X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "School en studie" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Taalonderwijs een aanfluiting

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Hetheksje Hetheksje Auteur op infoyo sinds
12 Januari 2010


Bekijk het profiel van Hetheksje
Datum: 11-02-2011
Auteur: Hetheksje
Als je vroeger op een middelbare school een taal als vak had, leerde je die taal ook daadwerkelijk spreken. Vandaag de dag niet meer. Vele jongeren die met een VMBO, Havo, of zelfs VWO diploma van school komen met een ruime voldoende voor een vreemde taal spreken diezelfde taal nauwelijks. Wat nou onderwijs?

Woordjes, geen zin(nen)

Het leren van een vreemde taal als Engels, Frans of Duits begint natuurlijk met het leren van woordjes, zo zijn we met Nederlands op de kleuterschool ook begonnen. Boom, roos, vis, regen en ga zo maar door. Langzaam wordt een vocabulaire in de andere taal opgebouwd. Dat is leuk, en nodig misschien, maar op een gegeven moment moet je toch gaan leren hoe je die woordjes samenplakt. Daartoe zijn dus ook grammaticale zaken als vervoegingen en dergelijke nodig. En daar wringt hem blijkbaar de schoen. Dat is te moeilijk te leren, of misschien te moeilijk uit te leggen, of er bleven teveel leerlingen hangen die hier niet doorheen kwamen. Hoe dan ook is met het nieuwe taalstelsel de grammatica van een taal aan de wilgen gehangen, niet meer nodig, dat doen ze nu anders.
Ze leren de leerlingen gewoon standaard zinnen. In het Nederlands overigens, er wordt in klaslokalen door leerkrachten nauwelijks nog een woord buitenlands gesproken.
En dus weten jongeren met hun diploma op zak misschien wel precies hoe ze aan de dokter moeten vertellen dat ze gevallen zjin of denken hun been te hebben gebroken. Maar als ze op hun pols zijn gevallen hebben ze een probleem, want dat zinnetje hebben ze niet geleerd. En als de dokter dan ook nog in zijn of haar eigen taal antwoord geeft is de jongere verloren, ondanks zijn of haar diploma met een acht voor die betreffende taal.

Ouderwets onderwijs beter?

In mijn tijd werd je het eerste leerjaar van de vreemde taal in het Nederlands de woordjes geleerd. En daarna de grammatica. In het tweede leerjaar kwam uitspraak veelvuldig aan de orde. In het derde en vaak laatste leerjaar moesten we boeken lezen in de betreffende taal, er een boekverslag van schrijven en werden we uiteindelijk mondeling overhoord. Dat jaar werd er in de klas geen woord Nederlands meer gesproken, alles ging in de desbetreffende taal en je zorgde maar dat je alles begreep en jezelf naar de leerkracht toe verstaanbaar kon maken. Het was best zwaar, maar aan de einde van de Havo spraken de leerlingen wel redelijk tot goed Engels, of Duits, of Frans, of Grieks. Natuurlijk had de ene leerling een betere uitspraak dan de andere, maar we begrepen de taal en konden onszelf redelijk uitdrukken in de taal. Nu hoeven de leerlingen alleen maar een paar zinnetjes uit hun hoofd te leren, die tijdens het mondeling uit hun hoofd op te zeggen, en als het een beetje redelijk klinkt hebben ze een voldoende. Dat is toch geen onderwijs? De leerkrachten zelf beheersen de taal die ze de jongeren moeten leren niet eens goed. Als je ze als ouder probeert te corrigeren, want ja ik heb het wel goed geleerd en gebruik het nog dagelijks, wordt je kind ervoor gestraft want de leerkrachten van vandaag pikken ook absoluut geen kritiek. Zelfs vragen worden ze kriegel van, hoe onschuldig bedoeld ook. Dus ouders, wil je dat je kind een taal leert spreken ga dan een paar jaar achtereen op vakantie naar dat land toe, want op school leren ze het niet meer. Lang leve het moderne taalonderwijs.

Reacties op dit artikel
Yoyo, 2011-10-10
( 0 )


Ik weet niet waar jij op school hebt gezeten, maar ik spreek elke les in de doeltaal = Engels. Vinden de leerlingen niet leuk, want "ik snap er niks van", "veel te moeilijk, dus ik doe maar niks voor dat vak", "waarom moet dat", "ik heb het toch niet nodig" en meer van dit soort "fijne" weinig gemotiveerde uitspraken krijg ik geregeld te horen. En grammatica, dat wordt zeker behandeld, veel en vaak. En lezen is belangrijk, maar dat is stom. Als leerlingen een taal willen leren moeten ze er wat voor doen en dat betekent ook buiten schooluren om aan het werk ermee. En op vakantie gaan in een land waar de doeltaal wordt gesproken helpt vooral wanneer er niet te veel medelanders zijn.
Hetheksje, 2011-10-11
( 0 )

Ik zelf heb uitstekend taalonderwijs genoten, sprak vloeiend mijn talen toen ik van de Havo afkwam, en er werd in de klas uitsluitend de desbetreffende taal gesproken. Mijn dochter echter is pas van het VMBO af, en het zal best aan de school liggen, of aan de leerkracht, maar ze spreekt geen woord Frans ondanks dat ze geslaagd is met een 7. Haar leerkracht maakte best veel fouten zelf ook, en sprak helemaal geen Frans tijdens de les. Voor haar mondelinge tentamen moest ze een stukje tekst uit haar hoofd leren en dat opzeggen en voila, een voldoende. Ik spreek zelf thuis met mijn dochter Engels, Frans en Duits omdat ik dat goed vind voor haar algemene ontwikkeling. Zij spreekt dan ook goed Engels en redelijk Duits, Frans vindt ze niks en dat verdomd ze inderdaad ook. Maar ze zit nu op een MBO opleiding en onlangs was ik daar in de klas voor een "ouderles" en ook hier wordt in de klas door de leerkracht niet de desbetreffende taal gesproken. En dat is toch de manier om een taal te leren, om het steeds maar weer te horen. Ik zeg niet dat alle scholen zo zijn, maar in de regio Rotterdam dus duidelijk wel meerdere, en dat hoor ik ook van ouders om me heen wiens kinderen op andere middelbare scholen in de regio zitten.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl