X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het eindexamen als staatsgeheim

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Sjax Sjax Auteur op infoyo sinds
12 Januari 2010


Bekijk het profiel van Sjax
Datum: 19-05-2010
Auteur: Sjax
De middelbare scholen zitten in hun eindexamentijd. De gymlokalen zijn omgebouwd en de bordjes stilte examen zijn gemaakt. De examentijd is niet alleen stressvol voor de leerlingen, maar ook voor de scholen.

Het eindexamen

Ieder jaar worden er de centrale eindexamens afgenomen voor oa het vmbo, havo en atheneum. De leerlingen moeten zich goed voorbereiden, maar de scholen ook.
Wat komt er allemaal bij kijken voor de scholen?
  • De gymlokalen of andere grote lokalen of sporthallen moeten worden voorzien van vloerbedekking. NIks is tenslotte irritanter dan een surveillant die klikkend op haar hakjes langskomt.
  • De tafels en stoelen moeten worden opgesteld. Spieken mag niet, dus er moet voldoende ruimte zijn tussen de tafels. Een andere oplossing is om vmbo en havo leerlingen om en om neer te zetten. Hoewel dit logistiek wat lastiger is met het uitdelen van de examens en de controle dat iedere  leerling in de juiste rij zit.
  • Op de tafels komen bekertjes voor het drinken wat tijdens het examen wordt rondgedeeld. Dit ronddelen schijnt te worden gewaardeerd door de leerlingen. Ik denk dat er genoeg leerlingen bijzijn die dit als storend ervaren.
  • De leerlingen moeten hun mobieltjes ed buiten het lokaal houden officieel. Officieus wordt het gedoogd dat er tassen, jassen en etui's mee naar binnen gaan. Ik denk niet dat die allemaal worden gecontroleerd op spiekbriefjes
  • Na afloop van de examens moet dit uiteraard weer allemaal opgeruimd worden.

Het eindexamen als staatsgeheim

De examens worden gemaakt door het CITO. Zij maken de examens met behulp van 450 docenten die nog lesgeven op de scholen. Deze docenten doen dit werk onder grote geheimhouding. Ze hebben een formulier moeten ondertekenen, dat ze hun werk geheim houden. mochten ze toch vragen doorspelen aan derden dan volgt ontslag op staande voet. Dit is de afgelopen  40 jaar 1 x gebeurd.
De leerlingen weten niet of hun docent met het CITO samenwerkt.  De vragen die in dit schooljaar worden samengesteld, worden pas over een paar jaar gebruikt. Dit omdat de vragen gecontroleerd moeten worden door een 2e groep docenten en om een goede geheimhouding te kunnen waarborgen. De docenten weten immers niet in welk jaar hun vragen worden gebruikt.

Zijn de examens af, dan worden ze gedrukt. De drukker heeft ook voor geheimhouding moeten tekenen. Zou er toch een vraag uitlekken dan wordt het hele examen ongeldig gemaakt en moet iedereen het examen overdoen.
De gedrukte examens worden op een geheime lokatie opgeslagen in een kluis.

Brink's waardetransport ( van de geldwagens) regelt het transport naar de scholen toe. Op de school worden de examens afgegeven aan iemand die zich van te voren en op het moment van in ontvangst nemen van de examens moet legitimeren. In de school gaan de examens weer in een  kluis als er is gecontroleerd dat de juiste examens in de juiste hoeveelheid binnen is gekomen.

Pas in het examenlokaal wordt de verzegelde envelop open gemaakt.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl