X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De ontwikkeling van de baby

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van donkertje donkertje Auteur op infoyo sinds
28 Mei 2009


Bekijk het profiel van donkertje
Datum: 02-06-2009
Auteur: Donkertje
De baby is in de eerste maanden heel erg hulpeloos en afhankelijk van anderen. Hoe ontwikkelt een baby zich? Alle ontwikkelingsfasen in beeld gebracht.

Lichamelijke ontwikkeling

Een baby is bij de geboorte ongeveer 50 cm en weegt ongeveer 3,5 kilo. Na een jaar is hij ongeveer 75 cm en 10 kilo. Een baby is in de eerste maanden heel erg hulpeloos en afhankelijk van anderen.

Reflexbewegingen
De eerste bewegingen die een baby maakt zijn reflexbewegingen. Dit zijn de bewegingen die ze onbewust maken. Ze gebeuren gewoon zonder dat je er controle over hebt, dit zie je bij een baby heel sterk. Een baby heeft nog niet door dat hij zelf de bewegingen maakt. Als de baby wat ouder is zal hij zelf inzien dat hij het zelf is, die bepaalde bewegingen maakt.
Reflexen zijn automatische reacties op prikkels van buitenaf.

Een baby word geboren met een heleboel reflexen, de belangrijkste hiervan zijn het zuigreflex en het grijpreflex. Als je een baby iets in zijn mond stopt, gaat hij automatisch zuigen. Dit reflex is belangrijk voor een baby om te kunnen overleven.
Het grijpreflex kun je heel mooi zien bij een baby als je een vinger in de handpalm van de baby legt. Dan legt de baby zijn vingers om je vinger.

Als de baby een paar maanden verder is, raakt hij de meeste reflexen weer kwijt. Dan gaat de baby steeds bewuster bewegen en krijgt hij ook steeds meer door dat hij zelf controle heeft over de bewegingen die hij maakt. Hij leert dan steeds meer zijn eigen spieren te gebruiken.
Dit gaat in een vaste volgorde.

De spier die het dichts bij de hersenen ligt, gaan ze het eerst bewust gebruiken. Dit gaat van boven naar beneden. Ze gaan van dichtbij naar veraf. Hoe dichter de spier bij de romp is, hoe eerder hij deze spier bewust gaat gebruiken. Ze gaan van ongericht naar gerichte bewegingen en van grove bewegingen naar fijne bewegingen. De grove motoriek ontwikkelen ze het eerst en daarna de fijne motoriek. Dat een baby gelijk na zijn geboorte nog niet kan lopen komt omdat de spieren dan nog niet sterk genoeg zijn om dat te kunnen.

Oog- hand co÷rdinatie
Naarmate de baby een paar maanden verder is, ongeveer drie maanden oud gaat hij grijpen naar dingen die hij ziet. Eerst doet hij dit met twee handen maar later met een. Als het hem na ongeveer vijf maanden lukt om datgene waar hij steeds naar grijpt, ook echt te pakken te krijgen, heeft hij geleerd zijn handen gericht te gebruiken. Dan heeft hij zijn oog- hand co÷rdinatie ontwikkelt. Dit is in het begin alleen nog de grove motoriek.

Zintuiglijke ontwikkeling

Zintuigen
Nadat een baby geboren is, werken zijn zintuigen nog niet optimaal. Zo ziet hij vlak na de geboorte dingen nog niet zo scherp en vaag. Hij ziet wel het verschil tussen licht en donker en de omtrekken van dingen. Na ongeveer twee maanden gaat hij meer gericht kijken. Het gehoor is wel goed ontwikkeld bij de geboorte. Hij hoort alleen niet zoals wij horen. Wij kunnen een betekenis geven aan een geluid en dat kan een baby nog niet. Het enige wat hij herkend qua geluid is de stem van zijn moeder. Ze herkennen hun moeder ook aan de hand van geur.

Tastzintuig
Het tastzintuig is voor een baby heel belangrijk. Zijn huid is heel gevoelig voor aanraking, daarom is het belangrijk dat een baby aangeraakt en geknuffeld word. Ook zijn mond is belangrijk. Hiermee ontdekt hij de wereld om zich heen. Zo ontdekt hij de eigenschappen van verschillende materialen.

Cognitieve ontwikkeling

Soorten leren
Een baby leert op drie verschillende manieren. Hij is gevoelig voor belonen en straffen.

Ervaringsleren: hij leert dingen door ze zelf te doen.
Herhalingsleren: hij leert dingen door ze heel vaak te herhalen.
Imiterend leren: hij leert dingen door mensen na te apen. Andere mensen doen dingen voor.

Praten
De baby leert praten door mensen in zijn omgeving. Hij probeert de geluiden die anderen maken na te bootsen. Daarom is het praten tegen een baby heel erg belangrijk. Als je dit niet doet, leert de baby ook moeilijk praten.
Een paar weken na de geboorte maakt hij zijn eerste geluidjes al. Dit doet hij onbewust doordat hij zijn mond een stukje open heeft. Vanaf de derde maand gaat hij dit meer bewuster doen. Dan noemen we de geluidjes die hij maakt brabbelen.

Sociale ontwikkeling en persoonlijkheidsontwikkeling

Lichaamstaal
Lichaamstaal is bij het contact met een baby heel erg belangrijk. Hierbij spelen huilen en lachen een rol maar ook zijn handen en hoofd vertellen je veel.

Ik besef
Een baby heeft nog geen ik besef. Hij weet dus niet dat hij degene is, die bepaalde dingen doet. Alles wat van hem is aan zijn lichaam herkent hij nog niet als iets van hem.

Emotionele ontwikkeling

Nadenken
Een baby kan nog niet nadenken over zichzelf of over anderen. Hij beleeft in zijn totaal. Dit betekent dat hij alleen ziet wat er is en er nog niet over nadenkt.

Als een baby word geboren, zijn zijn ouders gelijk gehecht aan hem maar andersom is dit nog niet het geval. Het is belangrijk dat een baby de kans krijgt om zich in zijn eerste drie maanden te hechten aan zijn ouders of opvoeders. Dan pas zal het kind zich veilig gaan voelen. Dan ontwikkelt de baby vertrouwen en als het hechten in de eerste drie maanden niet heeft kunnen gebeuren, zal het kind later ook minder vertrouwen hebben. Ook is het belangrijk dat hij genoeg kan zuigen aan bijvoorbeeld een speen.

Seksuele ontwikkeling

Een baby zit in de orale fase. Hij maakt gebruik van zijn mond om de wereld te verkennen en om lustgevoelens te bevredigen. Hij voelt zich goed als hij kan zuigen. Als je een huilende baby een speen in de mond doet, houd hij vaak op met huilen.

Reacties op dit artikel
Sivane shelly, 2009-09-16
( +1 )

Knap werk ! =D
Rooz, 2011-10-03
( +2 )

Hallo
ik doe mijn studie en had een idee waar ik het over zou doen.
jullie raden het al over de baby.
diet is de perfechte site.
heel erg bedankt.
Gr.?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl