totaal benodigde tijd. Iemand die bijvoorbeeld moet leren voor het examen wiskunde kan als onderdelen opschrijven wat hij of zij allemaal moet leren. Het ene onderdeel zal naar verwachting snel tot je genomen kunnen worden, maar andere onderdelen vergen aanmerkelijk meer tijd en moeite. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je alle onderdelen goed bestudeerd hebt voor het examen.

Wanneer moet een onderdeel uiterlijk af zijn
Na het opschrijven van het onderdeel en hoeveel tijd een onderdeel kost, is het ook belangrijk om te noteren wanneer het onderdeel uiterlijk af moet zijn. In het voorbeeld van het examen wiskunde, kun je natuurlijk alle onderdelen voorzien van dezelfde eindtijd. Nadeel daarvan is dat je wellicht veel te laat gaat beginnen aan je planning en dus op het laatste moment nog even alles moet leren. De onderdelen moeten dus uiterlijk een dag voor het examen afgerond zijn. Verdeel de benodigde tijd per onderdeel over de totale tijd die je nog hebt op het moment dat je de planning maakt. De tijd per onderdeel geeft een indruk wat het langste duurt en wat het kortst. Dit zijn dan wel inschattingen die je maakt, dus houd altijd reserves aan.

Wie is verantwoordelijk voor een onderdeel
In het geval van een examen is dit onderdeel niet zinvol. Uiteindelijk is de student zelf verantwoordelijk voor alle onderdelen. In het geval je bijvoorbeeld een werkstuk moet maken, is het wel zinvol om de verantwoordelijke erbij te vermelden. Op die manier kun je iemand er op aanspreken als het betreffende onderdeel niet op de uiterste datum af is. Maak gebruik van afkortingen om ruimte op je planning te besparen.

Afgeronde onderdelen
Zodra je een onderdeel van de planning afgerond hebt, is het belangrijk om dit onderdeel als afgerond te vermelden. Op die manier krijg je inzage in wat je nog wel moet doen en wat al af is. Door deze kolom in je planning op te nemen, wordt je ook geconfronteerd met de uiterste datum waarop je verwachtte dat een onderdeel af is. Valt het door allerlei oorzaken tegen, dan kun je de vermelde datum aanpassen. De planning zorgt ervoor dat je totaaloverzicht hebt.

Bewaken van de planning
Geen enkele planning heeft zin, als je de planning niet bewaakt. In het voorbeeld van het boodschappenlijstje is het belangrijk dat je die boodschappen meeneemt die op het lijstje staan. Door het afvinken van de boodschappen voorkom je dat je dingen vergeet mee te nemen. In het voorbeeld van huiswerk heb je met een uiterste datum te maken. Natuurlijk kunnen onderdelen tegenvallen en weer andere onderdelen meevallen. Door de planning te bewaken, weet je of je bijvoorbeeld wel of geen tijd hebt om andere leuke(re) dingen te gaan doen. Zodra je ziet dat je geen speling meer in je planning hebt, kies je natuurlijk voor de onderdelen op je planning.

Planning
OnderdeelTijdsduur
Wie
Uiterste datum
Datum af
Mensen die bij bedrijven werken, zullen doorgaans behoefte hebben aan gedetailleerdere planningen. Hiervoor kunnen ze dan gebruik maken van software. In zo’n planning zal bijvoorbeeld ook aandacht zijn voor zaken als wie is de leverancier, datum besteld, datum binnenkomst, datum inboeken vrachtbrief en ga zo maar door. De basis blijft hetzelfde, alleen worden er diverse belangrijke details aan toegevoegd.

Reacties op dit artikel
Maaike, 2011-05-11
( +12 )

Erg handig voor school
Schatje x3 , 2011-05-22
( -15 )

Ik hou van school om te lebbere me mn vriendje

Lebber >>
Simone, 2011-06-18
( +9 )

Handig
Piet, 2011-09-20
( -11 )

Lila1234a, 2011-11-19
( +10 )

Super handig hoor probeer het ook
echt doen!!!
tis kei gemakelijk!!!
Kiki, 2012-09-13
( -8 )

Kiki, 2012-09-13
( -9 )

Kiki, 2012-09-16
( -10 )

Kaikle, 2012-10-16
( -8 )

Loool, 2012-11-03
( -8 )

Zino, 2013-01-14
( +4 )

Heel goed artikel. lijkt me echt heel handig!! nu nog proberen
Kimberley, 2013-11-19
( +1 )

Ehmmmm... heel leuk allemaal , maar het moet meer realistisch. Ik heb min. 3 toetsen per week en max. 8 een planning is dan belangrijk , maar je hebt meer aan een schema... want je kunt het wel opschrijven maar als je het niet eens gaat leren dan heeft het geen zin .
1 tip : let gewoon op in de les , misschien leer je nog iets en dan hoef je 50% minder te leren
Kimberley, 2013-11-19
( +1 )

Ehmmmm... heel leuk allemaal , maar het moet meer realistisch. Ik heb min. 3 toetsen per week en max. 8 een planning is dan belangrijk , maar je hebt meer aan een schema... want je kunt het wel opschrijven maar als je het niet eens gaat leren dan heeft het geen zin .
1 tip : let gewoon op in de les , misschien leer je nog iets en dan hoef je 50% minder te leren
Lotje getikt, 2014-01-07
( -1 )

Hallo, ik heb moeite met plannen en heb hulp nodig maar ik zeg tegen mijn moeder dat ik alles maak en doen maar dat klopt niet. met me huiswerk is alles goed maar ik hou geen tijd over voor andere dingen, ik ga een planner kopen in de winkel en kijken of het werkt . zoiezo bedankt voor de hulp en ik hoop meer hulp te krijgen.

liefs, lotje
Lotje getikt, 2014-01-07
( +1 )

Hallo, ik heb moeite met plannen en heb hulp nodig maar ik zeg tegen mijn moeder dat ik alles maak en doen maar dat klopt niet. met me huiswerk is alles goed maar ik hou geen tijd over voor andere dingen, ik ga een planner kopen in de winkel en kijken of het werkt . zoiezo bedankt voor de hulp en ik hoop meer hulp te krijgen.

liefs, lotje
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl